Ce a fost în 2023, la ce ne aşteptăm în 2024? 17 perspective ale şefilor de companii din domenii diverse aduc piese care completează această imagine, asemeni unui puzzle

Postat la 15 ianuarie 2024 181 afişări

Mihaela Bîtu, CEO, ING Bank România

EVENIMENTE CHEIE DIN 2023

Pentru companie:

•  Aş alege inovaţie, adopţie digitală ridi­cată în rândul clienţilor şi finanţarea celui mai important proiect de economie circulară din România. Trei exemple aş vrea să menţionez din acest an. Încep cu automatizarea analizei imobilelor aduse în garanţie la creditele ipotecare – ceea ce face posibilă aprobarea chiar şi într-o săptămână a unui credit ipotecar, dacă sunt întrunite condiţiile de eligibilitate, iar banca primeşte rapid documentele necesare analizei. Apoi, lansată la finalul anului, colaborarea cu Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor. Suntem prima bancă din România care preia în mod automat datele din buletin ale clienţilor noi cu cetăţenie română, direct din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, în momentul deschiderii unui cont în reţeaua ING Office şi, din vara lui 2024, în procesul de actualizare a datelor. Seria inovaţiilor a continuat şi prin lansarea creditului 100% online adresat antreprenorilor, prin platforma de internet banking ING Business, până la 500.000 de lei pe o perioadă de maximum 5 ani, cu acces instant la bani. Rata de adopţie digitală în rândul acestei categorii de clienţi este una excelentă. În trimestrul al treilea, de la lansarea produselor digitale, 36% dintre clienţii eligibili şi-au deschis un credit 100% online şi peste 30% şi-au deschis un cont suplimentar online.

•  Accentul pus pe digitalizare şi îmbunătăţirea constantă a experienţei clientului se reflectă direct şi în utilizarea pe scară largă a serviciului ING Home’Bank destinat persoanelor fizice. La finalul primelor nouă luni din 2023, aplicaţia era accesată zilnic de 82% dintre clienţii noştri activi persoane fizice, dintre care 88% utilizau exclusiv telefonul mobil.

•  În 2023, banca noastră a devenit finanţator unic al Sistemului de Garanţie-Returnare implementat de RetuRO, cel mai important proiect de economie circulară la nivel naţional şi al doilea ca amploare din Europa, cu implicaţii importante în dezvoltarea durabilă a României.

În domeniu:

•  La nivel global, cred că volatilitatea şi rezi­lienţa sunt cuvintele care caracterizează cel mai bine anul 2023, marcat de evenimente geopolitice imprevizibile care au continuat să influenţeze situaţia macroeconomică internaţională şi locală. Într-un tablou internaţional plin de incertitudini, economiile au suferit, dar multe au continuat să crească. Este şi cazul României, unde creşterea economică a încetinit, dar recesiunea a fost evitată, ca şi în majoritatea ţărilor europene.

•  Sectorul bancar a fost şi este fără îndoială un factor important pentru dezvoltarea economiei româneşti. Avem un sistem bancar puternic şi stabil, pregătit să facă faţă cu succes provocărilor sau eventualelor scenarii economice adverse. Multe lecţii au fost învăţate în ultimii ani, când am trecut pe rând prin pandemie, efectele războiului din Ucraina şi, recent, ale conflictului din Orientul Mijlociu. În faţa acestor provocări, băncile au fost nevoite să se adapteze şi să îşi ajusteze din mers strategiile. În România, efectele creşterii accelerate a dobânzilor de-a lungul anului 2022 au fost pe deplin resimţite în piaţa creditelor abia în 2023. În segmentul populaţiei s-a putut remarca o scădere semnificativă a cererii de credite, în special pentru creditele ipotecare, corelată cu creşterea economisirii în lei. Bilanţurile famililor au rămas din fericire solide, iar gradul agregat de îndatorare unul relativ scăzut, elemente pozitive care confirmă evoluţia întregii societăţi în direcţia maturităţii şi sănătăţii financiare.

•  În segmentul companiilor evoluţiile au fost ceva mai nuanţate, având în vedere creşterea puternică a componentei de credi­tare în valută începută încă din 2022 şi continuată de-a lungul lui 2023. Din a doua parte a anului, pe măsură ce diferenţialul dintre dobânzile la lei faţă de cele la euro s-a mai redus, s-a putut observa o rebalansare a interesului dinspre euro spre lei, deşi creditarea în valută a continuat să aibă o dinamică mai bună.

PREVIZIUNI PENTRU 2024

Pentru companie:

•  În 2024, ING împlineşte 30 de ani de activitate în România. În toată această perioadă, evoluţia băncii a fost ascendentă, iar ING a devenit un reper foarte puternic în sistemul bancar autohton. Desigur, ne propunem să urmăm aceeaşi traiectorie şi pe viitor, aşa încât prima previzune este că vom continua să creştem şi să atragem noi clienţi în noul an, în primul rând prin experienţa superioară pe care ne străduim să le-o oferim clienţilor noştri.

•  A doua previziune este că vom continua să oferim din ce în ce mai multe finanţări sustenabile clienţilor noştri şi că vom contribui la agenda sustenabilităţii în spaţiul public românesc.

•  Nu în ultimul rând, avem intenţia clară de a continua să folosim inovaţia şi tehnologia în interesul clienţilor noştri şi pentru a ne îmbunătăţi permanent eficienţa operaţională. Inteligenţa artificială deschide noi posibilităţi atât pentru noi, cât şi pentru clienţii noştri şi ne propunem să materializăm cel puţin unul din experimentele la care lucrăm.

În domeniu:

•  Sistemul bancar va continua cel mai probabil în direcţia transformării digitale, explorând responsabil noi posibilităţi şi tehnologii, inclusiv inteligenţa artificială generativă, pentru a creşte productivitatea şi a le oferi clienţilor o experienţă îmbunătăţită. În contextul unei posibile scăderi a dobânzii cheie a BNR, aşteptată în 2024 de către economistul nostru şef în paralel cu scăderea gra­duală a ratei inflaţiei, creşterea volumelor de credite şi depozite şi diversificarea surselor de venituri vor conta tot mai mult. În acelaşi timp, cred că sustenabilitatea şi acţiunile de atenuare a schimbărilor climatice vor ocupa un loc tot mai important, iar băncile vor juca un rol semnificativ, în primul rand prin finanţarea tranziţiei clienţilor către o economie mai verde.

•  Anticipăm încă un an plin de provocări, în care băncile vor continua să se adapteze la evoluţiile determinate de realităţile geopolitice şi macroeconomice. Conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu continuă din păcate să ne afecteze, iar speranţa noastră este pentru o rezoluţie cât mai rapidă, care însă nu pare iminentă. Totodată, 2024 va fi un an superelectoral, cu alegeri atât în România, cât şi în alte 60 de ţări, inclusiv SUA şi alte ţări importante din Europa. Iar rezultatele acestor alegeri vor determina cursul politic şi economic al următorilor ani la nivel mondial şi local.

•  În acest context complicat, desigur că ne dorim stabilitate şi predictibilitate în politica economică şi fiscală din România, alături de o bună administrare a cheltuielilor publice. Susţinerea mediului privat trebuie să fie o prioritate pentru asigurarea unei creşteri economice sănătoase, motiv pentru care dialogul deschis şi constructiv dintre autorităţi şi mediul de afaceri rămâne esenţial. Din punct de vedere macroeconomic, ne menţinem în general optimişti în privinţa perspectivelor de creştere, păstrându-ne totodată prudenţa necesară şi rămânând atenţi la toate evoluţiile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
predictii,
perspective,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.