Daca sunt si voci, din anumite domenii, care spun cu jumatate de gura ca perioada de criza nu va fi chiar asa de rea pentru Romania, specialistii in finante sunt mai transanti: criza a venit, iar zilele ei cele mai negre abia acum urmeaza sa le vedem.
BUSINESS MAGAZIN: Se poate vorbi de o criza financiara acum in Romania?
DragoS Cabat: Fara indoiala, da, este criza financiara in Romania, nu numai daca ascultati analistii economici, dar si daca va uitati in jur si observati ca nu va mai puteti refinanta decat foarte greu de la banci, pentru ca bancile nu mai dau credit. Este o criza, desi, oficial, sistemul bancar este foarte puternic. Cu toate acestea, nu se mai dau credite mai deloc, nici pentru persoane fizice, nici pentru companii. Este clar o criza financiara in Romania, care va continua in urmatorii doi ani, cel putin, si care se va materializa in mari probleme ale unor banci din Romania.
ROXANA GAVRILA: Cred ca este putin prea tare afirmatia ca suntem intr-o criza. Intr-adevar, este o perioada dificila, dar nu pot sa spun ca este atipica. Exista momente ciclice si suntem intr-unul din acele momente, in care produsele bancare se reasaza, iar piata tace, este in asteptare.
ADRIAN ALEXE: Eu cred ca suntem la inceputul unei crize. Ce ne asteapta o sa vedem peste cateva luni, cand lucrurile vor fi mult mai negre decat sunt acum.
BUSINESS MAGAZIN: Se poate compara cu o alta perioada, din anii ’90?
Adrian Alexe: Nu stiu daca se poate compara cu perioada ’96-2000, in care am avut acele socuri pe piata in care puteam sa cumparam titluri de valoare la 200 si ceva la suta randament. S-ar putea sa se apropie de perioada ’99.
Manuela Zisu: Dar sa nu uitam ca si in acea perioada puteam sa dam credite si piata nu a fost blocata la credite. Mai mult decat atat, sa nu uitam anii ’92-’93, in conditiile in care creditele pe piata romaneasca au fost cumparate chiar si cu 120-130-140% dobanda.
Manuela Zisu: Probabil ca populatia Romaniei va fi mai responsabila si se vor reaseza prioritatile, dar nu schimba cu nimic lucrurile. Tot evoluam, iar evolutia are nevoie de bani, deci si persoanele fizice sau juridice au nevoie in continuare de finantare.
Adrian Alexe: Dar unde se pot gasi
la ora actuala niste finantari la
niste costuri decente? Ca asta este problema.
Manuela Zisu: Printr-o reasezare a produselor bancare pe care o asteptam cu totii in urmatoarea perioada. De ce credeti ca pana acum costurile unor produse de creditare au fost substantial mai ieftine? Ele au avut un DAE suficient de mare si pana acum. Nu se vedea pentru ca erau acele promotii, pentru ca o parte din costuri erau in comisioane s.a.m.d. Dar parerea mea este ca nu vor creste atat de mult costurile incat sa se evite nevoia de finantare.
BogDAN Apahidean: Daca la nivelul anului 2000, cand imi amintesc ca faceam leasing extern si ajunsesem la o dobanda in euro de 14-15% si am dat 1.000 de contracte, iar nimeni nu s-a plans de criza sau blocaje, acum cand s-ar putea sa sara de 10-11% dobanda, de ce vorbim de criza?
Manuela Zisu: Nu cred ca este criza. Este prea dur termenul...
BogDAN Apahidean: Dar de ce nu dau bancile credite?
Marina Sterpan: Pot sa va spun ca cererea este in aceeasi masura din partea populatiei, exista in continuare credite. E panica si populatia, ascultandu-ne, a devenit un pic reticenta si oamenii sunt speriati. Eu am observat foarte mult la clientii care intra in Credit Zone ca prima intrebare e “Pot sa mai iau un credit?”. De ce nu? Intr-adevar, lucrurile merg mai greu, si asta si din cauza bancilor si a faptului ca ele se asteapta una pe alta.