2014, cel mai important an pentru piaţa globală de M&A de la declanşarea crizei financiare
Valoarea tranzactiilor încheiate în 2014 a ajuns la un nivel ce nu a mai fost atins din 2007, potrivit celui mai recent raport global privind tendinţele pieţei M&A realizat de societatea internaţională de avocatură Clifford Chance.
La finalul unui an foarte important pentru piaţa internaţională de M&A, analiza identifică ariile geografice şi sectoarele care şi-au încetinit sau şi-au intensificat activitatea. Pentru piaţa din Statele Unite a fost o perioadă foarte intensă, înregistrând o creştere a valorii totale a tranzacţiilor, datorată, în parte, operaţiunilor de tip inbound (investiţii străine). Ultimele 12 luni au fost foarte active pentru sectoarele tehnologie, media şi telecomunicaţii; încă din etapa de due diligence investitorii au manifestat o atenţie sporită pe zona de tehnologie, pe fondul unui interes sporit în ceea ce priveşte securitatea cibernetică şi protecţia datelor.
Nadia Badea, partener în cadrul Clifford Chance Badea, spune: „Pentru echipa locală de corporate M&A 2014 a fost un an plin, pe măsură ce activitatea investitorilor s-a intensificat, fie prin reactivarea unor proiecte îngheţate, fie prin proiecte noi la nivel local sau regional. Am asistat şi asistăm în continuare proiecte de pe piaţa imobiliară, industria de petrol & gaze, sectorul financiar, industria farmaceutică, domeniul serviciilor, industria bunurilor de consum şi sectorul agricol. Anticipăm că prima parte a anului viitor va fi chiar mai intensă, cu câteva tranzacţii mari aflate în prag de finalizare”.
Reperele globale ale anului 2014
• Europa şi regiunea Asia Pacific înregistrează, în continuare, o creştere pe piaţa M&A. La rândul lor, Statele Unite au raportat, până în acest moment, o creştere anuală de 54%, înregistrând un total de 1.185 miliarde de dolari, incluzând un avans de 179% a valorii tranzacţiilor inbound.
• Tranzacţiile transfrontaliere îşi menţin tendinţa de creştere, activitatea înregistrată între cele cinci regiuni importante contribuind cu 25% la valoarea totală a tranzacţiilor M&A de la nivel global.
• Industria Serviciilor Medicale şi cea a Bunurilor de consum/ Retail sunt cele mai dinamice din punctul de vedere al activităţii M&A.
• Investitorii financiari care, în mod tradiţional, se concentrau pe investiţii private equity pe pieţele dezvoltate, s-au orientat spre multiple categorii de active, noi nişe de piaţă şi arii geografice diverse. Cu precădere, investitorii îşi mută interesul de la economiile dezvoltate, cu rate mici de creştere, către pieţele ce cresc rapid, cum sunt cele din Africa, unde investiţiile inbound provenite din Statele Unite au crescut de-a lungul anului, iar tranzacţiile M&A realizate în interiorul continentului african s-au majorat de aproape patru ori.
Guy Norman, liderul global al practicii corporate din cadrul Clifford Chance, spune: „2014 a fost un an foarte bun pentru piaţa globală de M&A. Pe măsură ce companiile caută să îşi extindă prezenţa globală şi să îşi consolideze poziţia în cadrul propriei industrii, iar investitorii financiari urmăresc încasări sporite pe pieţe şi sectoare noi, asistăm la o activitate M&A solidă la nivel trans-regional. În mod obişnuit, această creştere este datorată unui excedent de lichiditate sau unei accesări accelerate a resurselor globale de lichidităţi, provenind din mai multe surse, la costuri foarte atractive”.
El a adăugat: „Este dificil să anticipăm evoluţia pieţei M&A în 2015, pe fondul actualului context economic şi politic, însă - în pofida incertitudinilor şi provocărilor globale - există în continuare oportunităţi atractive pentru investitorii informaţi, agili şi pregătiţi să îşi asume anumite riscuri ce pot fi administrate".
Raportul Clifford Chance identifică câteva tendinţe pentru anul viitor:
Private Equity şi continentul african: În contextul în care investitorii caută să obţină randamente mai mari, ei îşi vor diversifica în continuare activitatea. Volumul tranzacţiilor din Africa va creşte, pe măsură ce piaţa asistă la mai multe exituri realizate de fonduri de private equity aflate la finalul unui ciclu investiţional. Evoluţia pieţei lărgeşte foarte mult categoria activelor scoase la vânzare şi generează oportunităţi nu doar pentru investitorii africani tradiţionali de private equity, ci şi pentru investitori de private equity din pieţe dezvoltate şi corporaţii internaţionale care, în unele cazuri, vor investi în Africa pentru prima dată.
Tehnologie, media şi telecomunicaţii şi riscul cibernetic: Activitatea M&A din cele trei sectoare nu dă semne de încetinire, pe fondul tendinţelor de consolidare şi convergenţă. Nevoia de aliniere la reglementările privind securitatea cibernetică şi protecţia datelor imprimă tranzacţiilor o atenţie sporită în sectoarele în care componenta de tehnologie este importantă.
Finanţarea M&A: Lichiditatea pieţelor de capital a contribuit la sentimentul general de optimism în ceea ce priveşte condiţiile de finanţare a datoriilor, ceea ce nu poate decât să îmbunătăţească perspectivele pieţei M&A în 2015. Accesul la resursele globale de lichiditate în scopul finanţării M&A a devenit tot mai facil pentru debitori, tendinţă susţinută de dezvoltarea continuă a structurii capitalurilor, multiplicarea opţiunilor în zona produselor financiare, reluarea activităţii de creditare bancară în paralel cu apariţia de noi creditori instituţionali şi convergenţa dintre termenii produselor financiare şi standardele de piaţă. Este de aşteptat ca piaţa să fie în continuare dominată de soluţii optimizate şi opţiuni financiare inovatoare pentru tranzacţiile mari.
Raportul Clifford Chance privind tendinţele globale din piaţa M&A are la bază datele publicate de Mergermarket şi informaţiile proprii adunate la nivelul reţelei globale şi pe baza experienţei internaţionale de pe piaţa M&A. Raportul integral va fi publicat în luna ianuarie 2015.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro