Aşteptarea a luat sfârşit: totul despre noua consolă a celor de la Nintendo

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 17 martie 2017 815 afişări

După multe luni de aşteptare, Nintendo Switch a fost lansat oficial pe 3 martie, cu un design care permite folosirea pe post de consolă de jocuri sau transformarea într-o miniconsolă portabilă.

Aşteptarea a luat sfârşit: totul despre noua consolă a celor de la Nintendo

Din punctul de vedere al designului, Nintendo Switch este greu de comparat cu alte dispozitive similare; şi asta pentru că Switch a fost gândit să funcţioneze în mai multe feluri, nu doar ca o cutie ce se conectează la televizor.

Principalul element este în esenţă o tabletă, fiind prin urmare nevoie de ancorarea sa pentru a folosi modul TV. Celelalte moduri de utilizare sunt cel portabil şi tabletop - un mod care permite detaşarea joystickurilor şi utilizarea tabletei ca monitor. Introducerea tabletei în staţia de ancorare sau scoaterea din staţie nu necesită prea mult efort: utilizatorii pot face aceste operaţiuni chiar şi în timpul jocului, fără a fi nevoie să apeleze la butonul de pauză.

Opţiunea tabletop e interesantă şi folositoare (nu există pe PS4 sau Xbox One), dar ecranul relativ mic (de 6,2 inchi) poate fi obositor de urmărit.

Portabilitatea Switch este însă ceea ce scoate device-ul în evidenţă. Faţă de PS4 sau Xbox One, Nintendo este singura consolă care oferă o experienţă completă în modul portabil. Cu cele două controllere Joy-Con ataşate de o parte şi de alta a tabletei, Nintendo Switch-ului este uşor şi surprinzător de confortabil. Marginile joystickurilor sunt curbate, eliminând astfel disconfortul apărut după perioade mai lungi de joc. Singura problemă în acest mod este, desigur, viaţa bateriei.

Controllerele Joy-Con sunt impresionante, mai ales datorită motorului integrat HD, care produce un nivel mare de precizie. Iar asta îmbunătăţeşte în mod semnificativ experienţa de joc.

Displayul măsoară 6,2 inchi, fiind astfel mai mic decât multe tablete disponibile astăzi pe piaţă şi cu doar 0,3 inchi mai mare decât Huawei Mate 9. Este destul de mic, iar asta poate avea un efect negativ asupra modului de joc. Şi deşi dimensiunea este perfectă pentru modul portabil, modul tabletop are clar de suferit.Există şi câteva semne de întrebare legate de calitatea imaginii, ecranul HD având o rezoluţie maximă de 720 p. Chiar dacă diferenţa faţă de un ecran full HD (1.080p) nu este substanţială, în anumite momente ale jocului se pot vedea texturi care ar trebui să arate mai bine. Pe de altă parte, ecranul e luminos şi oferă suficiente detalii pentru a te bucura de jocuri complexe precum The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Un alt element interesant: pentru prima dată în istoria Nintendo: consola vine cu un ecran multitouch.

Atunci când vine vorba de performanţe, Switch nu se poate compara cu PS4 sau Xbox One. În ceea ce priveşte stocarea, consola celor de la Nintendo vine într-o singură variantă, de 32 de GB; memoria poate fi totuşi extinsă folosind carduri microSD. Încărcătorul e de tip USB-C, varianta folosită de tot mai mulţi producători, iar conectarea la televizor se face printr-un cablu HDMI. Folosită în modul portabil, Switch are o autonomia bateriei de până la 6 ore.

Pentru preţul de 1.399 de lei, cei care aleg Switch vor primi consola principală, staţia de ancorare, o pereche de joystick-uri Joy-Con, benzi pentru prinderea pe mână, un cablu HDMI şi încărcătorul.

Dezamăgitor este preţul accesoriilor: pentru o pereche de joystickuri trebuie să plătiţi în jur de 300 de lei.

Nintendo a avut mari probleme cu sistemul de operare la ultimele gadgeturi lansate, acestea având reputaţia de a fi destul de lente. Îmbunătăţirea este evidentă în cazul Switch, care foloseşte un sistem de operare cu acelaşi nume. Interfaţa este minimalistă şi permite doar alegerea între temele „alb simplu“ şi „negru simplu“, sugerând că mai multe variante vor fi disponibile în curând.

Sistemul de operare permite adăugarea mai multor filtre, cel mai interesant fiind acela care limitează timpul de joc permis. Astfel, părinţii pot stabili un număr de ore în care copiii se pot juca, iar odată consumate aceste ore, tableta se blochează. Există şi opţiunea de a impune restricţii pe conţinut în funcţie de vârstă; de remarcat este că toate aceste filtre pot fi setate de pe un smartphone.

Punctul slab al Nintendo Switch este oferta de aplicaţii - mai bine spus lipsa ei. În vreme ce smartphone-urile sau tabletele lansate recent pe piaţă oferă sute sau mii de aplicaţii, pentru Switch nu există nici măcar Netflix, Amazon Video sau un simplu browser. Aceste facilităţi vor fi probabil lansate în curând, dar pentru moment Switch este limitat la jocuri.

O altă „scăpare“ a celor de la Nintendo este că nu poţi transfera date de pe consolă pe cardul microSD - prin urmare, nu poţi continua jocul acasă la un prieten, pe consola sa.

Compania Nintendo a anunţat că va dezvolta o reţea online pentru Switch, după modelul PlayStation Plus sau Xbox Live. Aceasta va oferi în timpul jocului comunicare vocală, un joc gratuit pe lună şi diverse alte facilităţi. Reprezentanţii Nintendo au specificat că serviciul va include posibilitatea de a derula jocuri online, precum şi o aplicaţie de smartphone, ce va permite conectarea la consolă şi la reţea.

Nintendo Switch este o consolă bună, oferind o serie de facilităţi noi, dar oferta de jocuri disponibile la lansare este mult prea mică. Avem aşteptări mai mari de la modelele viitoare, ce vor avea probabil o serie de îmbunătăţiri.

CASETĂ TEHNICĂ: NINTENDO SWITCH

Procesor Nvidia custom Tegra

Placă video Nvidia GPU

Memorie 32GB + slot Micro-SD

Ecran 6,2 inchi 720 touchscreen

Port USB-C

Autonomie 6 ore baterie

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.