Povestea eşecului Star Wars - cum a ajuns să piardă bani filmul cu încasări de jumătate de miliard de dolari

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 24 aprilie 2013 519 afişări

Forţa întunecată a jucat un rol nu doar în peliculele consacrate - seria Războiul Stelelor - ci şi în felul în care contabilii de la Hollywood pot manipula cifrele, în aşa fel încât o producţie cu încasări de 475 de milioane de dolari şi un buget de 32 de milioane de dolari să fie declarată neprofitabilă.

David Prowse, actorul care l-a interpretat pe Darth Vader în filmul „Întoarcerea cavalerilor Jedi", lansat pe piaţă în 1983, nu a încasat încă toţi banii pentru această producţie. Filmul, care ocupă locul 15 în rândul filmelor cu cele mai mari încasări de pe piaţa din SUA nu are, tehnic vorbind, niciun profit. Cum e posibil ca un film cu un buget de 32 de milioane de dolari şi încasări de 465 de milioane de dolari să nu fie profitabil?

Contabilii sunt cei care au reuşit această ispravă. Practic, pentru realizarea fiecărui film, studiourile producătoare întemeiază o corporaţie separată. Ca orice altă companie, profitul este calculat scăzând din venituri costurile. Dar pentru a se feri de „pericolul„ ca un film să fie profitabil, studiourile încarcă nota de plată a acestor companii cu taxe care reuşesc cu succes să pună în umbră toate încasările producţiei. Din motive contabiliceşti, filmul este neprofitabil, prin urmare nu există dividende pentru a fi distribuite conform clauzelor contractuale - aşa cum e cazul actorului care l-a interpretat pe Darth Vader.

În vreme ce majoritatea corporaţiilor încearcă să limiteze costurile pentru a-şi maximiza profiturile, la Hollywood povestea este cu totul alta. Corporaţiile care produc filmele îşi cresc costurile cât pot de mult pentru a diminua profiturile. „Primesc ocazional scrisori din partea Lucasfilm prin care sunt informat că «Întoarcerea cavalerilor Jedi» nu a înregistrat niciodată profit, motiv pentru care nu au cum să-mi dea niciun ban„, povesteşte Prowse pentru publicaţia americană The Atlantic. „Nu vreau să par că nu sunt la locul meu, dar, pe de altă parte, dacă am dreptul că încasez vreun ban din filmele la care am lucrat, mi-ar plăcea să se întâmple acest lucru„, adaugă actorul.

Un alt exemplu, dezvăluit anul trecut de site-ul Techdirt, este filmul „Harry Potter şi Ordinul Phoenix", care, conform ingineriilor contabile de la Hollywood, a sfârşit cu o pierdere de 167 de milioane de dolari, în condiţiile în care este una dintre producţiile cu cele mai mari încasări din ultimul deceniu. Site-ul a publicat balanţa contabilă care face dovada acestui lucru. Warner Bros. a emis facturi pentru compania înfiinţată special pentru acest film de circa 350 de milioane de dolari, pentru distribuţie, publicitate şi dobânzi.

Prin urmare, David Prowse, în vârstă acum de 78 de ani, aşteaptă încă să încaseze partea sa din dividendele filmului în care a jucat alături de Mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo) şi Carrie Fisher (Princess Leia). De-a lungul anilor şi pe parcursul celor şase pelicule ale seriei mai mulţi actori au dat viaţă personajului principal negativ din fiecare episod, între ei numărându-se David Prowse (Darth Vader) în Războiul stelelor (1977), Imperiul contraatacă (1980) şi Întoarcerea cavalerilor Jedi (1983). Ray Park l-a întruchipat pe Darth Maul în Ameninţarea fantomei (1999); Gene Bryant l-a interpretat pe Darth Vader în Răzbunarea lui Sith (2005).

La începutul acestui an au apărut ştiri în privinţa continuării seriei Războiul Stelelor, care reuneşte până acum nu mai puţin de şase filme difuzate pe marile ecrane. Se pare că din 2015 până în 2021 Disney va lansa nu mai puţin de trei noi pelicule în această serie, după ce a preluat de la Lucasfilm drepturile de producţie asupra Star Wars într-o tranzacţie de 4 miliarde de dolari. Prima nouă peliculă este programată să fie lansată în 2015, aflându-se acum în preproducţie. La diferenţă de doi-trei ani ar urma să apară şi următoarele pelicule ale aceleiaşi serii. Harrison Ford, Carrie Fisher şi Mark Hamill şi-au exprimat deja dorinţa de a reveni în franciză, iar site-urile de profil au anunţat că producătorii i-au făcut deja o ofertă lui Ford. La scurtă vreme de la transferul francizei, publicaţia Rolling Stones publica un interviu cu Damon Linderlof care spunea că „vom avea parte de cel mai mare eveniment din istoria cinematografiei moderne„. El este de părere că noile pelicule vor suscita un interes chiar mai puternic decât cele lansate anterior în cadrul acestei serii.

Cei de la Disney au de gând să profite şi de anii dintre lansările episoadelor noii trilogii printr-o serie de spin-off-uri, bazate pe scenarii ce vor descrie parcursul unor personaje importante din serie. Potrivit Entertainment Weekly, un film despre tânărul Han Solo este în pregătire, fiind plasat între evenimentele din Răzbunarea lui Sith şi primul film al seriei, Războiul Stelelor. Pelicula ar permite revenirea pe marile ecrane a lui Darth Vader şi a lui Jabba the Hutt. Un alt personaj care ar merita un film de sine stătător, potrivit opiniilor fanilor seriei, este Darth Maul, fostul elev al lui Darth Sidious.

Disney are însă în plan să cucerească, prin această franciză, şi micile ecrane. Serialul care se bazează pe o idee mai veche, are ca subiect povestea unor familii rivale, ce se înfruntă pentru controlarea teritoriilor periculoase din universul Star Wars. Postul de televiziune ABC şi-a manifestat chiar interesul pentru a difuza noul serial, în momentul în care va fi realizat. Anunţul despre continuarea seriei Războiul Stelelor redeschide lupta pentru cea mai populară franciză din toate timpurile. Pe poziţia fruntaşă se plasează Harry Potter, cu încasări de 7,7 miliarde de dolari, pe locul doi se află James Bond, cu venituri de 4,3 miliarde de dolari, iar pe locul trei se află seria Războiul stelelor. Rămâne de văzut ce inginerii vor mai face contabilii şi în seriile următoare.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/film/povestea-esecului-star-wars-cum-a-ajuns-sa-piarda-bani-filmul-cu-incasari-de-jumatate-de-miliard-de-dolari-10790590
10790590
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.