Opinie Henk Paardekooper: De ce nu este o idee bună să aveţi bani cash în portofel

Postat la 02 mai 2013 230 afişări

Recenta salvare financiară a Ciprului a declanşat o dezbatere interesantă. Cum statul a intervenit pentru a ajuta marii deponenţi, oamenii - pe bună dreptate - au început să se gândească tot mai serios cum şi unde să îşi ţină economiile.

Opinie Henk Paardekooper: De ce nu este o idee bună să aveţi bani cash în portofel

Şi, puteţi crede sau nu, dar unii oameni susţin că banii nu sunt niciodată în siguranţă atât timp cât sunt depozitaţi într-un cont bancar şi că unicul loc sigur pentru păstrarea economiilor este „la saltea". Acum, acest lucru poate aduce beneficii pentru cei al căror somn se îmbunătăţeşte câtă vreme dorm pe proprii bani. În orice caz, în afară de acest posibil efect secundar, nu este o idee foarte bună să îţi păstrezi banii în cash.

xistă numeroase motive pentru care nu este recomandat să păstraţi sume mari în numerar. În primul rând, se pune problema clasică a valorii în timp a banilor. Păstrarea economiilor în cash nu aduce dobândă. În plus, inflaţia nu se opreşte. Cu o rată a inflaţiei de 5% (cât este în prezent rata inflaţiei în cazul României), valoarea reală a economiilor va scădea cu 40% pe o perioadă de zece ani. Chiar dacă rata inflaţiei va înregistra o valoare mai modestă, de 2,5%, ţinta medie oficială a BNR, valoarea economiilor în cash va fi cu 20% mai mică pentru o perioadă de zece ani. Majoritatea oamenilor au tendinţa de a nu realiza şi de a nu se gândi la efectele distrugătoare ale inflaţiei, dar acestea ar însemna o scădere a salariilor cu 20% sau 40% în această perioadă. Majoritatea oamenilor nu ar fi niciodată de acord cu aşa ceva, chiar ar protesta cu hotărâre. Dar, în esenţă, este acelaşi lucru. Evident, depozitarea banilor într-un cont bancar generează dobânzi, iar rata dobânzii curente pentru conturile de depozit deschise în lei este cu mult peste rata inflaţiei.

În al doilea rând, păstrarea de cash în cantităţi mai mari decât este necesar pentru activităţile zilnice, poate duce la tot felul de complicaţii logistice. Mai întâi de toate, nu este întocmai la îndemână să plătim sume mari în numerar. Plata unei maşini, ca să nu mai vorbim de cea a unui apartament, în numerar, este extrem de dificilă. Luaţi în considerare problemele legate de stocarea, transportul, siguranţa şi numărarea unei cantităţi de cash atât de mari. Iar în îndelunga căutare a celei mai bune ascunzători, aţi putea uita până la urmă unde este aceasta. Şi în cine aţi avea suficientă încredere pentru a divulga acest loc? Există multe poveşti despre drame de familie declanşate atunci când banii tatălui ascunşi în bucătărie au dispărut. Unde i-aţi depozita, pentru cât timp şi cât de des o să verificaţi dacă sunt încă acolo? În ceainic, sub saltea sau îngropaţi în curtea proprie? Nu cred că aş vrea să-mi ştiu banii acolo. De fapt, sunt sigur că nu. Nu aş vrea niciodată să-mi ţin banii în asemenea locuri. Există un motiv pentru care stocarea şi transportul banilor sunt activităţi specializate, care urmează reguli şi reglementări de siguranţă stricte. Iar în multe economii dezvoltate nici nu este permisă plata unor sume mari în numerar. Băncile din toată lumea au o obligaţie legală şi de reglementare pentru a dovedi sursele şi utilizările fondurilor pentru toate plăţile clienţilor lor. Aşa că fiecare plată care trece prin sistemul bancar va fi procesată în momentul în care sursele şi utilizările banilor au fost stabilite, verificate, dovedite şi confirmate cu documente.

Din cauza lipsei actelor, urmărirea surselor şi utilizării banilor în numerar este mult mai complicată şi este dificil să se depună sume mari de cash în conturi bancare. Organizaţiile criminale fac tot posibilul pentru a depune cash în conturi bancare pentru a-i folosi pentru diverse plăţi. Este ciudat ca deţinătorii de depozite private să urmeze tendinţa opusă bazată pe o percepţie ciudată, potrivit căreia banii în cash sunt mult mai siguri. Pot fi pierduţi. Pot fi furaţi. Pot fi distruşi şi nu pot fi asiguraţi, pe câtă vreme depozitele de până la o sută de mii de euro sunt asigurate în Uniunea Europeană. Şi depozitarea şi transportul sunt complicate şi riscante. Spre exemplu, este interzisă scoaterea echivalentului a peste zece mii de euro în afara ţării fără a declara respectiva sumă la autorităţile vamale. Anumite aeroporturi folosesc câini pentru a căuta banii cash şi de când a izbucnit criza financiară, aceşti „câini de bani" au început să aibă un real succes în descoperirea de cash peste limitele admise, aflat în bagaje. Când este descoperit, posesorul are probleme serioase. Şi câinele nu-l va lăsa să scape!

Evitaţi complicaţiile. Evitaţi să vă pierdeţi banii. Nu păstraţi mai mulţi bani în numerar decât cei necesari pentru activităţile de zi cu zi. Nu vă asumaţi riscuri. Păstraţi-vă economiile într-un cont bancar. Sunt deja prea mulţi câini pe străzile noastre. Aveţi grijă să nu vină şi după banii voştri.


Henk Paardekooper este preşedinte şi CEO al RBS România. Opiniile exprimate în acest articol reprezintă opiniile personale ale autorului şi nu angajează în niciun fel instituţiile cu care acesta este asociat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Opinie,
Henk Paardekooper,
cipru,
cash,
bani,
economisire
/opinii/opinie-henk-paardekooper-de-ce-nu-este-o-idee-buna-sa-aveti-bani-cash-in-portofel-10834268
10834268
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.