Cate trei aplicatii pentru fiecare pamantean. Cum decurge lupta intre Apple, Google, Nokia, RIM si Microsoft
Pe de o parte se afla Apple, iar pe de alta Google, Nokia, RIM si Microsoft - acestia sunt combatantii pe piata de aplicatii mobile. App Store, magazinul Apple, a castigat primele batalii, insa lupta de-abia incepe.
"Daca nu ar fi existat App Store nu mi-as fi cumparat iPhone. Si nu sunt singurul care spune asta", marturiseste Stefan Mocanu, un tanar de 24 de ani care si-a achizitionat smartphone-ul in urma cu o jumatate de an. "Sunt dependent de ele. Nu exista zi in care sa nu folosesc Zapd, Angry Birds, Cut the Rope, Fruit Ninja, Hipstamatic, Facebook si Twitter", completeaza Mocanu, precizand ca are in jur de 90 de aplicatii pe iPhone, jumatate din ele fiind cumparate. Zpad este o aplicatie prin care utilizatorul poate sa isi creeze un mini blog cu poze, iar cu ajutorul Hipstamatic fotografiile pot fi editate.
Pana la finalul acestui an piata aplicatiilor pentru telefoane mobile va fi de 3,8 miliarde de dolari, urmand sa se dubleze in urmatorii trei ani, potrivit unui raport al companiei de cercetare de piata iSuppli. "In cazul in care consumatorii vor continua sa arate interes pentru descarcarea jocurilor si a altor aplicatii pentru smartphone-uri si tablete, veniturile magazinelor de aplicatii vor creste considerabil in acest an", a declarat Jack Kent, analist in cadrul companiei de cercetare IHS iSuppli.
La fel ca si Kent, majoritatea analistilor de pe piata spun ca aplicatiile pentru telefoanele mobile vor avea succes cel putin cinci ani de acum incolo. Un alt studiu facut de compania de cercetare de piata ABI Research estimeaza ca numarul de aplicatii descarcate va ajunge la 44 de miliarde pana in 2016. Daca estimarea este corecta, inseamna ca in viitorul apropiat aplicatiile vor functiona in continuare pe HTML 5, dar si pe alte noi tehnologii de programare web.
Ultimele cifre furnizate de magazinele de aplicatii arata faptul ca pana acum au fost descarcate in jur de 15-16 miliarde de aplicatii. Cele mai mari surse pentru descarcarea de aplicatii sunt App Store al Apple si Google Android Market. Apple a anuntat la inceputul acestui an ca din App Store au fost descarcate peste zece miliarde de aplicatii atat platite, cat si gratis, fruntasa fiind, pana saptamana trecuta, Angry Birds. Jocul, creat de compania finlandeza Rovio, a fost descarcat de peste 140 de milioane de ori de la lansarea sa, care a avut loc cu 16 luni in urma, atat din magazinul Apple, cat si de pe Android Market, Windows Phone Market sau de pe reteaua PlayStation Network. Daca lucrurile vor continua, Angry Birds ar putea deveni cel mai bine vandut joc din istorie, crede Peter Vesterbacka, "vulturul puternic", asa cum scrie pe cartea de vizita a directorului companiei Rovio.
Pasarile furioase au fost detronate, in ce priveste numarul descarcarilor de pe App Store, de Any Music Downloader, aplicatie ce permite utilizatorilor sa transfere pe iPhone orice MP3 disponibil pe internet. Altfel spus este un magazin iTunes pentru iPhone. Any Music Downloader costa doi dolari de cand a urcat pe primul loc, insa anterior pretul aplicatiei era de zece dolari, precizeaza Wired.
In continua competitie cu App Store, Android Market a raportat ca utilizatorii au descarcat pana acum peste 4,2 miliarde de aplicatii. Dupa acesta, cele mai multe aplicatii au fost descarcate din cadrul Nokia Ovi Store, RIM App World si Windows Marketplace. "Microsoft ar putea castiga cota de piata si prezenta pe tot mai multe telefoane in viitorul apropiat. Aceasta crestere ar putea fi urmarea faptului ca firma a incheiat un parteneriat strategic cu Nokia, in urma caruia ambele companii vor lucra pentru a aduce impreuna mai multe terminale care sa ruleze Windows Phone 7", a mai declarat Kent, citat de cnet.com.
In prezent, sistemul de operare Android ofera mai multe aplicatii gratuite ca App Store. Google Android Market are 134.342 de aplicatii gratuite, in timp ce magazinul de aplicatii App Store ofera 121.845 de aplicatii gratuite, potrivit ultimelor masuratori realizate de compania Distimo. Studiul realizat de Distimo a subliniat de asemenea ca, daca magazinele de aplicatii isi vor mentine rata curenta de crestere, Android Market va depasi App Store in ce priveste numarul total de aplicatii mobile in urmatoarele cinci luni.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro