Decembrie in Viena
Mult timp Viena a fost pentru mine un oras de escala in drumul spre taramuri mai vestice. Au aparut apoi povestile cu pietele de Craciun, candelabrele de pe strada, cafenelele prietenoase, picturile lui Klimt sau palatele imperiale si brusc a iesit la iveala potentialul de destinatie de vacanta prelungita.
Luna decembrie este una dintre cele mai fermecatoare perioade de descoperire a capitalei Austriei, mai ales ca orasul da tonul in materie de decoratiuni si cadouri de Craciun. Itinerariul pentru cele patru zile de vacanta a avut cateva puncte centrale, alese in functie de locatiile pietelor de Craciun.
Primul pe lista - palatul Schonbrunn, resedinta de vara a imparatilor austrieci si unul dintre cele mai frumoase palate din Europa. Piata de Craciun din fata palatului te intampina inca de la intrare, iar mirosul de turta dulce si vin fiert pun un moment in umbra minunile istorice din interior.
Piata consta in casute de lemn unde mestesugari veniti din toata Austria isi vand produsele. Globurile pictate manual rivalizeaza cu prajiturile de toate felurile, rauri de ciocolata curg peste frigaruile din fructe, turta dulce in forma de inima picatata cu scene de poveste si vinul fiert sau punch-ul atrag mii de turisti. Cel mai bun moment pentru vizitarea pietei este dimineata, cand casutele abia se deschid, iar turistii nu au luat cu asalt locul.
Domeniul Schonbrunn include mai multe atractii, printre care o gradina zoologica, labirintul din gard viu, gradinile sau sculpturile in aer liber, insa vremea din Viena in luna decembrie nu este tocmai prietenoasa pentru amatorii de atractii in aer liber.
Astfel, ramane de vizitat palatul, unde se afla camerele regilor habsburgi.
Biletul de intrare in varianta Grand Tour costa 12,90 euro si ofera accesul la 40 de camere imperiale, fiecare dintre ele spunand o poveste proprie. Trecand dintr-o camera intr-alta, ai impresia ca locatarii cu sange albastru tocmai au parasit incinta pentru o plimbare prin gradina, pentru ca obiectele care le-au apartinut sunt in asa fel asezate incat par ca au ramas nemiscate de sute de ani. Imparateasca Sisi, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai "brandului" vienez, este oricand mentionata, desi Maria Tereza a Austriei este cea responsabila pentru decorarea palatului. Fie ca vizitezi Salonul Albastru Chinezesc (care are peretii decorati cu tapiserie din hartie de orez), fie ca te afli in Camera Milioanelor (se numeste asa din cauza pretul impresionant al lambriurilor din lemn de trandafir), ghidul face intr-un fel sau altul legatura cu Sisi, de obicei subliniind ca nu era foarte incantata de stilul mult prea incarcat al palatului.
Tot la Schonbrunn sunt expuse cateva dintre obiectele personale ale printesei, precum peria de par pe care o folosea in rutina zilnica de cateva ore sau spalierele si greutatile cu ajutorul carora isi mentinea conditia fizica.
Un alt punct obligatoriu de bifat pe lista este palatul Hofburg, palatul de iarna al imparatilor si unul dintre locurile preferate ale printesei. Daca la Schonbrunn vizita incepe intr-un loc istoric, Scara Albastra, turul de la Hofburg incepe cu o scena cat se poate de hollywoodiana - o proiectie video a catorva dintre scenele din filmele unde Sisi avea rol principal. Abia dupa o scurta vizionare pasesti in istoria habsburgilor, trecand prin camerele de conferinte, intalniri si apoi prin apartamentele imperiale. Comparativ cu palatul de vara, Hofburg are un aer mult mai intim, probabil si datorita dimensiunilor mai reduse, dar si decorului mult mai putin pompos. Iar zona unde se afla colectia de portelanuri ale imparatilor (sunt de fapt mai multe camere intinse pe 1.300 de metri patrati), care include 7.000 de exemplare diferite de portelan sau cristal, te face sa visezi la mesele imense din camerele de oaspeti, unde imparatii se intalneau pentru a pune lumea la cale.
O vizita la Hofburg este o buna ocazie pentru a vizita o alta piata de iarna faimoasa a orasului, Spittelberg, care se afla in apropierea Ringului vienez. Aici se gasesc cadouri traditionale si originale care sunt vandute pe alei inguste pavate cu granit, in nise si curti misterioase. In plus, pentru ca piata este faimoasa mai ales printre localnici si pasionati, locul nu este luat cu asalt de hoardele de turisti, iar cumparaturile pot fi facute in spiritul pacii de Craciun.
Cu toate ca lista de locuri de vizitat a fost organizata tinand cont de pietele de Craciun, una dintre exceptii a fost Palatul Belvedere (resedinta de vara a imparatilor inainte de construirea palatului Schonbrunn), unde am mers pentru "Sarut". Este vorba bineinteles de tabloul emblematic al lui Gustav Klimt, care, alaturi de alte opere, este expus in muzeul din palat. Belvedere consta in doua corpuri, Belvedere Superior si Belvedere Inferior, ambele fiind transformate in muzee. Palatul se lauda la randul sau cu gradini impresionante, unde vara poti citi o carte pe o banca asezata la marginea aleilor imperiale unde pe vremuri curtenii isi etalau tinutele. Insa din nou, din cauza iernilor vieneze neprietenoase, m-am multumit cu un vin fiert in piata de Craciun din incinta.
Pentru ca la fiecare palat ghidul vorbea despre preferintele culinare ale regilor, nu puteam rata una dintre cele mai faimoase berarii din Viena, Salm Brau, care se afla intr-o cladire de la 1785 aproape de iesirea din Belvedere Inferior. Interiorul este tipic pentru o berarie, cu mese si banci de lemn si vedere la echipamentul de producere a berii.
Pe langa sortimentele variate de bere, dintre care unele contin 12% alcool, mancarea te face cu siguranta sa iti doresti sa revii. In afara de clasicul snitel vienez din carne de vita bine batuta si servit alaturi de salata de cartofi, la Salm Brau poti alege intre supa de bere neagra bavareza cu branza, supa de dovleac, o selectie impresionanta de diverse sortimente de paine special preparata (cu branza, usturoi, sunca, brocoli), retete culese din cartile de bucate ale bunicilor austriece (paste austriece cu sunca, friptura de porc cu friganele si varza cu bere, gulas austriac) si, pentru cei care nu gusta bucataria austriaca, chiar si mancare internationala (guacamole cu nachos sau paste bologneze). Desi bucataria vieneza nu include feluri de mancare tocmai usor de digerat, restaurantele aduc alaturi si o parte sanatoasa, o salata de legume de exemplu.
In ciuda cantitatii impresionante de mancare am tinut in continuare cont de scopul vizitei, si, trecand prin Karlsplatz, unde se afla catedrala Karl, absolut impresionanta, am luat metroul catre Primaria Vienei, unde am descoperit una dintre cele mai fermecatoare piete din oras. Cel mai bun moment de vizitare este seara, cand miile de beculete se aprind, iar Herzelbaum, brandul impodobit cu inimi arata spectaculos.
Insa dincolo de casutele de lemn care in mare etaleaza aceleasi produse, la Christkindlmarkt este fermecatoare adunarea imensa de oameni, turisti si localnici deopotriva, care stau in picioare, in jurul meselor rotunde de lemn, si discuta la o cana de vin fiert. Pentru amatorii de suveniruri "bahice", este important de stiut ca pe langa cei 2-3 euro, cat este pretul unui vin cu scortisoara, mai lasi o garantie de 2 euro pentru cana, pe care o poti pastra apoi daca doresti. Zona este foarte populata de tineri, pentru ca in apropiere se afla numeroase universitati.
O incursiune timpurie in atmosfera Craciunului poate insemna si o simpla plimbare pe strazile pietonale din apropierea catedrale Sf. Stephan (Graben sau Kartner). Totul este decorat cu lumini, iar cele mai impresionante sunt candelabrele rosii realizate din beculete, care sunt prinse cu ajutorul unor fasii luminate de cladirile ce flancheaza strada si atarna in mijlocul turistilor, dand impresia ca te afli intr-un palat imperial in aer liber.
Despre Viena in timpul iernii se pot spune multe, mai ales ca pe langa pietele de iarna se lauda cu numeroase patinoare, atat in aer liber, cat si acoperite, cu o strada de cumparaturi faimoasa, de cativa kilometri (Mariahilfer), unde in weekend accesul masinilor este interzis din cauza numarului mare de turisti, sau cu un restaurant aflat la 150 de metri inaltime (in Turnul Dunarii) care se roteste astfel incat intr-o ora poti ai o panorama de 360 de grade. Insa am pastrat cateva si pentru o viitoare vacanta de vara...
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro