Amor Fati: o filosofie străveche, ideală pentru prezent

Autor: Ioana Matei Postat la 26 august 2024 379 afişări

Amor Fati: o filosofie străveche, ideală pentru prezent

În pragul unui nou sezon, pare că se intensifică şi discuţiile despre o evoluţie negativă a economiei – pe plan internaţional, dar şi local, se vorbeşte tot mai mult despre companii care renunţă la o parte dintre angajaţi, despre închideri în retail, dar şi în HoReCa, despre „meniuri de acţiuni defensivă” la bursă, despre creşterea preţului aurului şi lista poate continua. Adevărul e că indiferent de cât de multe ştiri de acest fel publicăm, singura certitudine referitoare la perioada următoare este că ne aşteaptă încă un sezon de incertitudini. BUSINESS Magazin împlineşte anul acesta 20 de ani (pe care îi vom sărbători în octombrie), timp suficient în care să fi fost deja martorii şi povestitorii a numeroase astfel de momente din evoluţia economică a României. Pentru noi, a fost mereu business as usual, am scris despre prăbuşiri spectaculoase, cât şi despre renaşteri „din cenuşă” sau despre idei de business nemaiauzite până atunci. Găsim cumva în tot acest necunoscut bucuria de a-i descoperi şi pe cei care au descoperit oportunităţile, mentalităţi suficient de puternice încât să depăşească eşecuri, oameni dispuşi să munceascăzi-noapte pentru businessurile lor sau în corporaţii într-o eră în care pare că majoritatea îşi doreşte să muncească tot mai puţin. Nu aş vrea să îmi dau cu părerea despre ceea ce va urma – mai ales fiindcă cred că propagarea ştirilor negative în economie poate să genereze un efect în lanţ şi să facă lucrurile şi mai rele de cum sunt de fapt – dar mi-ar plăcea ca mai mulţi dintre noi să îmbrăţişăm acest „Amor Fati” filosofic (despre pare că Nietzsche a vorbit) – adică acceptarea a tot ce s-a întâmplat, se întâmplă şi urmează să se întâmple. În momentele de incertitudine economică, când recesiunea pare să fie la orizont, suntem tentaţi să căutăm refugiu în frică şi îngrijorare. O asemenea stare de anxietate nu este surprinzătoare, având în vedere că recesiunile aduc adesea cu ele şomaj, scăderea veniturilor şi instabilitate generală. Însă, în loc să ne lăsăm copleşiţi de această frică, ar fi bine să ne inspirăm din această veche filosofie.

Este o invitaţie de a accepta, ba chiar de a îmbrăţişa, toate evenimentele vieţii – bune sau rele – ca fiind necesare şi, în final, benefice. Aceasta nu este o atitudine pasivă sau fatalistă, ci mai degrabă o poziţie activă de a găsi sens şi valoare în fiecare experienţă, chiar şi în cele mai dificile. În faţa unei recesiuni economice, Amor Fati ne poate ajuta să ne schimbăm perspectiva asupra provocărilor ce urmează. În loc să vedem recesiunea ca pe o catastrofă inevitabilă, am putea să o privim ca pe o oportunitate de a regândi şi reconstrui modul în care trăim şi muncim. Poate că această criză (dacă va fi criză) va scoate la iveală slăbiciuni sistemice care, în alte circumstanţe, ar fi fost ignorate. Poate că va forţa companiile şi indivizii să se adapteze, să inoveze şi să găsească noi căi de succes. În loc să căutăm să evităm disconfortul cu orice preţ, putem să învăţăm să creştem din el. În contextul recesiunii, aceasta ar putea însemna să fim mai atenţi la modul în care ne gestionăm resursele, să redescoperim bucuria în lucrurile simple sau să apreciem mai mult relaţiile pe care le avem. Este o şansă de a ne redescoperi rezistenţa şi de a dezvolta o atitudine de mulţumire pentru lucrurile pe care le avem, chiar şi în perioade de lipsuri.

Amor Fati nu este doar o resemnare faţă de ceea ce urmează, ci o invitaţie de a privi viaţa cu toate faţetele sale – inclusiv recesiunea – ca pe o parte integrantă a evoluţiei. Ne reaminteşte că, indiferent de cât de grea ar părea situaţia, există întotdeauna posibilitatea de a găsi sens şi direcţie în mijlocul haosului.

Înaintea unei perioade de incertitudine, această atitudine poate fi exact ceea ce avem nevoie pentru a naviga cu succes prin provocările care urmează. Sau poate nu vom avea parte de provocări deloc – să lăsăm „soarta” să ne suprindă puţin, şi în business.  

Ioana Matei este editor Business Magazin

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinie,
Amor Fati,
recesiune,
atitudine,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.