Omul care vinde Romania
Anul 2003. Bucuresti, Str. Octavian Goga. Un bloc nou de apartamente isi asteapta locatarii. Au sosit 10, care vor sta in aceeasi locuinta. Dintre ei, unul singur este cel mai entuziasmat. Apartamentul cu 4 camere in care se vor muta va fi sediul companiei lui. Ion Catutoiu incepe sa plateasca chirie pentru o proprietate, pentru a putea face tranzactii cu alte proprietati.
Madrid a fost primul punct de pe harta "extranjera" ales de Catutoiu pentru a-si duce ideea la capat. Motivul e simplu. "Ideea cu extinderea pe piata internationala a venit ca un pas firesc. Avem foarte multi clienti din afara. In plus, in Spania sunt multi romani plecati la munca, comunitatea de romani din Madrid fiind, de altfel, una dintre cele mai mari. Romanii de acolo doresc sa-si cumpere o proprietate aici, iar oamenii de afaceri straini doresc sa investeasca in Romania. Noi am intuit acest lucru si am decis sa fim cat mai aproape de ei", spune Ion Catutoiu, manager general si fondator al RealTime.
Primele birouri le-a deschis in luna iunie a acestui an, in Madrid si Barcelona. Acestea lucreaza efectiv ca niste centre de informare pe plan exterior. "Nu functioneaza pe piata din Spania, ci duc piata din Romania mai aproape de investitorii straini.
Noi am identificat o nevoie a oamenilor de a fi informati, de a putea mentine un contact permanent cu Romania."
Criteriul cel mai important in alegerea primelor locatii in care RealTime sa fie prezenta pe piata exterioara a fost numarul de romani de acolo. "Pentru celelalte locatii, comunitatea de romani este un criteriu mai putin important. Ne vom duce acolo unde vom avea cererile cele mai mari. Pana la sfarsitul anului 2008, dorim sa mai deschidem agentii imobiliare in Tel Aviv, Dublin, Lisabona si Atena", explica fondatorul RealTime care mai spune ca nu ii este teama de firmele care vor incepe sa faca acelasi lucru pe piata externa. "Nu imi place sa alerg de unul singur. Cand vor aparea firme care sa faca acelasi lucru ca si noi, vom alerga mai repede."
Primul comision
La 20 de ani, Ion Catutoiu era student in anul doi la Facultatea de Transporturi, in cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti. Tanarul oltean, care si acum tine cu Universitatea Craiova, se incadra in tiparele de student la Politehnica impuse de acele vremuri. Cu plete si fara bani, incerca sa guste din plin viata de studentie, astfel incat sa aiba timp si pentru suplimentarea veniturilor de acasa.
Cand banii de pe proiectele pe care le facea in camin au inceput sa nu-i mai ajunga, Catutoiu si-a spus ca e momentul sa se angajeze. S-ar putea spune ca domeniul imobiliar l-a ales pe el si nu invers. Catutoiu spune simplu si sec: "Eram student si aveam nevoie de bani", ceea ce inseamna ca nu conteaza foarte mult pentru el cum s-a produs intrarea in domeniul care a devenit cel mai profitabil in acest moment.
Primul salariu? "Eu nu am lucrat niciodata cu salariu", raspunde rapid Catutoiu, anticipand parca intrebarea. "Pana sa imi infiintez firma am lucrat numai pe comision. Iar primul comision l-am luat dupa 3 zile de "munca". Talent? Catutoiu i-ar spune mai degraba noroc; norocul incepatorului. Cu primii bani pe care i-a castigat lucrand ca agent de vanzari la o firma de imobiliare, a plecat la mare. "M-am urcat in tren si am plecat la mare patru zile. A fost foarte frumoasa perioada aceea. Aveam parul lung si nu aveam costum, iar sentimentul ca banii pe care ii aveam i-am castigat singur era extrem de placut. Acum nu mai am plete, dar le port inca in suflet."
