Cum se transformă un copil normal într-unul excepţional?
Cum se transformă un copil normal într-unul excepţional? Cât stă în educaţie, cât în conştientizarea propriilor capacităţi, cât în credinţe? Cât de modelabili sunt adolescenţii şi cum pot ajunge să muncească pentru rezultatele lor din propriile convingeri?
În urmă cu trei numere, articolul de copertă din Business Magazin a susţinut un proiect al Asociaţiei Şcoala de Valori numit, inspiraţional, „Excepţionalii“. Asociaţia a selectat 84 de adolescenţi de liceu pentru care timpul este o resursă folosită la maximum, între proiecte personale de antreprenoriat sau de voluntariat, între olimpiade şi concursuri, între planuri de viitor curajoase şi medii de 10 la şcoală.
Excepţionalii reprezentaţi de cei 84 de participanţi la evenimentul Şcolii de Valori sunt, desigur, nişte vârfuri ale sistemului de educaţie şi ale modului cum sunt crescuţi copiii în România. Pentru a cunoaşte mai bine participanţii la „Excepţionalii“, proiectul a inclus şi o etapă de cercetare cu două direcţii: cantitativă (chestionar online spre toţi participanţii înaintea începerii conferinţei) şi calitativă (implicarea a 16 participanţi în două focus-grupuri în timpul celei de-a doua zile de proiect). Rezultatul cercetării a arătat că Excepţionalii se cunosc pe ei înşişi destul de bine şi că au încredere în propriile abilităţi. Jumătate dintre ei ştiu deja ce drum vor să urmeze pe viitor şi încă un sfert s-au hotărât fie ce facultate vor să urmeze, fie în ce domeniu doresc să lucreze. O parte semnificativă a acestor adolescenţi doresc să îşi facă studiile în străinătate, cea mai mare parte a lor dorind să îşi pună şi bazele unei cariere în afara ţării.
Fie că ştie deja ce va face când va termina liceul sau nu, acest tip de adolescent este constant implicat în diverse activi-tăţi pentru a-şi da mai bine seama ce i se potriveşte, dar şi pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile şi talentele. Pentru a răspunde uneia dintre principalele întrebări pe care şi le pun adolescenţii atât despre rămânerea în România, dar şi despre cum arată de fapt munca de zi cu zi a specialiştilor din varii domenii, a doua etapă în care sunt implicaţi Excepţionalii este un proiect de echipă, vremsafim.ro.
Pagina web, la care lucrează toţi adolescenţii selectaţi în proiect, presupune atât realizarea site-ului, designul şi construcţia siglelor şi a mesajelor, cât şi crearea de conţinut. Vremsafim.ro va fi o descifrare făcută de adolescenţi pe înţelesul adolescenţilor despre ce înseamnă efectiv 50 de meserii, prin interviuri realizate de echipa de proiect cu specialişti din varii domenii. Cel mai important este că cei 50 de intervievaţi vor fi oameni care au reuşit în România, deci site-ul se vrea a fi şi o încurajare pentru adolescenţii care se pregătesc de plecarea la studii în străinătate. Din interviurile realizate cu Excepţionalii, cel puţin jumătate dintre tinerii cu rezultate bune vor să urmeze o facultate în străinătate şi să aibă acces la o carieră tot acolo.
„Pentru că ne dorim ca participanţii la programele Şcoala de Valori să folosească informaţiile teoretice într-un mod cât mai practic, organizăm sesiuni de dezvoltare a unor proiecte concrete ce au impact în societate. Aceasta este etapa Step Up, care se încadrează în modelul de învăţare Practice, Learn, Step Up. www.vremsafim.ro. are ca scop să ofere cât mai multor tineri, în mod gratuit, informaţii despre meserii/profesii/ocupaţii din România. Acestea sunt susţinute cu cel puţin 50 de exemple reale şi interviuri cu profesionişti, oameni pasionaţi de ceea ce fac şi care pot astfel să fie modele pentru tineri. Scopul platformei este de a oferi adolescenţilor informaţii valide şi actuale despre piaţa muncii. De asemenea, le este oferită şansa de a afla ce abilităţi şi puncte forte au, ce meserie/profesie li se potriveşte şi ce facultate ar trebui să urmeze pentru a ajunge acolo unde îşi doresc“, explică Armina Sîrbu, learning strategist şi trainer la Şcoala de Valori, scopul proiectului.
Momentul la care se raportează vremsafim.ro este anul 2020 şi o piaţă a muncii diferită de cea de astăzi, pentru care Excepţionalii şi Şcoala de Valori vor aloca 1.000 de ore de voluntariat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro