Dilemele guvernantilor: Ce inseamna modificarea taxelor? Mai suntem Detroit-ul estului?
....tu fa-ma mare! Este vorba de buget, desigur, si de functia cat se poate de importanta pe care acesta o va juca in economia anului 2010. Guvernantul este personajul-cheie al anului: administreaza fonduri pentru dezvoltare, negociaza cu FMI, supravegheaza deficitele, modifica taxe si impozite, aplica masuri de relansare economica. Sau nu.
Este posibil un buget realist in Romania?
Seful FMI pentru Europa, Marek Belka, declara in decembrie ca Romania - "tara a UE, cu o banca centrala independenta si solida" - are "perspective bune" pentru urmatoarele trimestre, asa incat continuarea finantarii nu se poate impiedica decat de respingerea in Parlament a bugetului negociat deja cu FMI. Astfel de declaratii au facut ulterior opinia publica sa interpreteze reflex aprecierea ministrului de finante Sebastian Vladescu potrivit careia bugetul pe 2010 "e la figuri impuse, nu la liber alese" drept o recunoastere ca FMI dicteaza pana la detaliu politica economica si structura bugetului. In realitate insa, "figurile impuse" nu sunt decat mostenirea, perpetuata din guvernare in guvernare, a subdezvoltarii economice: cum corect a spus Vladescu la audierile pentru buget din comisiile parlamentare, Romania "doar ca sa functioneze de pe o zi pe alta are nevoie sa faca deficit", iar daca ar mai si dori sa investeasca pentru dezvoltare, atunci deficitul bugetar ar ajunge la 10-12% din PIB, in loc de 5,9%, atat cat a fost negociat cu FMI pentru acest an in care Fondul crede posibila totusi o crestere economica de 1,3% in Romania. Incasarile reduse la buget (30% in PIB venituri, fata de media UE de 38%), starea sistemului de asigurari sociale, structura aparatului administrativ, risipa din sectorul bugetar si proasta gestiune in administratia locala nu sunt fenomene economice generate de criza, ci constantele executiei bugetare in Romania, a caror rezolvare autoritatile fie n-au incercat-o, fie n-au reusit-o pana acum.
In aceste conditii, faptul ca guvernul PD-L vorbeste din nou de planificare bugetara multianuala drept punct de plecare pentru aprobarea bugetului pare in principiu promitator, in practica la fel de utopic ca si atunci cand au facut-o guvernele PSD, respectiv PNL; cel mai probabil, bugetul va fi acum aprobat doar pentru a putea fi rectificat in lunile urmatoare ori de cate ori guvernantii vor explica publicului ca evolutia crizei le-a incurcat socotelile initiale.
Ce inseamna modificarea principalelor taxe?
Multi sunt consultantii care vad modificarea principalelor taxe ca fiind inevitabila. Emilian Duca spune ca ar fi ideal ca Guvernul sa nu se grabeasca cu aceasta masura in primele sase luni ale lui 2010, chiar daca din perspectiva consultantilor fiscali, orice modificare a impozitelor (cota sau mod de impunere) inseamna mai mult business, dar si costuri suplimentare pentru contribuabili. "Cu certitudine ca printre practicile care vor functiona cu motoarele turate in 2010 se vor afla impozitele indirecte", spune Boeriu. De la 1 ianuarie 2010 au intrat in vigoare noile reglementari ale legislatiei in domeniul TVA cu privire la tratamentul fiscal al serviciilor externe, dictate de modificarea directivelor europene in domeniu. Redefinirea unor concepte si modificarea obligatiilor de raportare vor contribui, crede Boeriu, la cresterea cererii de servicii fiscale axate pe acest domeniu.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro