Acum se vede cât de solide sunt legăturile Moscovei cu aliaţii din Europa de Est şi Balcani. Dar şi cât de înverşunate sunt duşmăniile

Autor: Alexandra Matei Postat la 01 martie 2022 2112 afişări

Toate ţările est-europene membre ale UE s-au mobilizat pentru a ajuta necondiţionat refugiaţii ucraineni care fug din calea războiului.

Acum se vede cât de solide sunt legăturile Moscovei cu aliaţii din Europa de Est şi Balcani. Dar şi cât de înverşunate sunt duşmăniile

Toate ţările est-europene membre ale UE s-au mobilizat pentru a ajuta necondiţionat refugiaţii ucraineni care fug din calea războiului. Şi toate, în afară de Ungaria, ajută la efortul de război al Ucrainei. Polonia, ţara care a tras cel mai puternic de Ucraina spre Vest, se remarcă în mod special inclusiv prin sprijinul financiar dat băncii centrale ucrainene.

În Balcani, Serbia, unde preşedintele Vucic se laudă cu prietenia lui Putin, dar şi cu cele ale altor dictatori, este sub presiunea Uniunii Europene să se alăture sanc­ţiunilor occidentale contra Rusiei. În Bosnia şi Herţegovina, unul din liderii locali, sârbul  Milorad Dodik, un politician pro-rus despre care se spune că instigă la un nou război interetnic, a declarat că este gata să împiedice ca Bosnia să participe la planul UE de a-l opri pe Putin cu sancţiuni economice şi financiare.

Polonia a devenit centru logistic european pentru ajutarea Ucrainei

Polonia este solidară cu Ucraina şi cetăţenii ucraineni aflaţi în faţa atacurilor Rusiei. Aceasta a anunţat că va transfera echipamente militare în Ucraina şi că magazinele de la gra­niţă vor funcţiona inclusiv duminica. Această din urmă măsură înseamnă că ma­gazinele din regiune sunt excep­tate de la interdicţia generală de a face comerţ duminica. Iar mass-media po­lo­neză a făcut apel la marile com­panii de tehnologie şi informaţie să blo­cheze conturile şi paginile online care fac propagandă pentru guvernul rus.

Mai multe ţări europene, inclusiv Germania, s-au angajat să trimită arme în Ucraina astfel încât Kievul să se apere împotriva invaziei Rusiei. Ca răspuns, ministerul de externe al Rusiei a declarat luni că cei care furnizează arme letale Ucrainei îşi vor asuma responsabilitatea folosirii lor în timpul campaniei militare a Rusiei. Mai mult, ministerul a adău­gat că măsurile Uniunii Europene privind ajutorul militar nu vor rămâne fără un răspuns dur. Acest lucru înseamnă ris­curi asumate de est-europenii care-i ajută pe ucraineni în efortul de război.

În Polonia, pentru transportul refugiaţilor, compania feroviară de stat PKP a lansat conexiuni supli­mentare şi a anunţat că cetăţenii ucraineni pot călători gratuit în următoarea lună. Măsuri de acelaşi fel au luat mai multe state europene.

Compania de cosmetice Inglot a oferit locuri de muncă şi cazare refugiaţilor ucraineni, iar serviciul de car sharing Panek a oferit 1.000 din cele 2.500 de autovehicule deţinute voluntarilor pentru transportarea celor de la graniţa polono-ucraineană.

Furnizorul privat de servicii medicale Lux Med a oferit servicii gratuite ucrainenilor, iar hotelurile şi hostelurile de la graniţă au oferit cazare gratuită. Polonia găzduia apro­ximativ 1,5 milioane de ucrai­neni înainte ca invazia rusească să înceapă, iar mulţi dintre cei care intră în ţară se vor alătura membrilor de familie care deja locuiesc acolo.

Apelul făcut de mass-media poloneză cu privire la propaganda gu­vernului rus se referă la relatările presei controlate de acesta, destinate teles­pectatorilor internaţionali, precum agenţia de ştiri Sputnik sau postul RT TV, cunoscut anterior sub nu­mele de Russia Today. „De ani de zile, Kremlinul a desfăşurat activităţi de dezinformare. Ne pare rău să spu­nem că giganţii tehnologici au de­venit un aliat neintenţionat al Rusiei în acest război, oferind maşinii de pro­pagandă ruse o platformă pentru acti­v­itatea lor de socializare“, se arată în apel.

Pe măsură ce Polonia devine un centru logistic pentru aprovizionarea cu arme în Ucraina, Ungaria a spus că nu va permite tranzitarea de arme letale pe teritoriul său. „Motivul luării acestei decizii este acela că astfel de transporturi ar putea deveni ţinte ale unor acţiuni militare ostile şi noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei şi că nu vom fi atraşi în acest război“, a declarat Peter Szijjarto, Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria. Însă, o altă ţară care vine în sprijinul Ucrainei este Cehia. Guvernul de la Praga a aprobat trimiterea de arme şi muniţie în valoare de 8,57 milioane de dolari, pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacului Rusiei.

Aliaţii Kremlinului au intrat în acţiune

Bosnia şi Herţegovina nu se va alătura sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, a declarat Milorad Dodik, membru sârb al preşedinţiei tripartite a ţării. Aceasta este o decizie care necesită sprijinul tuturor celor trei membri ai preşedinţiei, însă äefik Dûaferovic şi éeljko Komöic susţin sancţiunile. „Susţin integritatea teritorială a Serbiei, susţin integritatea teritorială a BiH şi, desigur, nevrând să o schimb, susţin şi integritatea teritorială a membrilor ONU, cum ar fi Ucraina“, a spus Dodik, care este în concordanţă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care a făcut acelaşi anunţ. Uniunea Europeană a solicitat Serbiei să se alăture UE pentru a impune sancţiuni împotriva Rusiei. Însă, Serbia este singura ţară din Europa care refuză impunerea de sancţiuni Rusiei, cu excepţia Belarusului, care este direct implicată în agresiunea Rusiei. Pe teritoriul ucrainean au intrat trupe militare din Bielorusia, anunţă canalul oficial al Parlamentului Ucrainei, citat de publicaţia Kiev Independent. Acestea se află în regiunea Chernihiv din nordul Ucrainei, potrivit anunţului oficial. Alexander Lukaşenko, preşedintele Bielorusia, susţine însă că forţele sale nu se vor alătura forţelor ruse în războiul contra Ucrainei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aliati,
balcani,
europa de est,
legaturi,
moscova

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.