Gadget Review: o brăţară fitness cu tehnologie NASA - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 09 aprilie 2017 1238 afişări

Mitac a lansat, potrivit reprezentanţilor companiei, prima brăţară din lume pentru monitorizarea activităţii cu senzor EKG pentru citirea pulsului şi tehnologie NASA EMD încorporată, numită Mivia Essential 350.

Producătorul susţine că prin acest senzor EKG acurateţea măsurătorii ritmului cardiac este mult mai mare decât a altor brăţări de fitness cu monitor standard optic (OHR). Diferenţa este că acurateţea EKG este determinată de preluarea pulsului direct de la inimă şi nu prin intermediul PPG-ului (pletismografului) de la încheietura mâinii, pe care se bazează metoda OHR. Nu pot să vă spun dacă chiar aşa este, deoarece nu am avut o altă brăţară pentru a le putea compara; ce pot să spun este că în cazul MiVia măsurarea ritmului cardiac se realizează foarte uşor şi rapid. Dacă vrei să afli starea inimii, trebuie doar să ţii apăsat degetul pe brăţară câteva secunde.

Există o variantă şi mai complexă a acestei măsurători. Dacă utilizaţi senzorul EKG timp de două minute, brăţara, prin intermediul unei aplicaţii pe telefon, în plus faţă de ritmul cardiac, va afişa vârsta ANS („vârsta reală şi psihologică”), nivelul de energie şi nivelul de stres din organism. Ideea din spatele mecanismului este că sunt necesare mai multe măsurători de-a lungul zilei pentru a-ţi putea monitoriza mai bine sănătatea. Datele, pot să zic, au fost consecvente de-a lungul perioadei de testare. O singură dată nivelul meu de energie a fluctuat foarte mult (abia 20% imediat după masa de prânz şi un pahar de vin, apoi în urma unei altei măsurători, o oră mai târziu, nivelul de energie a urcat din nou la 60%).

Vârsta ANS (autonomic nervous system) este un sistem mai complex, despre care produsul nu spune mai nimic. A trebuit să caut mai multe informaţii pe internet. Această caracteristică monitorizează sistemul nervos autonom (vegetativ), care controlează funcţii precum ritmul cardiac, presiunea arterială, respiraţia ritmică etc. Conform aplicaţiei, aceast indicator ar trebui să fie mai mic decât vârsta reală a utilizatorului (în cazul meu o singură dată s-a întâmplat asta), iar dacă nu, se recomandă exerciţii de respiraţie. Aceleaşi exerciţii sunt recomandate pentru a creşte nivelul de energie, reduce stresul şi a te ajuta să dormi mai bine.

Există trei niveluri de antrenament de respiraţie, care în esenţă se traduc în exerciţii de respiraţie adâncă repetată. Au fost mai dificile decât mă aşteptam. În timpul exerciţiilor respiri atât de adânc şi de des, încât creierul se oxigenează mai mult decât este obişnuit şi am avut de mai multe ori impresia de ameţeală. Nu mi-a redus vârsta ANS dintr-o dată, nici nu mi-a redus stresul sau crescut nivelul de energie; nici ei nu zic asta. Exerciţii constante ar trebui să îmbunătăţească sănătatea purtătorului.

Brăţara are un aspect simplu, minimalist, sport: are un ecran dreptunghiular OLED, buton de măsurare, buton de schimbare de funcţii şi o brăţară din plastic. Aspectul sport nu îmi displace, dar nici nu mă atrage; cred că este potrivit pentru persoanele active. Este destul de uşoară şi suficient de moale, încât să nu o simţi la încheietură. Ecranul mi l-aş fi dorit puţin mai luminos, deoarece în bătaia directă a soarelui poate fi dificil de văzut ora şi mi-aş fi dorit şi ca  ecranul să se aprindă atunci când mă uit la brăţară, astfel să nu fiu nevoit să mai apăs un buton pentru a vedea ce oră este.

De asemenea, MiVia Essential monitorizează durata şi calitatea somnului şi oferă un jurnal al perioadei de odihnă (am fost uimit de faptul că sunt capabil să mă întorc pe o parte pe alta de peste 150 de ori în 7-8 ore). Această caracteristică mi s-a părut cea mai interesantă, deoarece un somn bun poate fi ingredientul pentru o zi excelentă şi cei mai mulţi dintre noi ar fi interesaţi să vedem cum putem îmbunătăţi acest aspect.

Astfel, poţi afla detalii despre durata somnului, perioadele de agitaţie şi cele de somn adânc, iar de-a lungul zilelor, săptămânilor, lunilor poţi vedea cum ai dormit. Din păcate, datele legate de jurnal sunt salvate doar local, nu în cloud, astfel că dacă schimbi telefoanele la care brăţara este „legată”, datele despre somn, paşi, sau analize dispar. Ceea ce este frustrant, deoarece unii dintre noi schimbă telefoanele mai des sau poate un prieten ar dori să testeze produsul cu propriul telefon.

Bineînţeles, brăţara monitorizează activităţile zilnice, numărul de paşi, caloriile arse, distanţa parcursă, dar şi perioada de activitate. De îndată ce brăţara percepe o deplasare mai rapidă de 1,8 paşi pe secundă, începe să o ia calcul ca şedinţă de alergare sau ca minute de activitate.

După cum spuneam la început, MiVia Essential 350 este primul dispozitiv purtabil pentru segmentul consumer din lume care utilizează tehnologia NASA EMD. NASA foloseşte această tehnologie pentru a anticipa micile schimbări ale rotaţiei şi revoluţiei Pământului afectate de fenomenele naturale, cum ar fi mareele şi cutremurele. Aplicaţiile curente ale tehnologiei NASA EMD variază în diferite domenii de expertiză, de exemplu fizica astroparticulelor, fizica solară, turbulenţa atmosferică etc.

Dacă la hardware este greu să găseşti puncte slabe, la software este mult mai uşor. Aplicaţia nu este foarte arătoasă şi nici nu se pliază bine pe telefoane diferite: pe Nexus 5x (5,2 inchi) se vede urât, are iconiţe alungite, dar pe Huawei Mate 9 (5,9 inchi) aplicaţia arăta bine, dar în schimb trimitea constant notificări de „legare” între brăţară şi telefon.

Este clar că MiVia Essential 350 este un produs dedicat sportivilor, persoanelor active care vor să monitorizeze mai atent starea sănătăţii lor. Dacă şi voi doriţi asta, atunci acest produs poate fi pentru voi; dacă doar vreţi un produs care să vă monitorizeze paşii sau să vă spună câte calorii aţi ars, atunci poate un ceas inteligent ar fi mai potrivit, deoarece are mai multe funcţii decât acest produs şi sunt şi mai arătoase.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.