Toti si niciunul
Timp de 8 ani de zile, Catutoiu a avut statutul de angajat. A urcat mai multe trepte pana a ajuns sa managerieze compania la care lucra. Intr-o zi a dorit sa nu se mai consulte cu nimeni. Si RealTime a luat nastere din acest gand.
Banii pentru investitia initiala (50.000 de dolari) i-a imprumutat de la doi prieteni foarte buni, mai in varsta decat el. "Au crezut in mine si mi-au dat acesti bani cu riscul de a nu-i mai inapoia niciodata." Catutoiu nu s-a gandit nicio clipa ca afacerea nu va merge, ca nu va avea succes.
"Pana in acel moment faceam managementul unei firme de succes. Eram acelasi om, cand am hotarat sa incep ceva pe cont propriu, si intr-o proportie mai mica, eram si aceeasi echipa. Mi-am schimbat locatia. In scurt timp, mi-am schimbat si partenerii, in sensul ca am renuntat la ei si mi-am continuat proiectele singur." Si nu a regretat in niciun moment decizia pe care a luat-o in urma cu 4 ani. Acum, la 32 de ani, Catutoiu este proprietarul RealTime Imobiliar si a mai investit intr-o companie de feronerie si una de software, care fac parte din acelasi grup. Intregul grup RealTime a incheiat anul 2006 cu o cifra de afaceri de peste 3 milioane de euro, iar pentru anul 2007 Catutoiu estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de 80%.
Enduro pe munti
"Lucrez mai mult de 8 ore pe zi, cat prevede Codul Muncii, dar nu pot sa spun exact cate ore pentru ca nicio zi de munca nu este la fel ca celelalte. Acesta este si motivul pentru care imi place atat de mult sa lucrez in acest domeniu. Acesta si faptul ca intru in contact cu multi oameni", marturiseste omul de afaceri oltean. Ziua de lucru incepe cand isi duce fetita, Alexia, in varsta de aproape 6 ani, la gradinita.
Primul lucru pe care il face cand ajunge la birou este sa-si citeasca mail-urile in timp ce-si bea cafeaua. "Nu stiu cate mail-uri primesc zilnic, dar imi ia foarte mult sa le citesc pe toate. De fapt, toata ziua citesc, pe masura ce le primesc si de obicei fiecare mail are atasamente mari, de aceea imi trebuie timp pentru fiecare in parte."
Timpul liber il prinde pe munte sau pe terenul de tenis. Sau in orice loc in care poate face sport. Iar daca sportul implica o motocicleta, Catutoiu spune "Prezent!" fara nicio ezitare. "Am permis de motocicleta de doi ani. Am o motocicleta KTM si imi place sa ma dau cu ea pe munti. Imi plac muntii nostri si sunt pasionat de motociclism."
Despre alte sporturi, el spune ca ar incerca schi nautic. Dar nu pe mare. Nu ii place marea. "Poate pe un lac", spune r?z?nd. "Daca ar fi posibil, mi-ar placea sa fac schi nautic pe? lacul Sf. Ana." Managerului nu ii plac nici calatoriile. Ii place sa vada locuri noi, sa le descopere, dar nu sa calatoreasca pentru a mai bifa pe harta un oras in care a mai fost. "Imi place sa am timp sa vad, in adevaratul sens al cuvantului, locurile in care calatoresc. Nu inteleg oamenii care viziteaza diferite tari numai ca sa-si umple agenda cu locuri vizitate. Ca sa vezi intr-adevar un loc, trebuie sa-i acorzi timp si sa-ti acorzi tie timp pentru asta." Timp si-a acordat pentru Madrid, orasul care l-a impresionat cel mai mult. "Imi place si Viena, intr-o oarecare masura. Dar nu seamana deloc cu Madridul. Madrid este un oras foarte vesel, foarte viu. Asemeni mie."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro