Maşinile de tuns iarba nu mai sunt la modă
Peluza atent îngrijită alături de casa mult visată pierde teren, înlocuită de ceva cu aspect mai natural: pajiştea cu ierburi mai înalte şi flori.
Tot mai mulţi proprietari, arhitecţi peisagişti sau companii îşi caută inspiraţia în pajiştile din natură atunci când amenajează spaţii verzi casnice sau publice, scrie The Wall Street Journal. Compania Apple are în plan amenajarea unei pajişti la sediul său din Cupertino, iar în New York, parcul amenajat la înălţime pe locul unui vechi linii de trenuri de marfă are trei secţiuni cu iarbă înaltă şi flori de câmp.
Pajiştile sunt preferate peluzelor din diverse motive, spun specialiştii. Unul dintre ele ar fi acela că pentru întreţinerea unei peluze este nevoie de o cantitate mare de apă, îngrăşăminte chimice şi energie, ceea ce-i face pe proprietarii lor să pară înclinaţi spre risipa de resurse. Un altul ar fi aspectul sălbatic al unei pajişti, care-i atrage pe specialiştii ce se ocupă de amenajarea spaţiilor exterioare, graţie contrastului creat între vegetaţia crescută liber şi arhitectura modernă. Proprietarii a diverse pepiniere din Statele Unite, locul de unde a pornit noua tendinţă, afirmă deja că cererile de plante sau de consultanţă necesare amenajării de pajişti sunt în creştere.
Realizarea unei pajişti durează în general trei ani de zile, primul an fiind şi cel mai greu pentru cei ce se apucă să-şi transforme peluza. Specialiştii recomandă ca măcar jumătate dintre plantele de pe pajitşte să fie specii de iarbă, care ajută la stabilizarea solului şi nu permit buruienilor să se înmulţească, iar în rest să fie plantate flori de câmp.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro