Capitalistul săptămânii: Povestea celui mai bogat om din Asia
Poreclit Superman datorită puterii lui din mediul de afaceri, Li Ka-shing este cel mai bogat om din Asia, cu o avere estimată la 28,8 miliarde de dolari, potrivit indexului miliardarilor Bloomberg.
Conduce conglomeratele Hutchison Wampoa, Cheung Kong Holding şi Grupul Watson, care îl fac cel mai mare retailer de produse de frumuseţe şi sănătate şi cel mai mare operator de terminale de containere. Companiile lui reprezintă 15% din capitalul Bursei de Valori din Hong Kong. Ka-shing s-a născut în 1928 în Chaozhou, China. La 15 ani a rămas orfan de tată şi a fost nevoit să renunţe la şcoală pentru a-şi ajuta familia. Primul loc de muncă a fost în cadrul unei companii care comercializa materiale plastice. Deşi lucra 16 ore pe zi, în timpul rămas vindea şi ceasuri la magazinul unchiului său. Şi-a câştigat în scurt timp reputaţia pentru abilităţile lui de om de vânzări şi i-au fost oferite mai multe responsabilităţi legate de operaţiunile şi de comercializarea produselor din cadrul fabricii de materiale plastice.
A pornit pe drumul de antreprenor în 1947, la 19 ani, când şi-a fondat propria companie de producţie de flori artificiale, cu bani pe care i-a împrumutat de la o rudă apropiată. A angajat oameni de vânzare talentaţi iar în câţiva ani compania lui a devenit principalul furnizor de flori din plastic de pe pieţele asiatice. Revoluţia Culturală din Hong-Kong a fost factorul care l-a ajutat să dezvolte afacerea: în 1967, când mase de oameni părăseau ţara, Ka-shing cumpăra teren, profitând de preţul scăzut al acestuia. Investiţiile în terenuri l-au determinat ca în 1971 să îşi înceapă o afacere în domeniul imobiliarelor. Compania, numită Cheung Hong, după cel mai lung râu din ţară, a fost listată la bursă la doar un an după ce a fost fondată. Opt ani mai târziu a urmat cumpărarea celei mai importante companii din portofoliu, Hutchison Whampoa Limited de la HSBC.
Grupul este un conglomerat cu afaceri în retail, infrastructură, energie, telecomunicaţii, finanţe şi investiţii. Hutchison Whampoa a devenit primul operator portuar global, cea mai importantă ramură a acestuia fiind administrarea containerelor din porturi cu 13% din totalul totalul capacităţii containerelor. O subsidiară a conglomeratului este retailerul A.S. Watson Group, cu peste 7.800 de magazine. În 2005 a cumpărat reţeaua de parfumerii Marionnaud, iar mai târziu Ka-shing a continuat să investească în telefonie şi IT. În 1999 şi-a vândut cele 48% acţiuni în Orange grupului Mannesman pentru aproximativ 15 miliarde de dolari.
Este şi primul investitor în tehnologie 3G, fiind liderul acestei pieţe din Europa. Compania Li Ka-shing Foundation deţine 0,8% din acţiunile reţelei sociale Facebook, pe care le-a achiziţionat pentru 120 milioane de dolari. În pofida averii deţinute, magnatul şi-a creat reputaţia că duce o viaţă simplă: un exemplu este ceasul pe care îl poartă - un Seiko, deşi proprietatea unde locuieşte este este una dintre cele mai scumpe din Hong-Kong, Deep Water Bay. Este văzut ca unul dintre cei mai generoşi filantropi ai Asiei, donând până în prezent peste 1,41 miliarde de dolari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro