Adrian Sârbu, ALEPH NEWS: Biserica Ortodoxă exercită Putere şi influenţă în România. Este un fel de biserică oficială. Poate unii vor să facă Republica Naţional-Ortodoxă Română

Autor: Gabriela Antoniu Postat la 21 mai 2024 22 afişări

„Nu toţi românii sunt credincioşi, creştini. Sau sunt credincioşi şi de alte culte, că toate cultele primesc bani. Ştiţi ce se întâmplă? 1% s-au declarat liber-cugetători, cum spunea nea Nelu. Dacă îi întrebai acum 50 de ani, 50% erau liber-cugetători. Şi acel 1% plăteşte taxe egale cu cei 99%. În logica asta, de ce din banii lui să fie plătit un furnizor de servicii religioase care pe el nu serveşte. Nu e nedrept? Nu este imoral? Pentru că teoretic ar trebui să fie şi ilegal”.

„L-am cunoscut pe Preafericitul Teoctist şi i-am pus două întrebări şi anume: de ce Biserica Română, care ia şi banii de la buget şi ia şi banii de la enoriaşi, nu îşi asumă misiune socială care se traduce minim prin şcoli. . şi aşezăminte de îngrijire a celor care au nevoie? Si  mi-a spus ca nu-i treaba bisericii. Biserica are un scop unic: să transmită cuvântul lui D-zeu credincioşilor. A trebuit să constat că Preafericitul credea că atât e misiunea bisericii, misiunea spirituală. Deci că este agentul monopolist al relaţiei dintre D-zeu şi creştini”.

„Biserica e autonomă prin Constituţie, prin urmare, ea nu depinde de stat. De fapt, Biserica în România este o Putere, ea nu e prevăzută nicăieri.

De ce eşti autonom? Nu eşti o parte a statului. De ce? Pentru că într-o naţiune eşti o voce. Esti o voce a lui D-zeu. Şi ce înseamnă vocea lui D-zeu? Vocea preceptelor morale. Fă bine, nu fă rău şi eşti un agent, în acelaşi fel cum te şi anunţi, al cetăţeanului în relaţie cu Puterea. Nu eşti un agent al Puterii în relaţia cu cetăţeanul. Cum a fost Biserica Ortodoxă Română înainte de 48, când Miron Cristea era un antisemit adânc.”

„Astăzi, Biserica şi în primul rând BOR, ar vrea şi celelalte culte, dar n-au acces, că e un fel de democrativă aici, are 88% dintre credincioşi. Practic, e un fel de biserică oficială. Nu numai un agent al lui D-zeu, este o instituţie de Putere în statul român chiar dacă ea, prin Constituţie, e autonomă. Şi de ce eo Putere? Nu sunt obligaţii de Putere, dar sunt drepturi de Putere.

„Exercită Putere şi influenţă în România cu sau fără concursul celorlalte puteri în stat. Şi mai mult decât atât, beneficiază de o obedienţă continuă, întuziastă şi, din păcate, păguboasă pentru noi, din partea politrucilor.

Avem undeva o relaţie foarte subtilă între impostori şi ipocriţi, care face parte din realitatea României, dintr-un stat democratic, în care spui < domnule, într-un stat democratic nu conduce biserica, că nu e Republica Naţională-Ortodoxă Română>. Poate să facă unii…”

„Avem o biserică care e parte a Puterii, pe care şi-o exercită. Nu eo biserică condusă de oameni incompetenţi, sunt antrenaţi istorici, sunt şi într-un moment de mare vârf şi sunt o mare corporaţie în România.

Această instituţie foarte puternică din România, parte a Puterii, dar nu oficial, mai este ceva. E şi cel mai mare şi puternic partid din România, foarte organizat, spre deosebire de partidele astea, care nici în democraţie nu sunt în stare să organizeze. Are o structură foarte bună de partid, organisme deliberative, executive, administrative, dar n-are niciunul ideologic.

Dar cu credinţa, cine se ocupă la BOR, acolo? Dar de relaţie cu D-zeu, cu spiritul, dar cu nevoia omului de a se regăsi, de al găsi pe D-zeu în el, de relaţia cu Iisus Hristos, cine se ocupă?”

„Acum nu-i mai spune Catedrala Neamului că nu merge, spune Catedrala Naţională. Nu e ăsta un prim pas către consacrarea BOR-ului ca partid naţional? Să facem şi noi Republica Naţională-Ortodoxă Română, că tot ne-a mai dat un exemplu un cetăţean la 1.000 km spre est, care îl are pe cel care îi spală nu numai păcatele cu vorbe foarte duhovniceşti, dar şi crimele. Patriarhul Kiril.”

Rezultatele sondajului Mediafa-ZF-Aleph News:

Sunt de acord ca finanţarea cultelor să se facă doar prin donaţii şi contribuţii aferente veniturilor celor care se declară practice şi nu din bugetul de stat, finanţare de toţi contributorii, inclusiv de cei nepracticanţi religioşi, asigurându - se astfel bisericii sau autonomie reală faţă. de statul român şi faţă de partide care folosesc Biserica şi cultele din România în interes electoral?

DA – 76%

NU- 24%

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.