ACL Bucureşti cere demisia premierului Ponta pe motiv că "instigă la încălcarea legii"
ACL cere demisia premierului Victor Ponta pe motiv că "instigă la încălcarea legii" prin cererea adresată Ministerului Economiei de a găsi soluţii legate de căldura şi apa caldă a bucureştenilor, a declarat, marţi, Mihai Atănăsoaei, purător de cuvânt al PDL Bucureşti.
Potrivit lui Atănăsoaei, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu şi premierul Victor Ponta sunt "vinovaţi în mod egal" pentru situaţia legată de căldura şi apa caldă a bucureştenilor.
"Ponta i-a cerut acum câteva ore ministrului Economiei să ajute primăria cu bani, deşi ştie foarte clar că Ministerul Economiei nu are atribuţiile acestea. Ponta este un premier care nu numai că fuge de răspundere, care de doi ani nu s-a aplecat pe subiectul care astăzi îi frământă pe bucureşteni, este acelaşi premier care astăzi instigă la încălcarea legii. Îi cerem demisia domnului Ponta pentru că instigă la încălcarea legii în loc să se aplece la găsirea soluţiilor", a susţinut Atănăsoaei, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, liderul consilierilor PDL din CGMB, Mircea Raicu, a precizat că, dacă în Bucureşti va continua să fie oprită apa caldă şi căldura şi nu se vor găsi soluţii pentru a se plăti datoriile RADET, atunci ACL Bucureşti va declanşa procedura de convocare a unui referendum pentru demiterea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Consilieri CGMB cred că vor câştiga voturi blocându-l pe primarul general al Capitalei să achite datoriile către Distrigaz, neînţelegând nimic din situaţia anului 2004, când şi PSD a făcut prostia de a-l bloca pe primar şi "şi-a luat o bătaie la alegeri de s-a învăţat minte", a spus marţi premierul Ponta.
În 2001-2004, primarul Bucureştiului a fost Traian Băsescu, acesta câştigând în decembrie 2004 alegerile prezidenţiale.
"Guvernul va interveni atunci când cei care au atribuţii nu reuşesc să îşi facă datoria faţă de cetăţeni, cum se întâmplă în Bucureşti. Acolo era nevoie doar ca o parte din consilierii generali să nu blocheze primarul general în a acorda şi a plăti datoriile către Distrigaz. Din păcate, suntem în campanie electorală şi unii cred că, blocându-l pe primarul general, o să câştige voturi. Eu îmi aduc aminte, alături de cei mai vechi, că am făcut şi noi prostia asta în 2004, l-am blocat pe primarul general cu consilierii noştri şi am luat o bătaie la alegeri de ne-am învăţat minte. Văd că cei de acum nu au înţeles, că blocându-l pe Sorin Oprescu de fapt blochează bucureştenii şi cred că e un lucru foarte rău", a spus liderul PSD, premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern, în faţa presei.
El le-a cerut ministrului Finanţelor şi ministrului delegat pentru Energie să îi acorde sprijin primarului general, dacă există această posibilitate, pentru a fi la zi cu plăţile către Distrigaz, adăugând însă că şi-ar dori să vadă mai multă responsabilitate în conducerea politică a autorităţilor locale, Guvernul urmând să intervină acolo unde va fi "absolut necesar".
Luni, premierul Ponta a afirmat că o parte a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se opune hotărârilor de fuziune a regiei de distribuţie termică (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), situaţie politică ce trebuie rezolvată, altfel bucureştenii urmând să se supere pe consilieri aflaţi în campanie.
El s-a referit astfel la datoriile RADET, în contextul problemelor cu furnizarea apei calde pentru un număr important de bucureşteni.
Ponta a adăugat că Guvernul şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au făcut cu mai mult timp în urmă toate demersurile legale pentru fuziunea RADET-ELCEN.
PDL şi PNL cer demisia "de urgenţă" a primarului general al Capialei, Sorin Oprescu, pentru proasta gestionare a banului public, a declarat, luni, Mihai Atănăsoaei (PDL), arătând că bucureştenii nu vor avea apă caldă şi căldură decât pe perioada campaniei electorale.
"Ne întoarcem la vremea în care va trebui să ne spălăm în ligheanele ceauşiste", a susţinut, într-o conferinţă de presă, Mihai Atănăsoaei, purtător de cuvânt al PDL Bucureşti, care a susţinut că Sorin Oprescu "fuge de răspundere" şi că motivul pentru care RADET a ajuns în situaţie de faliment ar fi refuzul primarului general de a plăti datoriile către această companie.
La rândul său, liderul consilierilor PDL din CGMB, Mircea Raicu, a precizat că, după şase ani de "administraţie Sorin Oprescu", bucureştenii "retrăiesc momente din epoca de aur", acest lucru fiind rezultatul a şase ani de subfinanţare cronică a serviciilor publice de încălzire şi transport.
Bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 nu au mai avut apă caldă începând din 2 octombrie. ELCEN, furnizorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), a explicat că apa caldă nu a mai fost livrată la temperaturile obişnuite în urma reducerii cantităţii de gaze primite de la Distrigaz.
RADET a anunţat pe site, sâmbătă, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde, în sectoarele 2, 3, 4 şi 5, din cauza reducerii presiunii şi cantităţii de gaze livrate către ELCEN.
Începând din 30 septembrie, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Sâmbătă, Distrigaz a anunţat că a reluat furnizarea la parametri normali.
"Creşterea temperaturii se face gradual. În prezent, ELCEN distribuie căldură la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp până consumatorul final va avea acces la apa caldă", a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.
Reprezentanţii ELCEN declarau duminică după-amiază, pentru MEDIAFAX, că apa caldă va reveni la temperatura obişnuită, până la ora 18.00, în toate sectoarele afectate din Capitală.
ELCEN a precizat că a acumulat datorii în valoare de peste 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplatită în perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.
Edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a formulat o sesizare la ANPC privind problema apei calde, în care susţine că RADET a încălcat clauzele contractuale care prevăd o anumită temperatură de livrare a apei, iar consumatorii vor fi nevoiţi să achite un serviciu de care nu au beneficiat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro