Dati drumul la angajari!
In conditiile in care sute de mii de oameni isi cauta un loc de munca in aceasta perioada si este de asteptat ca numarul somerilor sa creasca in continuare, o slujba care creeaza la randul ei alte cate zeci de locuri de munca devine mai importanta ca oricand. BUSINESS Magazin si-a propus sa identifice acele investitii care pot genera un numar cat mai mare de slujbe, direct si indirect.
O retea similara in complexitate ar putea genera si activitatea Ford in Romania, care are acum in jur de 3.600 de angajati si ar urma sa ajunga la un numar aproape dublu. Initial, B-Max, modelul de clasa mica al constructorului american, era programat sa intre in productie in vara acestui an, dar proiectul a fost amânat din cauza crizei economice. Principalele consecinte ale intarzierii planurilor Ford pentru uzina din Romania vor fi amanarea unor investitii de cateva sute de milioane de euro ale furnizorilor de componente si de creare a mai mult de 20.000 de locuri de munca in 2010 si 2011 in zona Craiovei, potrivit estimarilor Ziarului Financiar. Daca totusi Ford ar ajunge la o productie de 300.000 de unitati in 2012, atunci uzina de la Craiova ar genera, potrivit acelorasi estimari, venituri de peste 4 miliarde de euro, care ar reprezenta 2,5% din Produsul Intern Brut al Romaniei.
Dragos Damian de la Terapia-Ranbaxy spune ca factorul de multiplicare ridicat, impreuna cu veniturile crescute pe care le genereaza industria farmaceutica, reprezinta un motiv suficient de indreptatit pentru ca Romania sa atraga investitii in acest sector, tara noastra putand fi o adevarata platforma pentru export. Un alt plus al acestei industrii, fata de altele, este ca personalul are calificare peste medie, iar veniturile pe care angajatii le primesc sunt mai ridicate fata de celelate sectoare.
Potrivit studiilor companiei de outsourcing Paylogic, citate de BUSINESS Magazin la inceputui acestui an, salariile din industria farmaceutica pornesc de la 1.800 - 2.000 de lei si ajung la cateva mii de euro lunar pentru pozitiile de top management. Catalin Naftan, directorul Paylogic, sustine ca tendinta va fi ascendenta si in 2010, pornind de la premisa ca si acum cererea de produse si servicii farmaceutice va ramane cel putin la acelasi nivel ca in 2009.
Sunt domenii unde investitiile genereaza un numar de zeci sau chiar sute de ori mai maredecat in alte sfere de activitate. Liviu Sfrija, director general al producatorului de bunuri de consum Henkel Romania, considera ca slujbele relationate de activitatea firmei, care are in jur de 500 de angajati, sunt legate de alte "multe mii de job"-uri. "Cred ca in privinta rudelor de gradul unu, adica in firmele cu care lucram direct, sunt nu mai putin de 2.000 de oameni", iar numarul creste pana spre 10.000 in cazul "rudelor de gradul doi si trei". Henkel, care are activitati in domeniul bunurilor de larg consum (cu marci ca Fa, Sios, Pur) si in domeniul materialelor de constructii (Ceresit) a avut anul trecut o cifra de afaceri de 134 de milioane de euro, fata de 160 de milioane de euro in 2008.
Exista insa si domenii mai putin "productive", desi investitiile in sine sunt dorite, sunt spectaculoase prin numele implicate si prin rentabilitate si foarte utile unor zone unde oamenii au putine sanse de angajare. Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, si-a crescut de peste doua ori anul trecut afacerile din România, ajungand la 1,027 miliarde de euro. In 2008, compania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 455 milioane de euro, dupa ce a deschis, in luna februarie a aceluiasi an, o fabrica de telefoane mobile in comuna Jucu (Cluj), in urma unei investitii de 60 de milioane de euro. Compania are acum 4.000 de angajati, majoritatea fiind insa personal cu o calificare slaba si venituri direct proportionale, iar numarul de slujbe care se leaga de locurile de munca ale producatorului finlandez de telefoane este redus.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro