A doua mare tranzacţie a Google în doi ani: Compania a preluat Nest Labs pentru 3,2 miliarde de dolari
Google a preluat pentru 3,2 miliarde de dolari în cash compania americană Nest Labs, care produce senzori şi automatizări pentru locuinţă, precum termostate şi detectoare de fum conectate la WiFi.
Preluarea Nest Labs reprezintă a doua mare tranzacţie a Google din ultimii doi ani. Compania a cumpărat în 2012 producătorul de smartphone-uri Motorola Mobility, pentru 12,5 miliarde de dolari.
Compania care operează cel mai popular motor de căutare online şi dezvoltă Android, cel mai răspândit sistem de operare pentru smartphone-uri şi tablete, continuă astfel extinderea dincolo de afacerea de bază, publicitatea pe internet, după ce a investit în zone diverse, precum robotică sau tehnologii care permit automobilelor să conducă fără şofer, notează Wall Street Journal.
Nest Labs, cu sediul în Palo Alto, California, este deţinută particular, cu puţine informaţii disponibile despre aspectele financiare ale afacerii. Compania este un exponent al curentului "Internet of Things" (internetul lucrurilor), o viziune a unui viitor interconectat, în care obiecte banale, de la automobile la electrocasnice şi corpuri de iluminat, sunt "îmbogăţite" cu senzori, cipuri şi conectivitate wireless.
Conceptul a fost una dintre temele cheie ale Consumer Electronics Show 2014, cea mai mare expoziţie anuală de electronice, care a avut loc săptămâna trecută la Las Vegas. Companii mari precum Cisco Systems, General Motors sau Intel investesc masiv în dezvoltarea de tehnologii în această direcţie, alături de numeroasele firme mici, aflate la început de drum, care caută încă produsul revoluţionar prin care să se lanseze.
Google se numără printre investitorii mai vechi la Nest Labs, finanţând compania prin propriul vehicul de capital de risc.
Analistul Frank Gillett de la Forrester consideră că Google a oferit o sumă mare pentru Nest în încercarea de a "lua faţa" rivalilor în cursa pentru controlul următoarei generaţii de dispozitive inteligente, de la electrocasnice la broaşte pentru uşi.
"Este vorba de întrebarea: ale cui servicii - Google, Amazon, Apple, Microsoft sau altele - vă vor coordona locuinţa inteligentă?", comentează Gillett.
Odată cu preluarea Nest, Google în recrutează practic pe Tony Fadell, fost specialist la Apple, cofondator şi director general al producătorului de senzori inteligenţi. Fadell a contribuit la dezvoltarea iPod şi a colaborat îndeaproape cu fostul CEO al Apple, Steve Jobs.
Tony Fadell va fi menţinut în funcţia de director general al Nest, singurul său şef fiind CEO-ul Google, Larry Page.
Nest a fost fondată în 2010 de Fadell şi Matt Rogers, un alt inginer de la Apple. Ei au încercat să reinventeze dispozitive şi sisteme din locuinţă pe care le considerau "neapreciate", prin conectarea lor la internet şi optimizarea modului de utilizare.
Nest a lansat în 2011 primul său produs, un termostat în formă de puc de hochei care se autoprogramează în funcţie de preferinţele utilizatorului în ceea ce priveşte temperatura ambientală. Dispozitivul detectează dacă nu este nimeni acasă, caz în care reduce consumul de energie al locuinţei.
Fadell a declarat în luna decembrie pentru Forbes că termostatul se află deja în "aproape 1% din locuinţele din SUA", sugerând astfel că Nest avea deja peste un milion de clienţi. Compania de cercetare de piaţă estimează că vânzările de termostate inteligente au ajuns anul trecut în SUA la 1,3 milioane.
Nest oferă de asemenea servicii de consultanţă companiilor de utilităţi pentru reducerea consumului de energie în perioade de vârf.
Compania a lansat anul trecut un al doilea produs, un detector inteligent de fum şi monoxid de carbon.
Produsele Nest sunt comercializate în magazinele retail şi online ale Apple. Firma a precizat că va continua să ofere produse compatibile cu sistemele Apple, care vor putea fi controlate de pe iPhone sau iPad.
Contactat de WSJ, un reprezentant al Apple a refuzat să comenteze dacă gigantul american va continua să comercializeze produsele Nest.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro