Stofa de Versace

Postat la 30 aprilie 2007 161 afişări

Cu sange balcanic, dar temperament latin, Ghergana Diaconu coordoneaza in Romania unul dintre cele mai cunoscute branduri din intreaga lume. Linia Jeans Couture a Versace s-a deschis pe Calea Victoriei sub indrumarea unei femei manager de doar 28 de ani, care a crescut franciza dupa franciza si acum viseaza sa aduca in Romania Versace Haute Couture.

Ghergana Diaconu si-a programat interviul intr-o zi de sambata, dovedind ca e tipul de manager care nu tine cont de zilele libere din calendar. "Un bun manager este cel care lucreaza atunci cand trebuie sa lucreze. Am avut perioade in care lucram si 16 ore pe zi, dar asta nu se intampla tot timpul. Si nici nu ar fi posibil asa ceva pe termen lung, pentru ca nu mai dai randamentul dorit dupa o perioada intensiva de lucru."



Un strain in Romania

Drumul Gherganei Diaconu catre Romania a inceput in urma cu 4 ani, cand, proaspat absolventa in contabilitate, a inceput sa lucreze, ca si contabila, la o firma din Bulgaria, tara sa natala. "Sunt licentiata in contabilitate si mereu am crezut ca asta o sa fac. Dar nu am putut lucra mai mult de 6 luni in acest domeniu. Iubesc cifrele, iubesc matematica dar imi era imposibil sa stau pe scaun 8 ore. Vroiam sa fac ceva mai putin plictisitor", povesteste Ghergana Diaconu. Asa ca aceasta s-a hotarat sa schimbe registrul. Astfel, Ghergana Diaconu a inceput sa lucreze pe partea de marketing in aceeasi firma, si totul parea ca merge foarte bine. "Desi am avansat in cadrul firmei, simteam ca vreau si pot sa fac mai mult de atat", marturiseste Ghergana Diaconu. Sortii au fost favorabili pentru femeia din spatele Versace JC si dorinta de a lucra intr-un mediu incitant i-a fost indeplinita de catre un "business angel".

"Am plecat de la firma respectiva, pentru ca ajunsesem sa fiu foarte stresata. Nu am avut o zi de concediu intr-un an de zile", marturiseste Diaconu. Astfel, Ghergana a ales sa renunte la cariera in cadrul companiei, dar avea sa-si dea seama mai tarziu ca decizia pe care a luat-o a fost cea corecta. "Ma tot gandeam ca am facut o greseala, renuntand la jobul meu. Asta pana intr-o zi cand m-am intalnit din intamplare cu un om de afaceri care ma stia de la vechiul loc de munca. Si cand i-am spus ca nu mai lucrez acolo, a spus ca are ceva de lucru pentru mine", povesteste aceasta. "Acest om cunostea traiectoria mea si a avut incredere in mine ca voi putea deschide un magazin in Romania", adauga aceasta.



Locatia buclucasa

Asa se face ca, in anul 2003, Ghergana Diaconu a ajuns in Romania. Fara sa stie vreun cuvant in limba romana, misiunea Gherganei era sa deschida un magazin cu haine pentru barbati. "Aveam o posibilitate de a lua o franciza pentru Camel Active. Nu stiam limba romana si nu cunosteam pe nimeni aici. Practic trebuia sa fac totul singura", explica aceasta. Ghergana Diaconu a inceput sa ia cursuri intensive de limba romana si sa caute locatia potrivita pentru magazin. Apoi a luat legatura cu o avocata care trebuia sa o ajute sa infiinteze firma. "Dupa ce am ajuns in Romania, trebuia facuta comanda pentru haine. La o saptamana dupa sosirea mea in Romania trebuia sa plec in Cipru pentru a comanda colectia de toamna-iarna", povesteste Ghergana Diaconu care marturiseste ca cea mai mare problema a sa a fost gasirea unui spatiu pentru primul magazin Camel Active. "Pe Calea Victoriei nu mai exista niciun spatiu disponibil pentru inchiriere, iar alte posibilitati erau doar centrele comerciale Unirea Shopping Center si Bucuresti Mall. Dar in Unirea trebuia sa astept cateva luni pentru un spatiu, iar in Bucuresti Mall ne-au pus de asemenea pe o lista de asteptare. Noi insa noi nu ne permiteam sa mai pierdem timp, pentru ca magazinul trebuia deschis cat mai repede", explica aceasta. Dupa lungi cautari si negocieri pentru diverse spatii, Camel Active si-a gasit locul in Carrefour Orhideea. "Am ajuns sa semnam cu Carrefour din intamplare. Am semnat precontract pentru un spatiu pe care l-am pierdut ulterior din cauza unei decizii de a se schimba spatiile si precontractele. In acelasi timp arhitectul producea mobilierul pentru magazin pe proiectul acelui spatiu si ne-am trezit, dupa ce am semnat contract pentru alt spatiu, ca mobilierul s-ar putea sa nu se potriveasca pentru dimensiunile acestuia", povesteste Ghergana care a semnat contractul cu Carrefour la inceputul lui august. Aproape doua luni mai tarziu trebuia sa fie totul gata, pentru deschiderea oficiala a Carrefour, de pe 24 septembrie 2003. "Pe data de 23 septembrie s-a lucrat toata noaptea pentru a fi instalat mobilierul. In ziua deschiderii oficiale, la ora 7 dimineata, asezam marfa pe rafturi, asta in conditiile in care o jumatate de ora mai tarziu era deschiderea oficiala", povesteste amuzata Diaconu.



De la Camel Active la Versace JC

Urmatoarele magazine Camel Active si Versace Jeans Couture au venit ca un lucru firesc si ca o necesitate pentru Ghergana Diaconu. "Odata ce incepi sa lucrezi in comert si odata ce iti intra in sange, este greu sa te lasi cuprins de rutina. Pentru ca dupa aproximativ un an, totul intra in rutina. Personalul stie ce are de facut, tu stii ce ai de facut, cand si de unde trebuie sa faci comanda de haine. Si, in 2004, am ajuns la momentul la care totul se asezase si eu ma gandeam: acum ce fac?", explica Ghergana. Astfel ca in anul 2005, Ghergana Diaconu a mai deschis alte doua magazine Camel Active. "Recunosc ca mi-a fost foarte teama - sunt multe lucruri de pus la punct ca sa faci o afacere sa mearga: echipa pe care o conduci, locatia, produsele pe care le oferi, atmosfera din magazin. Si ma tot gandeam daca am indeplinit toate conditiile pentru ca aceasta afacere sa mearga", marturiseste Ghergana. "In plus, cu Camel Active a fost foarte greu, pentru ca nu era un brand cunoscut pe piata din Romania si trebuia tot timpul sa explici cine esti, ca este o franciza din Germania care se gaseste in 45 de tari, dar oamenii ne priveau tot cu neincredere. Spre exemplu, cu Versace a fost destul de simplu din punctul acesta de vedere pentru ca este un brand cunoscut si puternic", adauga aceasta. Cea mai mare problema in aducerea brandului Versace JC in Romania a fost incheierea contractului de franciza. "Cei de la Versace au conditii foarte dure, incepand cu locatia care trebuie sa fie pe o artera comerciala importanta dar nu langa alte branduri renumite, cu designul magazinului si terminand cu felul in care sunt aranjate hainele pe rafturi", explica managerul Versace. Investitia in toate magazinele pe care le conduce Ghergana Diaconu se ridica la aproximativ 600.000 de euro. "Cea mai mare investitie a fost in Versace JC, adica peste 300.000 de euro. In 2006 am avut o cifra de afaceri de aproximativ un milion de euro din cele 3 magazine Camel Active, avand in vedere ca Versace JC nu a avut decat o luna de zile activitate anul trecut", spune Diaconu.



Haute Couture in Bucuresti

Planurile de viitor ale Gherganei sunt legate tot de comertul cu haine. Cea mai mare dorinta a sa este sa aduca in Romania si prima linie a brandului italian, Versace Haute Couture. Dar problema este tot gasirea spatiului, mai ales ca pentru aceasta linie exclusivista este nevoie de un spatiu de cel putin 300 de metri patrati. In plus, investitia va fi de doua ori mai mare fata de investitia in linia sport. Alt proiect de-al Gherganei Diaconu este de a muta magazinul Camel Active din Timisoara in Bucuresti. "Vreau sa fac aceasta mutare, pentru ca este mult mai usor sa conduci magazinele din locul in care stai. In plus, daca mai este nevoie de marfa la unul din magazine, aceasta se poate aduce mult mai repede daca magazinele sunt in acelasi oras. Pe cand din Bucuresti in Timisoara este mult mai greu", explica Diaconu. "Mai mult, timisorenii sunt obisnuiti sa cumpere din afara, astfel ca magazinul nu poate genera venituri importante", adauga aceasta.
O zi de munca a Gherganei Diaconu dureaza intre 12 si 14 ore, daca nu sunt evenimente deosebite precum deschiderea unui magazin sau prezentari de moda pentru promovarea colectiilor. "La noi, in afara de Camel Active din City Mall, niciun magazin nu s-a deschis fara ca ultimele saptamani sa lucram 24 de ore din 24. Si cu Versace s-a intamplat la fel. Dar in momentele acelea nu mai conteaza daca esti obosit sau nemancat, conteaza doar ca magazinul sa fie deschis la timp", conchide Ghergana Diaconu. Si acum imi vine in minte cum foarte multi oameni de afaceri spun ca un bun manager este cel care stie sa delege sarcinile. Dar la aceasta definitie s-ar mai putea adauga ca un bun manager este si cel care nu se teme sa lucreze si in zilele libere sau 24 de ore pe zi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Stofa,
de,
Versace
/lideri/stofa-de-versace-4073740
4073740
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.