Cele mai inovatoare companii din România în 2023. Fabrica STADA din România

Postat la 03 mai 2024 84 afişări

Proiectul noii fabrici de medicamente de la Turda este prima investiţie greenfield a unui producător de medicamente internaţional pe plan local.

Descrierea inovaţiei:

În 2021 boardul executiv al grupului STADA a analizat împreună cu echipele de management din cinci ţări din Europa oportunitatea construirii unei noi facilităţi de producţie şi ambalare, fiecare afiliat având responsabilitatea de a mapa coordonatele socio-economice locale şi de a le prezenta pentru alegerea locului investiţiei. Echipa de management din România, alături de partenerul de consultanţă Noerr, a reuşit să realizeze un business case de succes, atrăgând astfel o investiţie de peste 50 milioane de euro din partea grupului german în ţară. Proiectul noii fabrici de medicamente va fi implementat la Turda şi beneficiază de o susţinere financiară din partea Guvernului României de 21 milioane de euro, printr-o schemă de ajutor de stat, ce presupune rambursarea sumei sub formă de taxe şi impozite în primii 5 ani de la lansare.

Lucrările de construcţie au început în toamna anului 2022, iar în noiembrie 2023 stadiul lucrărilor a ajuns la 70%. Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial nouă linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), dintre care primele trei linii au sosit deja şi sunt în curs de calificare.

Elementul de noutate:

Fabrica dezvotată de STADA la Turda este prima investiţie greenfield a unui producător internaţional de medicamente pe piaţa românească.

Efectele inovaţiei:

Cu o capacitate maximă de peste160 milioane cutii produs farmaceutic pe an, fabrica de la Turda va fi una dintre cele mai moderne facilităţi  de producţie din Europa. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12. Întreaga suprafaţă a terenului achiziţionat este de 100.000 mp şi permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităţilor de producţie, prin construcţia unor noi clădiri, în funcţie de cererea pieţei şi raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei. Produsele finite din unitatea din Turda - atât medicamentele eliberate pe bază de reţetă, cât şi produse farmaceutice eliberate fără prescripţie medicală - sunt destinate să deservească cu preponderenţă România si pieţele din Europa, în care grupul STADA îşi desfăşoară operaţiunile.

Termenul de finalizare a facilităţii de producţie este planificat pentru luna iunie 2024, urmând ca apoi, să înceapă etapa obţinerii autorizaţiilor necesare, obiectivul fiind ca în luna octombrie 2024 să poată ieşi pe porţile fabricii primele camioane cu medicamente. Fabrica STADA de la Turda va fi construită conform unor fundamente solide de sustenabilitate, folosind tehnologie modernă, de ultimă generaţie, precum şi o suită de facilităţi ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panouri solare fotovoltaice şi sistem termic solar. În plus, fabrica de la Turda va fi prima unitate paperless pentru fluxul intern de informaţie, din grupul STADA. Exploatarea facilităţii presupune formarea unei echipe de aproximativ 400 de angajaţi cu o bogată experienţă în industria farmaceutică, ce va valorifica moştenirea puternică a regiunii Cluj în acest domeniu.

Mihai Fugarevici, country manager, STADA

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.