Women in Power – ediţia 2022. Cum schimbă femeile viitorul businessului?

Autor: Ioana Matei Postat la 11 aprilie 2022 200 afişări

Business MAGAZIN a organizat Gala Women in Power în cadrul căreia am sărbătorit faţă în faţă,  după mai bine de doi ani, lansarea anuarului dedicat celor mai puternice femei din business, aflat la a 10-a ediţie. Am vorbit despre cum investesc femeile, despre cum poate creşte accesul lor la funcţiile de leadership în tech şi am acordat premii pentru liderii femei cu rezultate excepţionale în 2021, dar şi pentru felul în care ele şi-au construit carierele în domenii considerate în trecut, „ale bărbaţilor”, cum ar fi industria financiar-bancară, IT-ul, industria grea sau automotive. 

Christopher Dembik, director analiză macro, Saxo Bank:

„Există numeroase studii academice din care reiese că femeile investesc mult mai înţelept decât bărbaţii în piaţa de capital. Cred că au calităţi pe care bărbaţii nu le au: sunt foarte răbdătoare, sunt perseverente, deschise să înveţe, când eşti înconjurat de bărbaţi, observi că de cele mai multe ori, ei nu vor să înveţe atât de mult, sunt convinşi că au deja soluţiile potrivite, ştiu exact cum va funcţiona piaţa de capital în următoarele săptămâni. Cred că femeile sunt mult mai modeste, ceea ce este foarte important pentru Bursă, trebuie să înţelegi mereu că nu poţi să baţi piaţa, iar aceasta are mereu dreptate - nu toţi bărbaţii înţeleg asta, este o chestiune de ego cred.”

„Dacă nu faceţi investiţii pe piaţa de capital, ar trebui să vă gândiţi la asta şi, totodată, dacă sunteţi căsătorite, aveţi un prieten, nu ascultaţi de ce spune el   în materie de investiţii la Bursă de cele mai multe ori, veţi lua decizii mai înţelepte.”

„Aş spune că sunt două obstacole principale (pentru care nu există foarte multe femei-investitor n.red.), primul este că nu au încredere în ele. În majoritatea timpului, se gândesc că nu sunt suficient de talentate să investească singure, de fapt, de cele mai multe ori, chiar dacă nu ai genul acesta de abilităţi într-un anumit moment, poţi să înveţi. Apoi, aş spune că există o problemă la nivelul industriei financiare unde mă includ şi eu cred că toţi managerii de portofolii care sunt majoritar bărbaţi, nu se gândesc probabil din start că trebuie să se adreseze femeilor în rolul de potenţial client.”

Alexandru Băloi, director, Vodafone Business:

„Businessurile care nu se vor digitaliza, vor dispărea. Şansele ca un business să continue câţiva ani de acum încolo fără digitalizare, fără prezenţă pe internet, fără o piaţă de desfacere mare, nu vor mai exista. Deschiderea pentru digitalizare la antreprenorii din România creşte am încredere în dezvoltarea mediului de business românesc din această perspectivă.”

„Femeile antreprenor au o foarte mare deschidere spre noutate, vor să vadă ce înseamnă digitalizarea. De asemenea, sunt foarte bune negociatoare, ştiu foarte bine ce vor, au standarde foarte ridicate, care trebuie atinse, fiindcă altfel nu există mulţumire. Negocierea nu înseamnă doar negociere legată de bani, femeile antreprenor ştiu foarte bine de ce are nevoie afacerea lor pentru ca businessul lor să crească.”

Violeta Ciurel, profesor, ASEBUSS; VP Women on boards, PWN România:

„Nu aş putea să spun că în cariera mea a fost uşor de fiecare dată, am avut parte deseori de provocări, determinate fie de distanţa mare de familie, fie de diferenţele de cultură din diferite ţări unde am lucrat, de cultura organizaţională, dar n-am simţit niciodată personal vreo diferenţiere sau discriminare cauzată de gen.”

„Şi unul dintre cele mai importante motive pentru care am putut să evoluez în carieră şi să am succes a fost susţinerea familiei. Înconjuraţi-vă de oameni foarte buni şi serioşi, iar munca unui lider este dată foarte mult de echipă, mai mult decât de propria persoană învăţaţi tot timpul, fiţi cu mare încredere în voi şi sunt sigură că veţi avea parte de succes!”

Simona Cocoş, director general Zentiva România şi Moldova:

„Premiul oferit este şi al celor 1.350 de colegi din Zentiva, este foarte frumos să îţi construieşti o carieră într-un loc unde îţi place să munceşti, unde îţi place să vii în fiecare zi.”

„Nu mi-am imaginat parcursul profesional pe care l-am avut când mi-am început cariera; am început ca asistentă de marketing, am trecut prin mai multe departamente şi cred că asta m-a ajutat foarte mult, pentru că am avut ocazia să cunosc mai multe perspective.”

„Sunt de profesie inginer chimist şi m-am bucurat de un job în industria farma. Au fost foarte multe provocări de-a lungul parcursului meu profesional, dar nu s-a întâmplat să fiu defavorizată pentru că sunt femeie.”

Mihaela Bîtu, CEO, ING Bank România:

„Cred că reuşita în acest domeniu ţine de determinarea colegelor noastre să ajungă în poziţii de vârf şi să persevereze, de multe ori abandonează prea uşor, se întâmplă ca femeile să se subestimeze şi să considere că anumite provocări legate de poziţii de senior în companii pot aduce sacrificii, poate în viaţa personală, care nu sunt justificate, ceea ce nu este neapărat adevărat.”

„Ceea ce ne spunea doamna Violeta Ciurel pe care o respect foarte mult şi o admir este că ai nevoie de susţinerea celor din jur şi ai nevoie de susţinerea familiei, e greu să ai şi o carieră de succes, şi o familie împlinită, dar nu este, cu siguranţă, imposibil. Multe din doamnele din business o demonstrează zi de zi este nevoie să-ţi urmăreşti visele, să depui efort pentru asta şi câteodată da, mai sunt şi sacrificii de făcut, dar pot fi echilibrate.”

Adelina Badea, CEO, Mobexpert:

„Ne-a fost destul de greu în pandemie, a fost pentru prima dată în istoria noastră când a trebuit să închidem magazinele Mobexpert şi a fost o decizie rapidă. Ne-am mutat însă destul de rapid în online, iar asta ne-a ajutat foarte mult. Bineînţeles, oamenii au vrut să reamenajeze în pandemie, să se simtă bine acasă, pentru noi a fost un an OK şi am reuşit să ne digitalizăm, să livrăm cât mai repede către clienţi.  Anul acesta ne dorim foarte mult să dezvoltăm partea de producţie în România.”

Cristina Drăghici, General Legal Counselor,  Vantage Towers (care a înmânat premiul Elenei Gheorghe, de la PayuU România):

„Eu cred în puterea noastră fiindcă suntem diferiţi şi contribuţia pe care o putem aduce în echipele de conducere poate să facă diferenţa între un succes de top şi o performanţă medie. Nu cred că femeile pot fi egalate în ceea ce priveşte atenţia la detalii sau puterea de a ţine o echipă împreună empatia feminină ne poate aduce în faţă.”

Elena Gheorghe,  Country Manager, PayU România:

„Pentru noi, pandemia a început cu foarte multă muncă, suntem în online, suntem digitalizaţi, dar în momentul lockdownului am avut un volum foarte mare de tranzacţii şi practic, ca să susţinem aceste volume, a trebuit să lucrăm cu toţi partenerii financiari, să lucrăm inclusiv în weekend, să ne asigurăm că toate tranzacţiile trec.”

Aida Nechifor, director general, LIBERTY Galaţi:

„Premiul este al întregii echipe de la Liberty Galaţi, care a depăşit cu bine provocările ultimilor ani. Fac parte din această echipă de peste 20 de ani, este o echipă extraordinară şi niciodată nu am traversat împreună atât de multe provocări şi atât de diverse. Dedic acest premiu lor, fiindcă au reuşit să depăşească în 2019 piaţa scăzută a oţelului, în 2020, pandemia, în 2021, provocările legate de piaţa energiei. Cu toate acestea, rezultatele de business au fost remarcabile.”

„Dincolo de contextul care ne obligă să ne reinventăm în fiecare an, echipa Liberty şi-a asumat o provocare pe termen lung, care presupune schimbarea industriei din care facem parte, să transformăm compania de la Galaţi într-un producător greensteel, neutru din perspectiva emisiilor de carbon până în 2030.”

Roxana Mircea, Managing Partner, REI Finance Advisors:

„A fost greu să fac trecerea (de la job-ul de profesor - n.red), la consultanţa în fonduri europene, şi astăzi este greu; jobul în consultanţă înseamnă o învăţare permanentă. Avem foarte multă legislaţie de citit, lucrăm cu companii foarte mari, avem proiecte de zeci de milioane de euro şi trebuie să fii la un anumit nivel, de aceea gândindu-mă şi uitându-mă cum a fost cariera mea la companiile anterioare, am avut parte şi de replici şi de atitudini mai neîncrezătoare, dar toate acestea m-au făcut să fiu mai perseverentă, să continui să mă dezvolt şi eu şi să dezvolt şi businessul. Asta le spun şi colegilor mei, să se dezvolte, să aibă încredere în ei şi să meargă pe drumul lor.  Noi avem mai multe doamne în echipă şi chiar încurajăm echilibrul acesta între viaţă personală şi profesională.”

Mihaela Păun, vicepreşedinte de vânzări şi marketing pentru soluţii consumer, Bitdefender:

„Sunt de 20 de ani în Bitdefender, dar nu îmi dau seama când a trecut timpul. Cred că am fost unul dintre primii cinci angajaţi, au fost multe momente cu provocări, inclusiv acum, în pandemie, am avut achiziţii de companii pe care a trebuit să le integrăm în cadrul Bitdefender.”

Josephine Payne, preşedinte, Ford România:

„Am o echipă foarte bună aici în Craiova, lucrăm pentru o companie grozavă, care încurajează pe toată lumea, 46% din echipă este formată din femei, ceea ce este neobişnuit pentru industria automotive. Trăim vremuri foarte interesante urmează să producem la Craiova pe lângă noile Transit şi Tourneo Courier, ambele cu versiuni electrice, şi viitorul Puma electric.”

„Ceea ce îmi place cel mai mult în România sunt oamenii, de când am venit aici, am fost foarte bine primită de toată lumea, nu doar de cei alături de care lucrez, dar oriunde merg sunt primită cu căldură. Ceea ce nu îmi place sunt traficul şi infrastructura,  în Bucureşti este foarte dificil, dar ca eu să ajung acolo este şi mai dificil, abia aştept să se deschidă noul drum expres Craiova - Bucureşti. ”

Alexandra Smedoiu, CFA Partner, Deloitte:

„Parcursul este aşa cum ţi-l faci, viaţa este un cumul de suişuri şi coborâşuri. Dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, atunci vei realiza acel lucru. Eu nu m-am născut nici bogată, nici talentată, mi-a plăcut întotdeauna să învăţ, să fac mai mult, să cunosc cât mai multe lucruri, iar asta m-a împins tot mai mult înainte.”

„Am avut norocul de-a lungul carierei, în parcursul meu de până acum, să întâlnesc femei extraordinare, care m-au inspirat, o parte dintre ele sunt aici în seara asta, o altă parte mi-au dăruit o vorbă bună, un sfat, m-au învăţat. De asemenea, l-am avut alături de mine pe soţul meu, alături de care sărbătoresc 22 de ani, nimic nu se poate realiza fără susţinerea celor din jur, nimic nu se poate realiza fiind singur.”



Ca la fiecare ediţie a evenimentului, am oferit premii – de data aceasta în număr de 14 – pentru femeile din leadershipul românesc care sunt un exemplu prin deciziile luate în 2021, dar şi pentru întreaga lor evoluţie profesională şi activităţile în care se implică în afara businessului:

• Violeta Ciurel, profesor, ASEBUSS  VP Women on boards, PWN România

• Andreea Pipernea, CEO, NN Pensii

• Alina Gamauf, HR, Corporate Affairs, CSR Director & Board Member, Carrefour România

• Simona Cocoş, director general, Zentiva România şi Moldova

• Mihaela Bîtu, CEO, ING Bank România

• Adelina Badea, CEO, Mobexpert

• Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte, First Bank

• Elena Gheorghe, Country Manager, PayU România

• Aida Nechifor, director general, LIBERTY Galaţi

• Roxana Mircea, Managing Partner, REI Finance Advisors

• Monica Constantinescu, Vice President, Plant Manager, Robert Bosch Automotive Electronics

• Mihaela Păun, vicepreşedinte de vânzări şi marketing pentru soluţii consumer, Bitdefender

• Josephine Payne, preşedinte, Ford România

• Alexandra Smedoiu, CFA Partner, Deloitte

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Women in Power 2022,
femei,
business,
cariera

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.