Gadget Review: Legătura dintre Harry Potter şi un laptop - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 11 martie 2017 333 afişări

Un lucru ciudat se întâmplă de fiecare dată când testez un device de la Apple: mă ataşez de produs. Nu ştiu de ce sau cum se întâmplă. Un fel de vrăjitorie care doar celor de la Apple le reuşeşte atât de bine. Noul MacBook Pro nu face deloc notă discordantă.

Sunt simple maşinării ca oricare altele, dar de fiecare dată când le utilizez mă trezesc că le îndrăgesc mai mult decât în mod obişnuit. Asta poate se întâmplă datorită designului, poate datorită simplităţii utilizării, performanţei fără cusuri sau poate, pur şi simplu, datorită marketingului. Orice ar fi, americanii ştiu să creeze obiecte de care te poţi ataşa, element pe care competitorii săi încă nu au reuşit să-l imprime produselor lor.

Noul MacBook Pro de 15 inchi este mai subţire, mai puternic decât versiunea trecută şi se se dovedeşte a fi un laptop excelent, portabil, însă trebuie să fiţi pregătiţi să căraţi după voi adaptoare pentru porturile USB-C.

Toamna trecută, Apple a reînnoit seria de laptopuri a companiei şi a introdus noul MacBook Pro dotat cu Touch Bar, un răspuns la adresa laptopurilor cu touchscreen. Touch Bar este un display dreptunghiular ce stă deasupra tastaturii pe care sunt ilustrate diferite funcţii. Astfel, Touch Bar adaugă instrumente direct pe tastatură şi se schimbă automat în funcţie de ceea ce faci. Poţi alege shortcuturi, emoticoane, poţi trece printr-o cronologie video sau să „răsfoieşti” fotografii.

În mod normal, sunt afişate cinci butoane: Esc - care nu mai este un buton fizic, luminozitate, volum (reglare şi mute) şi un buton pentru asistentul Siri. Frumuseţea acestei bare stă în faptul că butoanele se schimbă în funcţie de ce aplicaţii ai deschise. De exemplu, atunci când scrii îţi apar butoane ce se referă la caractere, fonturi etc. Atunci când am folosit Photoshop sau Final Cut Pro, mi-au apărut funcţii care m-au ajutat să aplic efecte, să tai, să măresc sau să micşorez dimensiunea unei pensule şi aşa mai departe.

Iniţial, când cei de la Apple au lansat acest produs, am fost reticent în ceea ce priveşte utilitatea unui touch bar; însă după perioada de testare pot să spun că în cele mai multe cazuri este utilă şi când am editat clipuri video în Final Cut Pro m-am găsit utilizând-o din ce în ce mai mult.

Pentru un plus de securitate, dar şi de accesibilitate, Apple a implementat o metodă de autentificare prin intermediul unui cititor de amprente; poţi chiar înregistra mai multe amprente pentru mai mulţi utilizatori.

Noul laptop al Apple este, după cum ne-au obişnuit, construit din aluminiu, simplu şi elegant, aduce mai degrabă cu un obiect de design decât un produs funcţional, utilitar, precum un laptop. Designul a rămas aproape neschimbat, cu excepţia celebrului măr, care de data aceasta nu se mai aprinde, ci rămâne inert, rece şi argintiu.

Imediat cum deschizi laptopul, o să fii uimit de dimensiunea noului trackpad. Este aproape la fel de mare ca mâna mea şi îi acopăr lăţimea dacă-mi îndepărtez puţin degetele. Chiar dacă de multe ori „mai mare” nu înseamnă şi „mai bun”, de data aceasta nu este cazul. Calitatea trackpadurilor anterioare s-a transferat şi la modelul din 2016, iar degetele alunecă cu uşurinţă pe suprafaţă; acţiunile sunt precise, iar nevoia unui mouse nu s-a ivit decât atunci când am vrut să joc Heroes of the Storm.

Aşadar, pe un astfel de trackpad te poţi desfăşura în voie, iar Apple a implementat câteva lucruri utile la acest capitol: glisarea a trei degete în sus trimite toate aplicaţiile în bară astfel încât să navighezi cu uşurinţă, două degete în dreapta sau în stânga te trimit înainte şi înapoi (în cazul navigatului), iar ciupirea măreşte şi micşorează imaginea după bunul plac.

Tastatura noului MacBook Pro este bazată tot pe tehnologia butterfly, aflată la a doua generaţie, are tastele mari, subţiri şi uşor curbate în mijloc, iar tastatul este foarte plăcut, însă poate fi un proces zgomotos.

MacBook-ul Pro, oferit de eMAG pentru testare, este unul de 15 inchi cu un proces Intel i7 de 2,6 GHz, cu 16 GB RAM DDR3, dotat cu două plăci video (HD Graphics 530 1536 MB şi una dedicată Radeon Pro 450 2GB) şi un SSD de 256 GB. Este o combinaţie performantă şi s-a descurcat cu tot ce i-am dat să facă. De browsing, redactare şi alte asemenea acţiuni nici nu mai vorbesc, dar nici la editare foto sau video nu am avut probleme, a rulat impecabil. În Final Cut Pro am editat şi clipuri 4K şi nu a sughiţat. Chiar şi jocurile pe care le-am încercat (deşi nimeni nu-şi cumpără un MacBook pentru gaming), Starcraft 2 şi Heroes of the Storm, au rulat excelent cu setări Ultra High la o rezoluţie de 2.048 x 1.280 pixeli. Bateria laptopului este una destul de încăpătoare încât să ţină o zi de lucru cu uşurinţă.

Producătorul susţine că autonomia de 10 ore, iar din experienţa mea şase-şapte ore de scris, navigare, ascultare de muzică, câteva clipuri video, mailuri, conectat la Wi-Fi cu luminozitate la 50% îl lasă cu în jur de 30-40% din baterie, ce înseamnă alte câteva ore de făcut acelaşi lucru. Pentru a creşte autonomia şi a spori eficienţa energetică, poţi alege ca laptopul să decidă când să apeleze la resursele plăcii video dedicate sau ale celei încorporate. În schimb, acţiunile mai complexe consumă mai mult: o misiune de 30 de minute în Starcraft 2 a golit cam 30% din bateria laptopului.

La capitolul display, Apple păstrează ştacheta sus. Ecranul laptopului este unul destul de luminos pentru a putea fi folosit fără probleme în lumina directă a soarelui. Culorile sunt vii şi vibrante, deşi are mici excese în ceea ce priveşte tonurile de roşu. Cu toate acestea, eu am găsit ecranul ca fiind pe placul meu şi am simţit diferenţa când am trecut la monitorul meu BenQ de 21 de inchi (în defavoarea BenQ). Ecranul foarte bun combinat cu sunetul clar îl face o maşinărie multimedia foarte bună. Producătorii susţin că au reproiectat boxele şi că acum sistemul audio oferă un volum cu până la 58% mai puternic.

Nu ştiu dacă este chiar aşa, însă volumul este unul mai mult decât satisfăcător, iar sunetul este redat la o calitate bună. Visul Apple, de a crea un port universal performant, este unul care deocamdată ne dă mari bătăi de cap deoarece în prezent vei fi nevoit să apelezi la diferite adaptoare pentru a folosi accesorii, hard diskuri externe sau cititoare de carduri, lucruri de care are nevoie orice utilizator care este dispus să dea mii de euro pe un laptop. Actualul port Thunderbolt 3 USB-C este utilizat pentru transfer de date, încărcare, ieşire video, cu o rată de transfer de până la 40 Gbps. Laptopul dispune de patru astfel de porturi şi un jack audio.

În afară de faptul că dacă vei achiziţiona acest laptop vei fi nevoit să ai adaptoare la tine pentru a-l putea folosi la capacitate maximă, mi-a fost greu să-i găsesc alte hibe. Totuşi trebuie să luaţi în considerare că acest laptop nu este ieftin, iar cu banii daţi pe această variantă de configuraţie testată de mine îţi vei putea lua două ultrabookuri, poate nu la fel de arătoase, dar la fel de puternice. Aşadar, înainte de a vă hotărî asupra lui MacBook Pro 2016, trebuie să luaţi în considerare preţul. Însă aceasta nu este o noutate, având în vedere că produsele Apple tot timpul s-au aflat în secţiunea premium, cu preţuri pe măsură.

CASETĂ TEHNICĂ:

Procesor Intel i7 Skylake, 2,6 GHz

Placă video integrată HD Graphics 530

Placă video dedicată Radeon Pro 450 2GB

Memorie 16 GB DDR3

Stocare SSD 256 GB 

Cameră web 720p

Greutate 1,83 kg

Sistem de operare macOS Sierra

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.