Olimpiada verde

Postat la 04 august 2008 32 afişări

"There are nine million bicycles in Beijing", spuneau versurile solistei Katie Melua, dar pe langa atatea biciclete sunt si alte cateva milioane de masini, constructii zgarie-nori si, in principiu, o economie ce a explodat si direct proportional a crescut cu gradul de poluare. Dar din momentul in care China a castigat gazduirea Olimpiadei (in 2000) si-a asumat proiecte ecologice pentru care oficialii au alocat un buget de "inverzire" a Beijingului de 12,2 miliarde de dolari.

Inca de acum patru ani au fost dezvoltate pentru Olimpiada proiecte ca autobuzul cu etaj ce poate functiona cu energie electrica pe distante de la 150 la 300 de kilometri, au fost inchise multe dintre fabricile de pe vremea lui Mao si se lucreaza la realizarea unei noi infrastructuri care sa permita circulatia tramvaielor.

In plus, milioane de copaci au fost deja plantati in capitala Chinei pentru a micsora riscul furtunilor de nisip. "New Beijing, Great Olympics", e motto-ul Olimpiadei din acest an din China. Iar "noul Beijing" si-a propus sa adopte o atitudine verde inaintea inceperii jocurilor, pe intreaga durata a Olimpiadei, dar si in viitor.? In colaborare cu Statele Unite, China s-a angajat sa gazduiasca jocuri olimpice cu Zero Net Emissions, sprijiniti de institutii precum ICSD (International Center of Sustained Development), Departamentul de Energie al SUA si companii precum General Electric care a donat Beijingului un autobuz electric cu emisii zero pentru a fi folosit pe durata Olimpiadei.

Prin urmare, vor fi minimizate emisiile de gaze poluante, se va reduce consumul de dioxid de sulf si dioxid de carbon, iar constructiile realizate pentru eveniment vor avea si ele un design si functii ecologice.

De arhitectura noilor cladiri "verzi" ce au fost construite pentru Jocurile Olimpice s-au ocupat arhitecti faimosi precum Ram Koolhass ce a realizat designul pentru noua cladire a China Central Television, denumita "Z crisscross", Herzog & de Meuron, creatorii "bird-nest" (stadionul national), Paul Andrew, "Eggshell" (teatrul national) si PTW Architects care a realizat designul pentru "Water Cube"(centrul olimpic de inot) situat in parcul olimpic. Pentru alimentarea cu energie solara a stadionului olimpic national s-au platit 1,25 milioane de dolari, bird's nest devenind astfel cea mai "eco- friendly" arena sportiva din lume. Un sistem solar de incalzire a fost amenajat si in Olympic Village, zona in care vor fi gazduiti atletii.

De asemenea, langa stadion se va deschide pentru publicul larg, dupa Olimpiada, parcul Olympic Forest, un adevarat "plaman verde" la care locuitorii nici nu visau inainte de dezvoltarea noilor proiecte pentru Olimpiada. Parcul a beneficiat de o investitie de 68,7 milioane de dolari, are 680 de hectare de spatiu verde si va fi deschis pe perioada Jocurilor Olimpice pentru 5.000 de atleti si membri ai Olimpiadei si 20.000 de locuitori care au primit bilete de acces.

Beijing s-a ocupat si de economisirea apei prin metode alternative, au fost realizate sisteme de tratament al apei si tehnologii de recoltare a apei de ploaie.

Si totusi exista inca probleme, conform studiilor realizate. In afara stadionului national si in Piata Tiananmen, aerul care va fi inhalat de sportivi este de cinci ori mai poluat decat nivelul acceptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Echipa olimpica britanica se va antrena pe coasta de sud, in Macau pentru a evita expunerea la smogul din Beijing.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Olimpiada,
verde
/arta-si-societate/lifestyle/olimpiada-verde-4074320
4074320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.