Pe cand un tratat al bunelor maniere?

Postat la 09 februarie 2006 1 afişăre

Galateo Europeo", un nou ghid european al comportamentelor general acceptate si incurajate, isi propune sa contribuie la o integrare culturala mai lina in Uniunea Europeana.

"Galateo Europeo", un nou ghid european al comportamentelor general acceptate si incurajate, isi propune sa contribuie la o integrare culturala mai lina in Uniunea Europeana.

 

Mai in gluma, desi mai mult in serios, Grazia Valci, o jurnalista cu o gama larga de preocupari (intre alte volume, a scris un soi de dictionar umano-pisicesc si un ghid pentru matele cu stapani nevrotici), sustine in al sau "Galateo europeo", tradus si publicat la Editura Corint, ca introducerea unui tratat - in contextul mai amplu al Maastricht-ului - al bunelor maniere "ar ajuta la atenuarea anumitor inclinatii spre discordie" in cadrul noii familii europene.

 

In plus, acest cod trebuie sa foloseasca un limbaj clar, in perfecta consonanta cu epoca noastra, devenind o unealta utila pentru a ne purta civilizat "atat in  Romania, cat si in Italia, Franta, Danemarca, Germania, Grecia..." E incurajator faptul ca suntem luati in seama si introdusi in Europa (macar asa!), inainte de 2007, cu atat mai mult cu cat noi, romanii, am dat dovada, cel putin la nivel de intentie, de o incredibila sarguinta in privinta aderarii la standardele bunei-purtari. Cea mai buna dovada a interesului romanesc este "Codul bunelor maniere astazi", de Aurelia Marinescu, carte cu nenumarate editii si devenita best-seller al Editurii Humanitas.

 

Prezentul ghid al comportamentului civilizat nu isi propune sa ofere retete infailibile de buna purtare si nici sugestii de uniformizare comportamentala la nivel continental. Este, mai degraba, o calauza prietenoasa, plina de umor si bine informata prin multitudinea de perceptii nationale sau locale asupra felului in care trebuie sa ne imbracam, sa stam la masa, sa interactionam cu prietenii, colegii sau cunostintele intamplatoare.

 

Vom da doar doua exemple, expuse chiar in capitolul de debut al volumului: "Vanzatoarele sa fie invatate sa se comporte politicos. Ar trebui ca proprietarii de magazine sa le recomande acestora sa nu le spuna niciodata clientelor mai in varsta sau nu tocmai slabe: «Pentru dvs. nu avem nimic potrivit», fara sa astepte o solicitare precisa din partea acestora."

 

Sau: "Sa nu dam din picioare ca la fotbal, atunci cand coboram din masina, chiar daca picioarele sunt frumoase si ciorapii asemenea; se iese intotdeauna cu genunchii apropiati, punand apoi, printr-o usoara rotire, picioarele pe pamant, si acestea tot apropiate. Este vorba despre o manevra care ar trebui sa le reuseasca bine chiar si doamnelor ce sufera de reumatism". Sunt lucruri pe care, parca, le stim, dar pe care le uitam sau ne facem ca le uitam, invocand nu doar reumatismul, platfusul sau osteneala ci si graba, preocuparile inalte sau gustul pentru comportamentul boem.

 

 

Grazia Valci, Bunele maniere In Europa, Ghid al

comportamentului civilizat, Editura Corint, BucureSti, 2005

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/pe-cand-un-tratat-al-bunelor-maniere-976317
976317
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.