Nu disperati daca nu vedeti 3D; poate aveti talent de pictor

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 26 iunie 2011 114 afişări

Picturile foarte apreciate nu sunt doar rodul talentului artistului, ci in multe cazuri si al unui defect de vedere care in cazul pictorilor devine avantaj, scrie the New York Times.

Specialisti in neurostiinte au constatat ca lipsa vederii binoculare (cand creierul nu poate combina informatiile pe care le primeste de la ochi din cauza nealinierii acestora), care afecteaza perceptia tridimensionala, le-ar permite in schimb celor afectati sa transpuna mai usor realitatea tridimensionala in cele doua dimensiuni ale panzei unui tablou.

Studiile au fost efectuate atat pe un grup de studenti la arte, cat si pe un lot martor de studenti, carora li s-a cerut sa urmareasca un material 3D pe ecranul unui computer. Primul grup a avut rezultate mai slabe decat lotul martor.

Un alt studiu a presupus examinarea atenta a ochilor unor artisti cunoscuti, observandu-se ca ochii multora dintre ei erau nealiniati si ca atare acestia nu aveau vedere binoculara perfecta. Studiul a pornit de la niste imagini ale lui Rembrandt, la care cercetatorii au constatat acelasi defect de vedere. Evident, prezenta defectului nu implica neaparat si nu explica prezenta unui talent artistic deosebit.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/nu-disperati-daca-nu-vedeti-3d-poate-aveti-talent-de-pictor-8390308
8390308
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.