Antreprenorul care face trei milioane de euro din afaceri cu statul vorbeşte despre valori

Autor: Iuliana Roibu Postat la 22 ianuarie 2014 3575 afişări

„Sunt Marcel Foca, derulez preponderent afaceri cu statul şi am venit să vă vorbesc despre valori.”

AŞA S-A PREZENTAT ANTREPRENORUL LA ÎNCEPUTUL INTERVENŢIEI SALE DE LA CONFERINŢELE UMANAGER, un proiect de susţinere a eticii în afaceri dezvoltat de Steven van Groningen, Wargha Enayati, Silviu Hotăran şi Septimiu Postelnicu. „Silviu (Hotăran - n.r.) a insistat mult să merg să vorbesc la acest eveniment, pentru că folosirea eticii în raport cu statul pare că nu cadrează în România." Marcel Foca, acţionar majoritar şi director general al Intergraph Computer Services, insistă însă că se poate.

Discursul său pare desprins dintr-un manual de bună purtare. Vorbeşte despre valori, dar şi despre creşterea calităţii vieţii românilor prin servicii publice mai bune, despre nevoile reale ale societăţii, despre voluntariat social. Mediul de afaceri îl recomandă ca fiind o specie rară, un antreprenor care face afaceri cu statul fără a cunoaşte culoarea foloaselor necuvenite.
„Am de urcat doi munţi în viaţa asta: primul se numeşte «Jean Monnet», amândoi băieţii mei învaţă acolo, iar al doilea se numeşte administraţia publică; peste 90% dintre proiectele mele sunt cu statul", spune Marcel Foca, din 1997 acţionarul şi managerul general al companiei Intergraph Computer Services (ICS), partenerul local al corporaţiei americane Intergraph Corp.

(SUA), lider de piaţă de peste 30 de ani în domeniul cartografierii şi al tehnologiei geospaţiale.

DOMENIUL PENTRU CARE LUCREAZĂ INGINERII DE LA INTERGRAPH PREDISPUNE LA BUSINESS CU STATUL, cele mai importante proiecte dezvoltate de companie fiind în relaţie directă cu instituţii din administraţia publică.

Printre proiectele livrate de Intergraph începând cu 1995 se numără lansarea primului oraş digital din România (Constanţa, proiect făcut de Institutul de Geodezie, Fotogrammetrie, Cartografie şi Organizarea Teritoriului pe baza echipamentelor, software-ului şi asistenţei tehnice livrate de Intergraph - 1995), un sistem informatic de gestionare a cadastrului minier pentru Compania Naţională a Lignitului Oltenia - 1998, prima versiune a soluţiei de gestiune a drumurilor judeţene, în cadrul proiectului realizat la CJ Mureş - 2002, Map2Net - proiect geospaţial pentru administraţia publică locală, Primăria Bucureşti - 2003, TEGIS pentru Transelectrica - 2004, „Maparea criminalităţii„ dezvoltat pentru Poliţia Română - 2006 sau proiectul prin care Poliţia Comunitară din Sibiu devine prima poliţie comunitară „geospaţială„ prin utilizarea unei soluţii geospaţiale de planificare, dispecerizare şi monitorizare a echipajelor de intervenţie realizate de ICS.

CAPETELE DE AFIŞ DIN PORTOFOLIUL COMPANIEI SUNT ÎNSĂ SISTEMUL NAŢIONAL DE RAPORTARE A INCIDENTELOR, proiectul de sectorizare geospaţială pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2011 şi R.E.L.U.A.T., un proiect care a fost nedrept de puţin mediatizat, dar care a schimbat modul de funcţionare a sistemului. „Legea 2 din 1968 dădea o listă a localităţilor din fiecare judeţ din România, fără a menţiona însă delimitarea lor teritorială, adică de unde până unde ţine localitatea respectivă; până în 2011, delimitarea era la mica înţelegere între primării", povesteşte Marcel Foca de unde a început munca pentru registrul electronic al limitelor unităţilor administrativ-teritoriale (R.E.L.U.A.T.). Cu alte cuvinte, spune antreprenorul, ceea ce am învăţat noi la geografie ca fiind limitele oraşelor din ţară erau date „scoase din burtă„; atunci când manualele vor lua în calcul datele R.E.L.U.A.T., „copiii vor învăţa lucruri corecte„. Deşi a fost un proiect enorm ca volum de lucru, Marcel Foca spune că au alocat toate resursele necesare, indiferent de valoarea acestora, „deoarece este un proiect care va face istorie".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
valori,
antreprenori,
proiect,
Marcel Foca
/business-hi-tech/it/antreprenorul-care-face-trei-milioane-de-euro-din-afaceri-cu-statul-vorbeste-despre-valori-11944711
11944711
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.