A coordonat echipe medicale în Afganistan, Irak şi Somalia, iar acum este director la unul dintre cei mai mari operatori privaţi de sănătate
Disciplina, organizarea şi lucrul cu oamenii sunt câteva dintre lucrurile pe care Florinela Cîrstina le-a învăţat pe când coordona evacuări pe timp de război în ţări precum Afganistan sau Irak. Cum o ajută aceste experienţe în activitatea sa în sistemul medical românesc?
Florinela Cîrstina a preluat în 2016 conducerea departamentului de calitate şi reglementare şi poziţia de director medical al grupului Medicover în România, iar un an mai târziu a început să administreze spitalul Medicover din Bucureşti, care are în prezent 250 de angajaţi. Pe lângă responsabilităţile care ţin de aria managementului sanitar, a managementului calităţii, de administrarea spitalului şi a celor 25 de clinici Medicover din Bucureşti şi din ţară, este şi preşedintele Asociaţiei Medicover, care sprijină proiectele caritabile şi iniţiativele legate de prevenţia medicală şi dezvoltă programe de conştientizare cu privire la importanţa unui stil de viaţă sănătos.
De profesie medic, ca urmare a absolvirii Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara (specializarea chirurgie vasculară), în decursul carierei sale a implementat politici şi bune practici medicale în ţări în curs de dezvoltare sau în zone de război.
Astfel, în perioada 2009-2015 a coordonat echipe mobilizate în Afganistan, Irak, Somalia, Papua Noua Guinee sau Sierra Leone, cu scopul de a răspunde la situaţiile de criză existente în conformitate cu standardele medicale şi de siguranţă internaţionale. „Anii în care am făcut evacuare din zone de război au reprezentat o provocare, dar nu aş spune că au fost momente dificile, deoarece m-au ajutat să devin ceea ce sunt astăzi.
Ca să dau doar câteva exemple, disciplina, organizarea şi lucrul cu oamenii au fost printre lucrurile învăţate atunci şi care mă ajută în activitatea pe care o desfăşor astăzi”, descrie ea câştigurile obţinute în timpul stagiilor desfăşurate peste hotare.
De perioada respectivă se leagă de altfel şi una dintre cele mai mari reuşite ale carierei sale: în 2014-2015, în timpul unei epidemii de Ebola, s-a ocupat de proiectarea, implementarea şi monitorizarea planurilor de urgenţă şi de prevenire a bolii în Sierra Leone. „În 18 luni în mijlocul epidemiei, am reuşit să nu am nicio victimă, echipa pe care o coordonam şi angajaţii companiei în cadrul căreia lucram rămânând în deplină siguranţă”, spune ea.
Alături de provocările aduse de munca în zone de război, unul dintre cele mai dificile momente a fost cel în care a renunţat să practice profesia de bază, medicina, şi s-a axat către management. „Deşi a fost o evoluţie firească, din păcate acum timpul nu îmi mai permite să fac acest lucru şi sunt momente în care îmi lipseşte”, spune ea.
Pe termen lung, în pofida unei experienţe internaţionale anterioare, şi-a propus să îşi dezvolte cariera în România: „Deşi în domeniul în care lucrez nu există un grad ridicat de predictibilitate, vreau să cred că peste zece ani voi fi tot în România şi că voi continua să aplic ce am învăţat de-a lungul timpului în străinătate în realitatea românească”.
Speră că în următorul deceniu România va depăşi dificultăţile existente în sistemul de sănătate şi decalajele faţă de pieţele de servicii medicale private mai dezvoltate din Europa: „Deşi este un demers ambiţios, aş vrea să îmi pot aduce într-un fel contribuţia, indiferent că vorbim de eficientizarea proceselor sau de implementarea unor strategii pe termen lung”.
Din rândul celor mai recente realizări în rolurile actuale, menţionează diversificarea din ultimul an a ofertei spitalului Medicover din Bucureşti, prin adăugarea unor noi specialităţi medicale în portofoliu (chirurgie oncologică, chirurgie bariatrică) şi extinderea echipei de medici colaboratori. Astfel, în prezent, spitalul include toate departamentele: ambulator, spitalizare de zi, o gamă complexă de specialităţi medicale şi chirurgicale – oncologie medicală, chirurgie generală, chirurgie bariatrică, chirurgie ginecologică, chirurgie ortopedică, chirurgie plastică, precum şi maternitate, medicină materno-fetală, neonatologie şi pediatrie.
În 2017, pe lângă extinderea de la nivel regional, prin achiziţionarea clinicilor medicale Iowemed din judeţul Constanţa, grupul Medicover a continuat să îşi dezvolte reţeaua din Bucureşti şi a inaugurat o nouă clinică în nordul capitalei, în Oregon Park. Astfel, veniturile totale ale Medicover şi Synevo din România au crescut cu 19,6% în anul 2017, până la 73,8 milioane euro, faţă de valoarea de 61,7 milioane euro raportată în 2016.
Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii companiei, şi 2018 a început favorabil, cu o creştere a veniturilor organice de 14,1% şi o evoluţie a EBITDA de 13,6%. Polonia şi România sunt pieţele cu cea mai rapidă creştere, toate liniile de business având o evoluţie pozitivă, sprijinită şi de condiţiile de piaţă stabile.
La nivel de grup, în primul trimestru al anului, divizia de servicii medicale a înregistrat o creştere a veniturilor de 19%, până la 80,3 milioane de euro şi un un plus de 52.000 de abonaţi comparativ cu finalul anului 2017. Divizia de servicii de diagnostic a avut de asemenea venituri mai mari cu 9,9%, până la 84,4 milioane de euro.
În România, veniturile grupului au crescut în primul trimestru al acestui an cu 19,1%, până la 21,2 milioane de euro, faţă de valoarea de 17,8 milioane euro raportată în perioada similară a anului trecut. Veniturile obţinute în România reprezintă 13% din rezultatele Medicover, România fiind a treia piaţă ca pondere a veniturilor, după Polonia şi Germania.
Piaţa serviciilor medicale private a crescut de la 2,8 miliarde de lei în 2008, la 7 miliarde de lei în 2016, potrivit estimărilor, cele mai mari afaceri de profil fiind reţelele MedLife, Regina Maria, Medicover şi Sanador.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro