Angajat falimentar, patron de geniu

Postat la 03 noiembrie 2008 94 afişări

S-a dovedit a fi un antreprenor mult mai bun decat in postura de angajat, spun multi dintre apropiatii lui. Dupa o serie de joburi de unde a fost dat afara, a pus pariu cu el insusi ca va face "tranzactia castigatoare" infiintand una dintre companiile de top de pe piata brokerajului.

A fost dat afara de doua ori din companiile pentru care a lucrat, pentru ca le-a adus prejudicii de zeci de mii de dolari. Michael Spencer, fondatorul firmei de brokeraj electronic ICAP, cel mai mare intermediar pe plan mondial al tranzactiilor intre banci, la cei 53 de ani ai sai este acum unul dintre cei mai bogati oameni din Marea Britanie. Dupa ce a tinut capul de afis al ziarelor de scandal pentru petrecerile extravagante, astazi este mult mai rezervat in astfel de manifestari, impartindu-se intre tranzactii, politica si acte de caritate.

Din esec in esec spre o cariera de succes

Nu-i place sa vorbeasca despre perioadele in care juca jocuri de noroc. Insa gurile rele spun ca ar fi castigat mai multi bani din pariuri la jocuri de table decat ca broker in perioada in care era angajat. Mai mult decat atat, exista zvonuri care sustin ca ar fi castigat cateva sute de mii de lire din pariurile cu colegii de birou in 1995 la Rugby World Cup.

Nu acelasi lucru se poate spune despre cariera sa, marcata de esecuri, in companiile pentru care a lucrat. Nascut in Kuala Lumpur, Malaiezia, Spencer s-a mutat peste cativa ani cu parintii in Etiopia si apoi in Sudan, unde tatal sau lucra pentru o agentie de caritate care mai tarziu a devenit parte a ONU.

A studiat fizica la Oxford si, inca din timpul facultatii, isi dorea sa lucreze in City. Prima sa slujba a fost pentru Simon & Coates, o agentie de brokeraj londoneza care in prezent face parte din JP Morgan Chase & Co. In 1979, a pariat pe scaderea pretului aurului, numai ca s-a intamplat tocmai opusul, asa ca a pierdut 30.000 de lire sterline si jobul.

S-a mutat apoi la biroul din Londra al bancii de investitii Drexel Burnham Lambert, cu sediul in SUA, unde in 1983 a pierdut 100.000 de dolari la o tranzactie valutara. "S-a dovedit a fi un antreprenor mai bun, decat a fost ca angajat", a afirmat seful sau din acea perioada, Richard Sandor, care era senior vice president pe divizia de contracte futures al Drexel din New York. Dupa Drexel, Spencer a aterizat la o mica companie de brokeraj din Londra numita Charles Fulton, unde se ocupa de contracte swap.  

Dornic de o provocare, in 1986 a investit 50.000 de lire sterline pentru a pune bazele a ceea ce atunci s-a numit Intercapital, aducand cu el cativa brokeri de la Fulton.

"Cariera mea anterioara nu a fost tocmai una de succes, insa daca nu s-ar fi intamplat acest lucru, nu as fi pus niciodata bazele Icap."

In momentul in care a pornit Intercapital, erau cateva banci care incheiau acorduri de tip "swap", isi aminteste Darren Thake, membru fondator al Icap alaturi de Spencer, care insa a parasit compania in 1990. "Erau cashflow-uri pozitive inca din prima zi."

Afacerea potrivita la momentul potrivit, caracterizeaza pe deplin perioada in care Michael Spencer a pornit Inter-capital, cand acordurile de tip swap luau amploare. Companiile au inceput sa le foloseasca intens pentru a se proteja de fluctuatiile ratelor dobanzii. Si in prezent aceste operatiuni aduc mare parte din cifra de afaceri a companiei.

A fost un pariu castigat pe deplin de Spencer, pentru ca de atunci, directorul executiv a condus firma de brokeraj catre locul unu in lume intre intermediarii tranzactiilor intre banci, iar el a devenit unul dintre cei mai bogati oameni din Anglia, cu o avere estimata la peste un miliard de lire sterline.

Icap este un punct central pentru una dintre cele mai fierbinti piete din ultimele doua decenii: produsele financiare derivate.

Cifra de afaceri a companiei estimata pentru acest an este de 1,3 miliarde de lire sterline, cu 18% mai mult fata de anul trecut, cu un EBITDA de 330,2 milioane de lire sterline, cu 31% mai mult fata de anul trecut. Spencer este si cel care a initiat o revolutie in lumea brokerajului, mai mult de 50% din tranzactiile Icap realizandu-se online, spre deosebire de tranzactiile obisnuite care se realizeaza prin telefon, volumul mediu de tranzactionare pe zi fiind de 1,5 trilioane de dolari.

Dezvoltare prin achizitii 

Viziunea lui Michael Spencer vizavi de dezvoltarea Icap este legata de o serie de achizitii ale unor firme mici. Scopul sau a fost sa aduca societatea Icap la un grad mult mai mare de profitabilitate decat in perioada brokerajului telefonic, cel clasic.

Prima achizitie a fost in 1998, cand a cumparat firma rivala Exco. Un an mai tarziu, fuziona cu Garban, dealer cu un portofoliu de obligatiuni si bonuri de tezaur al unor companii mari de pe piata americana.

In 2003 a dat lovitura, cumparand o platforma de tranzactionare, BrokerTec, pentru 240 de milioane de dolari. Impreuna cu aceasta companie, a realizat un program electronic de tranzactionare numit ETC si a atras mai multe banci in sistem. Volumul zilnic a crescut de la 160 de miliarde de dolari in 2003 la peste 600 de miliarde de dolari in 2008.

O mutare buna a fost facuta de companie in 2006, cand a fost incheiat un acord de preluare a societatii de brokeraj si tranzactii valutare EBS pentru 825 de milioane de dolari, ICAP extinzandu-si astfel afacerile electronice. Un an mai tarziu, cumpara Traina, pentru 247 de milioane de dolari, companie privata care furnizeaza bancilor si altor institutii modalitati de automatizare post-tranzactii. Compania activeaza ca "o platforma neutra" pe piata.

Michael Spencer a vazut oportunitati de investitii nu numai in tranzactii financiare, ci si in jocurile de noroc. Anul acesta a achizitionat 15,8% din actiunile Probability, pentru 1,7 milioane de euro - o firma mica, foarte putin cunoscuta, specializata in fabricarea de jocuri de noroc pentru telefoanele mobile ale clientilor. "Sunt sigur ca Probability va fi un jucator major in unul dintre domeniile care inregistreaza cea mai mare crestere, piata jocurilor, in urmatoarele decenii." Aceasta achizitie se adauga portofoliului creat anterior prin cumpararea doof.com, retea sociala de jocuri, si TurfTrax, specializata in inovatii electronice.

Probability furnizeaza jocuri de noroc inclusiv casino si bingo pentru clienti, direct pe telefoanele mobile. Are deja incheiate acorduri cu Orange (parte a France Telecom).

Criza

Miliardar pana la criza de pe piata financiara, cand actiunile Icap au scazut, reducandu-i averea cu 483 de milioane de lire sterline, Spencer este totusi optimist. "Cred ca vedem inceputul sfarsitului crizei. Avem nevoie de vesti bune", spunea el la inceputul lunii octombrie intr-un interviu acordat Evening Standard.

Relaxat si cu buna dispozitie, imbracat casual, nu lasa se vada nicio urma a traumei din ultimele saptamani. "Pentru prima data am vazut un efort concomitent si asta este foarte important. Am vazut miscari in acelasi timp asupra ratelor dobanzii din partea Bancii Angliei, Fed, Banca Centrala Europeana, Banca Nationala a Elvetiei si a Suediei. Este un efort global. Asta ma determina sa ma gandesc ca am ajuns intr-un moment de rascruce al modului in care trebuie sa privim criza."

Crede ca potentialul pentru o catastrofa ar fi fost urias. "Cu siguranta am permis sa se dezvolte un mediu unde contextul bancar a fost profund slabit. Trebuia sa oprim o astfel de insecuritate financiara, indiferent de costuri."

Pe cine da vina? "Pe nimeni. Suntem martori la un scenariu terifiant si nemaiintalnit, un colaps rapid al intregii structuri bancare. Nimeni nu a mai vazut asa ceva, nu putem face nici macar comparatie cu ceea ce a fost in 1929. A fost o perioada caracterizata printr-o teama intensa, cu evenimente care s-au derulat extrem de rapid, incat nu puteai gasi un tap ispasitor pentru tot ce s-a intamplat. Nu este nicio indoiala pentru mine ca punctul colapsului s-a datorat scaderii increderii publice in structurile financiare."

In ceea ce priveste colapsul Lehman Brothers, Spencer crede ca nu ar fi trebuit sa se intample, iar sistemul bancar va fi de acum incolo privit cu neincredere.

"Cred ca atunci cand se va opri toata aceasta nebunie, vom privi din nou inspre criza si ne vom da seama ca Lehman a fost punctul cel mai de jos al crizei. Totul a fost lasat sa se intample din motive politice. A fost o decizie proasta."

Spencer sustine ca s-a alarmat inca din vara anului trecut. "Preturile bunurilor au luat-o in sus. Nu am previzionat niciodata colapsul Lehman sau extinderea crizei in industria bancara la nivel global. Trebuia sa ne asteptam. A fost ca si cum in ultimii ani ne-am tot distrat intr-o petrecere extraordinara pentru care stiam ca va trebui sa plateasca cineva. Pretul pentru fiecare bun crestea. Nu conta - aur, grau, proprietati, vin, actiuni, picturi, toate se duceau in sus si existau lichiditati disponibile pentru fiecare tranzactie pe care si-ar fi dorit-o o persoana. Politica monetara era in cadere. Acum platim 'mahmureala' de dupa petrecere."

