Capitalismul ca o poveste de dragoste
Dupa ce a realizat trei dintre cele mai profitabile documentare ale tuturor timpurilor, Michael Moore are sanse acum sa mai introduca un titlu in top ten-ul genului: cel mai recent documentar al sau, realizat in stilu-i obisnuit, a avut premiera mondiala in cadrul festivalului de film de la Venetia. “Capitalism: A Love Story” se lanseaza in Romania pe 16 octombrie.
Ca de obicei, Moore are mana foarte buna in ceea ce priveste subiectul. Daca "Fahrenheit 9/11" se ocupa de atentatul terorist plin de consecinte dezastruoase pentru siguranta cetateanului american, iar "Sicko" de sistemul de sanatate american deloc interesat de soarta aceluiasi cetatean, "Capitalismul: o poveste de dragoste" intoarce privirea critica a lui Moore asupra mediului financiar din Statele Unite si a cauzelor care au dus la criza financiara. Ce mai, regizorul le declara razboi marilor corporatii americane, pe care le acuza de eforturi concertate de destabilizare a sistemului, eforturi cu scopul unic de a concentra 95 la suta din veniturile tarii in buzunarele a doar un procent din populatia acesteia. Astfel, principalul inamic al lui Moore ("this time it's serious" este tagline-ul documentarului) devine nimeni altul decat insusi capitalismul, pe care il demonteaza apeland la unelte dintre cele mai neasteptate.
Pentru fanii lui Michael Moore, "Capitalism: o poveste de dragoste" va oferi exact aceleasi provocari ca filmele anterioare, doar ca de aceasta data inamicul este invizibil si mult prea fragmentat pentru ca demersul regizorului sa fie la fel de eficient. Chiar daca se foloseste de o multime de istorii personale pentru a vorbi despre efectele dezastruoase ale crizei financiare (ai sa vezi pe ecran multe lacrimi de frustrare ale celor evacuati de banci din propriile locuinte sau ale angajatilor disponibilizati), Moore foloseste mult prea putine din cele 120 de minute ale documentarului sau pentru a-i deconspira pe cei vinovati. Vei auzi multe nume celebre, de la Goldman Sachs sau Merrill Lynch la Alan Greenspan, toate prezentate drept eminentele cenusii din spatele crizei, doar ca mult mai mult spatiu il ocupa revoltele angajatilor, o conversatie a regizorului cu propriul tata despre mediul de lucru la General Motors de acum o jumatate de secol si chiar parerile unor preoti despre capitalism ("capitalism is evil!") si suculenta demonizare a acestuia!
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro