A muncit zece ani în străinătate, apoi a pierdut toţi banii câştigaţi afară din cauza "prietenilor" săi români

Postat la 28 mai 2014 56783 afişări

De mai bine de două decenii Tudor Constantinescu a început să studieze şi să dezlege tainele mâncărurilor. După mai mulţi ani în care şi-a încercat talentele culinare în Europa de Vest, SUA şi pe alocuri în Asia, a decis să se întoarcă în ţară şi să pună bazele lanţului de restaurante Chocolat.

Plecase la 14 ani din România, în Belgia - ţara ciocolatei, împreună cu mama sa. A urmat vreme de cinci ani cursurile Institutului de Studiu şi Cercetare în domeniul Industriei Alimentare din Bruxelles şi, spune el, şi-a dezvoltat atât pasiunea pentru arta culinară, cât şi îndemânarea în gătit. Studia zilnic de la 7:30 de dimineaţă până la şase seara; în weekend şi în vacanţe elevii mergeau să facă practică în domeniu, în brutării, cofetării sau restaurante.

A rămas în Belgia nouă ani, timp în care a fost ucenic în cadrul mai multor restaurante, dar şi-a încercat şi norocul cu o afacere proprie. La 21 de ani şi-a început „cariera„ de antreprenor: a transformat un beci în laborator şi a început să vândă produse de patiserie, tarte sărate şi dulci la standul său mobil din pieţele volante. Afacerea mergea, însă nu s-ar fi putut îmbogăţi astfel; câştiga doar cât să se întreţină. A vândut standul şi a plecat la Paris, unde a continuat stagiile în restaurante; apoi a emigrat în SUA unde s-a angajat în restaurante, iar la început curăţa legume şi tăia căpşune; a învăţat sistemul şi a devenit consultant gastronom pentru o companie care colabora cu lanţurile hoteliere de lux (Marriott şi Hilton) şi cu industria de croaziere. Astfel a ajuns să viziteze întreaga lume la bordul vaselor de croazieră şi într-un an şi jumătate a ajuns să vadă lumea – din Singapore în Caraibe şi din Canada în Birmania.

Se ocupa de crearea meniului, de identificarea furnizorilor, de selectarea materiilor prime, a personalului şi de proiectarea bucătăriilor. După ce a făcut înconjurul lumii a decis să se întoarcă în România unde, spune el, a pierdut toţi banii câştigaţi afară din cauza unor parteneriate nereuşite cu români. După doi ani de încercări, în 2006 Tudor Constantinescu a lansat pe piaţă Chocolat, având azi două butic-restaurante, în centrul vechi şi Dorobanţi, şi o locaţie tip stand în centrul comercial Băneasa Shopping City. Deşi nu dă detalii despre afacerile sale, spunea recent că în 2015 va ajunge la un rulaj de 5 milioane de euro.

FUNCŢIE acţionar

VÂRSTĂ 37 de ani

CIFRĂ DE AFACERI 2012 N/A

ANGAJAŢI 150

Urmărește Business Magazin

/lideri/a-muncit-zece-ani-in-strainatate-apoi-a-pierdut-toti-banii-castigati-afara-din-cauza-prietenilor-sai-romani-11432237
11432237
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.