Ce ar trebui sa invatam din aceasta experienta? Tarile nu vor mai putea sa opereze unilateral. Am vazut actiuni independente lansate de Statele Unite, Irlanda, Grecia si alte tari si au fost inutile. Trebuie sa schimbam structura pentru a merge mai departe. Trebuie sa ne asiguram ca este tot timpul un raspuns coordonat intre Washington, Londra si Bruxelles. Criza a afectat structura globala a pietei financiare si a necesitat un efort comun."

Spencer este insa increzator in viitor, cu toate ca "puteau sa fie repercusiuni mult mai grave. Ar trebui sa reprezinte un pas semnificativ spre a lua in considerare structura bancara si a reveni la genul de mediu care suporta o recreare a sistemului bancar traditional".

Intr-un oras zguduit de criza de pe bursa, cuvintele lui Spencer creeaza curaj tuturor care au nevoie. Este o figura foarte populara si puternica pe Square Mile, centrul financiar al Londrei, admirat pentru trecutul sau, cand a fost el insusi trader si pentru ca si-a cladit traseul direct catre top.

Excentric si filantrop

Dar nu doar pariurile l-au facut "faimos", ci si petrecerile pe care le organiza la Icap. Astazi este mult mai rezervat in astfel de manifestari, impartindu-se intre sectorul financiar, politica si acte de caritate.

Numele lui Spencer a fost pe prima pagina a tabloidelor in 2005, cand l-a platit pe cantaretul Robbie Williams cu un milion de lire pentru a canta la petrecerea sa de aniversare a 50 de ani, in fata a 300 de prieteni, la Chateauneuf de Grasse, langa Cannes.

Recent este capul de afis al ziarelor prin anuntul separarii de sotia sa Lorraine, in varsta de 49 de ani, impreuna cu care are trei copii, dupa 25 de ani de casatorie. Actuala sa partenera este Sarah, Marchiza de Milford Haven. O sursa apropiata lui Michael Spencer a mentionat ca, de fapt, cuplul nu va divorta, iar cei doi nu isi vor vinde actiunile pe care le detin la Icap.

Insa Spencer este cunoscut si pentru actele de caritate. Icap organizeaza zilele cand celebritatile raspund la telefoanele grupului cu scopul de a dona bani si in care comisioanele companiei sunt orientate catre acte de caritate. Anul trecut, s-au strans in acest mod 9,2 milioane lire sterline. Tot anul trecut, Spencer a primit Beacon Special Prize, drept recunoastere pentru fondurile donate in ultimii ani. Directorul executiv al Icap a introdus Charity Day in 1993, un eveniment organizat fara exceptie in toate birourile Icap din lume.

Michael Spencer, care a militat impotriva adoptarii euro in Marea Britanie si a Constitutiei Europene, a donat mai mult de 650.000 de lire Partidului Conservator in perioada 2001-2005 prin intermediul companiei sale Intercapital Private Group, fiind un prieten apropiat al lui David Cameron, liderul partidului.

Colectionar pasionat

Directorul executiv al Icap are o crama personala care contine mai mult de 1.700 de sticle de vin, pe langa colectia companiei Icap. Vinul sau favorit este Cheval Blanc din 1982, care se vinde cu 740 de lire sterline. Spencer locuieste in vestul Londrei, la Holland Park si drumul pana la sediul companiei il face zilnic intr-un Mercedes care are pe placuta de inmatriculare numele companiei "ICAP". Colectionar avid al picturilor lui Jack Vettriano si Lucian Freud ("Cumpar arta contemporana zilele astea"), detine case decorate cu tablouri exceptionale, in Notting Hill, Suffolk si Manhattan. n

Achizitii

Exco - agentia de brokeraj rivala a Icap a fost achizitionata in 1998

Garban - suma pe care Spencer a platit-o in 1999 pentru dealerul cu un portofoliu important de obligatiuni si bonuri de tezaur pe piata americana a fost de 263 mil. dolari

First Brokers - achizitia agentiei de brokeraj americane a fost realizata in doua etape, finalizarea contractului realizandu-se in 2002, suma totala ridicandu-se la 91 mil. dolari

BrokerTec - platforma de tranzactionare disponibila in 14 tari a fost achizitionata in 2002 pentru 240 mil. dolari

EBS - prin cumpararea societatii de brokeraj si tranzactii valutare pentru 825 mil. dolari, ICAP si-a extins afacerile electronice

Traiana - companie privata care furnizeaza bancilor si altor institutii modalitati de automatizare post-tranzactii achizitionata in 2007

Probability - 15,8% din actiunile Probability, companie specializata in fabricarea de jocuri de noroc pentru telefoanele mobile ale clientilor, este ultima achizitie din portofoliul lui Spencer, pentru 1,7 mil. euro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Angajat,
falimentar,
,
patron,
de,
geniu
/lideri/angajat-falimentar-patron-de-geniu-4074437
4074437
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.