Cele mai inovatoare companii din România în 2023. Fabrică de făinuri proteice, care reciclează integral produsele secundare din lanţul de producţie
În a doua jumătate din 2023, Transavia a inaugurat cea mai modernă fabrică de făinuri proteice. Noua facilitate asigură o procesare continuă subproduselor nedestinate consumului uman, prelucrând toate ţesuturile animaliere. Noua unitate permite reciclarea a 100% a produselor secundare rezultate pe lanţul de producţie, de la incubaţie până la abatorizare (coji de ouă, organe, pene şi sânge), care sunt colectate separat şi apoi supuse unor procedee diferite de coacere şi sterilizare.
Descrierea inovaţiei:
În România, deşeurile animaliere reprezintă una dintre problemele importante pentru orice sistem de creştere a animalelor, iar reducerea producerii acestora necesită eforturi semnificative.
Transavia este unul dintre foarte puţinii producători din industria alimentară din România care au optat să utilizeze integral subprodusele nedestinate consumului uman rezultate din lanţul tehnologic, evitând practic reducerea de deşeuri. Investiţiile masive în facilităţi de producţie proprii asigură un lanţ circular în urma căruia rezultă produse cu valoare adăugată, fără impact negativ asupra mediului. Accentul pe sustenabilitate este dublat de controlul atent al costurilor şi generarea de venituri.
Elementul de noutate:
„Politica ZERO Pierderi înseamnă şi să valorificăm tot ce se poate astfel încât practic să nu generăm deşeuri. Acordăm o atenţie deosebită gestionării aşternutului uzat scos din hale, pe care îl valorificăm circular prin utilizare ca îngrăşământ organic în cadrul fermelor noastre vegetale”, declară Theodora Popa, vicepreşedinte, Transavia. Gunoiul provenit de la păsări este colectat în depozitele autorizate ale companiei, unde se stochează în vederea stabilizării, etapă obligatorie înainte de utilizarea acestuia ca îngrăşământ organic pentru culturi în fermele vegetale ale grupului. Utilizarea acestui îngrăşământ organic, mai prietenos cu mediul, se face în conformitate cu necesarul din sol, pe care specialiştii firmei îl planifică prin planuri de fertilizare rezultate în urma analizelor specifice. „Reuşim astfel să utilizăm mai puţin îngrăşământ chimic şi să reducem emisiile de gaze cu efect de seră”, afirmă Theodora Popa.
În a doua jumătate a anului 2023, Transavia a inaugurat cea mai modernă fabrică de făinuri proteice. Noua facilitate asigură o procesare continuă subproduselor nedestinate consumului uman, prelucrând toate ţesuturile animaliere. Noua unitate permite reciclarea a 100% a produselor secundare rezultate pe lanţul de producţie, de la incubaţie până la abatorizare (coji de ouă, organe, pene şi sânge), care sunt colectate separat şi apoi supuse unor procedee diferite de coacere şi sterilizare. „Pe lângă faptul că utilizăm mult mai puţin gaz decât în cazul incinerării, făina proteică are valoare nutritivă superioară faţă de cenuşă. Celălalt produs rezultat în urma acestei prelucrări, grăsimea, se poate rafina şi poate fi folosită ca biocombustibil. Produsele rezultate sunt valorificate, fiind folosite de parteneri din ţară sau din străinătate”, conform reprezentantei companiei.
Transavia este liderul pieţei locale de carne de pui, fiind una dintre cele mai importante afaceri de familie, care deţine şi produce brandul de carne de pui Fragedo şi semipreparate pe bază de pui Papane. „În cei peste 32 de ani de activitate, compania a investit constant în modernizare şi în tehnologie de ultimă generaţie şi a adoptat inovaţia ca sursă de creştere sustenabilă a businessului şi de predictibilitate pentru viitor”, mai spune Theodora Popa. Transavia are în prezent aproape 2.400 de angajaţi, care activează preponderent în cele 31 ferme de creştere a păsărilor şi în cele patru ferme de producţie vegetală, în fabrica de nutreţuri combinate, în cele trei abatoare de ultimă generaţie şi în fabrica de procesare a cărnii. În fermele grupului, localizate în opt judeţe din România, se produc anual peste 100.000 de tone de carne de pui. Aproximativ 30% la sută din producţia anuală a companiei merge către export, în mai multe state europene şi de pe alte continente.
Efectele inovaţiei:
Reducerea pierderilor şi a risipei alimentare reprezintă un aspect esenţial pentru asigurarea unei alimentaţii durabile şi sănătoase. Risipa alimentară are loc în toate segmentele ciclului de viaţă al alimentelor, de la recoltarea culturilor şi sacrificarea animalelor până la procesare, vânzarea cu amănuntul şi pierderile consumatorilor. „Studiile ştiinţifice indică faptul că 42% din pierderile au loc la nivelul gospodăriilor şi 39% în timpul producţiei de alimente, restul fiind generate în sectorul serviciilor alimentare şi în timpul distribuţiei”, punctează Theodora Popa. Tot ea adaugă că Transavia a creat un sistem de creştere ecologic al puilor, fără deşeuri animaliere rezultate din creşterea şi abatorizarea pasărilor. Deşeurile rezultate în procesul de producţie conţin produşi cu valori nutritive considerabile, inclusiv proteine şi aminoacizi esenţiali, ceea ce le transformă în resurse preţioase pentru producţia ulterioară de articole cu valoare adăugată. Practicile inovative ale liderului pieţei de carne de pui din România, realizate pe baze ştiinţifice şi susţinute prin investiţii strategice, îndreaptă sectorul avicol către model de producţie cu zero deşeuri, având un impact semnificativ asupra reducerii poluării mediului înconjurător.
Această abordare sustenabilă şi inovativă, contribuie la susţinerea ţintei obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), respectiv de a reduce cu până la 50%, până în 2030, pierderile alimentare globale generate pe cap de locuitor de-a lungul lanţului de aprovizionare cu alimente.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro