Invitatii clubului BUSINESS Magazin de luna aceasta, consultanti sau directori de resurse umane in cadrul unor mari companii, au fost de acord ca anul 2009 va fi unul in care vor profita de criza din 2008. Aceasta inseamna mai multi candidati disponibili, angajati care vor trebui sa fie mai productivi daca vor sa-si pastreze locurile de munca, dar si o competitivitate mai mare in piata.
BUSINESS MAGAZIN: Feed-back-ul pe care l-am primit de la companii a fost ca, pana acum, in Romania nu s-a prea simtit criza. Domeniul resurselor umane a traversat insa o alta criza in ultimii ani - o criza de personal. Credeti, din acest punct de vedere, ca potentiala criza care se prefigureaza ar putea reprezenta o solutie pentru piata muncii, in sensul intoarcerii romanilor acasa, ca sa suplineasca lipsa de forta de munca?
ALINA RUSU: La o prima vedere, ar putea fi niste efecte pozitive, in sensul reintoarcerii unei forte de munca existente pe alte piete, in special in Europa de Vest, insa, uitandu-ma la companiile din care facem parte, nu cred ca este un impact imediat, pentru ca in general cei care se intorc nu fac parte exact din profilul pe care il cautam noi atunci cand angajam. In majoritate, sunt oameni cu nivel de pregatire mai scazut, care au lucrat in domeniul constructiilor sau persoane cu liceu ori cu mai putin de atat. Singurul grup care cred ca ar putea sa ajute intr-un fel compania mea sunt specialistii.
ANCA IANCU: Eu as imparti asa: intr-adevar, la nivel de
, pentru ca cei mai multi sunt din aceasta categorie, s-ar putea sa se intoarca.
S-ar putea. Nu stim. In industria financiara, pe care o reprezint prin businessul de asigurari de viata si fond de pensii, tot asa: nici noi nu prea avem posturi care intra in categoria . Cei din categoria care au plecat in afara au plecat stiind foarte clar ce vor de la viata lor profesionala. Or, sansa ca ei sa se intoarca nu tine neaparat de faptul ca ei s-au speriat de criza de acolo, ci de niste programe pe care ar trebui sa le conceapa guvernul Romaniei impreuna cu angajatorii.
BUSINESS MAGAZIN: Dar pentru cei ce pur si simplu nu mai sunt siguri de locurile de munca pe care le au in strainatate ati avea locuri? Ati putea sa-i strecurati in organigrama?
ANCA IANCU: Haideti sa va zic povestea unui prieten care a lucrat in telefonie mobila, pe partea tehnica, si care a spus asa: cei din partea tehnica, care dezvolta baza, cand pleaca dintr-o companie de telefonie mobila din Romania aleg strainatatea pentru ca nu au unde sa plece in Romania - nu exista companii care sa le ofere proiectele, expertiza, deschiderea de care au nevoie din punct de vedere profesional. Noi avem un departament de actuariat, iar colegii care pleaca din departamentul de actuariat se duc in Marea Britanie, care este patria actuariatului. Dumneavoastra intrebati daca se intorc. Se intorc doar daca gasesc o companie care sa le ofere cel putin minimul de dezvoltare sau acelasi nivel de la care pleaca din strainatate. Daca se intorc, atunci cu siguranta ca si tu, ca angajator, esti bucuros sa ai un om care a avut parte de expunere internationala.
BUSINESS MAGAZIN: Sunt acesti din strainatate prea scumpi pentru companiile din Romania?
RAZVAN SOARE: Sunt prea scumpi, dar problema nu este daca sunt sau nu scumpi, ci daca se pot adapta la un alt gen de mentalitate. Sa va dau un exemplu al unor prieteni de-ai mei care au lucrat pe Wall Street sau in Londra. Acolo intalnesc mentalitatea de a sta cate 60-70 de ore pe saptamana, cel putin, si sa te retragi din business bogat, cu doua milioane de dolari, la 29 de ani. Daca vin in Romania insa nu vor avea aceeasi motivare. Si pentru multi este doar o criza temporara; chiar daca efectele sunt mai de lunga durata, ei nu vad acest lucru sau prefera sa nu-l vada, asa incat sentimentul meu este ca oamenii cu adevarat importanti nu vor veni, iar cei care vor veni vor avea pe elemente punctuale anumite zone de parteneriat cu angajatorii. Eu cred ca aceia care vor vedea in Romania oportunitati vor veni, dar cei ce au plecat din Romania vazand in Londra sau in Wall Street adevaratul investment banking nu vor veni, pentru ca in Romania, chiar daca exista acest tip de business, nu este la nivelul de acolo si acesta este marele impediment mental.
LOREDANA VLADAREANU: Pentru ca suntem in consultanta, si noi am observat ca am inceput sa avem aplicatii de la persoane care lucreaza in afara Romaniei. Nu sunt foarte multe, intr-adevar, dar majoritatea sunt pe pozitii de top si in special in zona de banking, de servicii financiare.
BUSINESS MAGAZIN: Este vorba de romani sau de straini?