O zi la cazinourile din Las Vegas. Cum sa joci salariul altora pe un an intr-o singura seara
Se spune ca singurul mod prin care poti face bani intr-un cazinou este sa-l detii. Nu degeaba ajung cei care incearca astfel de jocuri de noroc sa lase patronilor de cazinouri din toata lumea cel putin 100 de miliarde de dolari intr-un an. Iar Las Vegas, orasul pacatelor, al luminilor si al jocurilor de noroc are singur spre 10% din aceasta cifra.
Totul este gratuit, mai putin jocul in sine. Iar decorul cazinoului are si el un rol important. La carte scrie ca tavanele trebuie sa fie joase, pentru a crea o atmosfera intima, totul trebuie sa fie cat mai colorat, paleta de culori continand cel mai adesea rosu si auriu, in timp ce de albastru fug toate cazinourile si, nu in ultimul rand, nu exista ceasuri, ferestre si oglinzi, elemente care ar putea sa aduca jucatorii inapoi cu picioarele pe pamant.
Cata vreme au clienti, cazinourile nu au cum sa piarda bani. Castigurile sunt rareori la intamplare, mai ales la aparatele mecanice controlate din calculator pentru a da bani la intervale prestabilite si in sume nu foarte mari. In ansamblu, ponderea castigurilor la aparate este in medie de putin peste 90% din sumele jucate, ceea ce inseamna ca proprietarului aparatului ii revine intotdeauna un castig.
Las Vegas nu este insa singurul oras plin de cazinouri din Nevada. Turistii pot merge la Reno sau Laughlin, puncte mai mici pe harta jocurilor de noroc, care impart insa cu Vegas veniturile totale ale statului american din asemenea activitati. Anul trecut a fost vorba de 9,95 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii cel putin cinci ani, in ton cu scaderea industriei pe fondul climatului economic nefavorabil.
Primele semne au aparut inca din 2007. Americanii au inceput sa vina mai rar in Vegas sau sa renunte de tot la astfel de vacante, odata cu criza imobiliara, si, ceva mai tarziu, si strainii au urmat in numar tot mai mare acelasi exemplu. Las Vegas traieste insa din turism si din banii pe care cei care merg acolo sunt dispusi sa-i arunce pe fereastra, or, imputinarea turistilor a fost tocmai motivul pentru care 2008 si 2009 au insemnat pentru industria cazinourilor in ansamblu incasari cu aproape un miliard de dolari mai mici. De aici, efectul a fost in lant.
Proiectele pentru cazinouri noi in Las Vegas au fost trecute in asteptare sau abandonate cu totul, iar constructiile de noi hoteluri au fost si ele amanate, dovada fiind destule cladiri inca neterminate care impanzesc orasul. Intre timp, cei care au reusit sa reziste crizei si sa evite falimentul, cum s-a intamplat cu destule cazinouri, au fost nevoiti sa reduca preturile pentru cazare si sa includa in pret sau sa ofere cat mai ieftin tot felul de alte beneficii pentru turisti, cum ar fi de exemplu bilete la spectacole. Orice, doar sa-i faca sa vina, pentru ca oricum bugetul de vacanta si distractie este mai mic fata de varful atins in 2006, lucru care se vede si in banii cheltuiti in cazinouri.
Din acest an, lucrurile sunt asteptate sa revina pe crestere. Industria este estimata la 10,3 miliarde de dolari, urmand sa creasca pana la aproape 11 miliarde de dolari anul viitor, potrivit datelor PricewaterhouseCoopers, in timp ce numarul pasagerilor care aterizeaza pe aeroportul McCarran, in general peste 40 de milioane pe an, este asteptat de asemenea sa isi reia cresterea. Doar 5% admit ca merg in Vegas pentru jocurile de noroc, dar in final aproape 90% ajung sa joace intr-un cazinou pe parcursul celor cinci zile petrecute in medie in oras.
Suma pe care o cheltuie este in jur de 500 de dolari. Turistii au de unde alege, pentru ca in Vegas sunt zeci de cazinouri care insumeaza peste 200.000 de aparate de jocuri de noroc, aflate fie pe strada Fremont, o artera simbol a orasului cu jocuri de lumini spectaculoase, fie pe Las Vegas Boulevard, cunoscuta si drept The Strip, unde se afla cunoscutele hoteluri Bellagio sau Mirage, precum si cele care imita New Yorkul, Parisul, Egiptul, Roma antica sau Venetia. Ar face mai bine insa daca s-ar bucura de oras, de jocurile de lumini si de spectacolele pe care le ofera. "Ar iesi mai castigati", crede Dave, crupierul care a asistat la negocierea pentru ceasul Patek Philippe. Sau cel putin nu risca sa piarda totul.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro