Afaceri de la Zero. Chef Laura Eremia vrea să extindă businessul Loca la nivel naţional după ce a dezvoltat un restaurant cu preparate low-carb, o cofetărie şi un laborator cu dulciuri fără zahăr

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 28 august 2022 200 afişări

Laura Eremia a intrat în do­meniul gastronomiei în urmă cu mai bine de un deceniu, fiind inspirată de trendul emisiunilor de cooking care începuse la acel moment.

 Afaceri de la Zero. Chef Laura Eremia vrea să extindă businessul Loca la nivel naţional după ce a dezvoltat un restaurant cu preparate low-carb, o cofetărie şi un laborator cu dulciuri fără zahăr

Numai anul acesta, Laura Eremia şi partenerii ei au făcut investiţii de peste 60.000 de euro.

Laura Eremia a intrat în do­meniul gastronomiei în urmă cu mai bine de un deceniu, fiind inspirată de trendul emisiunilor de cooking care începuse la acel moment.

„Eu am intrat în domeniul gastro­nomiei acum mai bine de zece ani atunci când am decis să fac o şcoală de bucătari inspirată fiind de trendul de la televizor cu emisiunile de cooking fix în anul în care cei trei şefi renumiţi au apărut pe televizoarele românilor şi au început să prindă din ce în ce mai bine“, povesteşte Laura Eremia.

A urmat cursurile unei şcoli de gătit, a deschis o ceainărie care a funcţionat timp de un an, dar în acest timp nu a renunţat să facă marketing, domeniu în care activat aproape 16 ani. Însă, Laura a început să aibe o relaţie şi mai puternică cu mâncarea sănătoasă atunci când a rămas însărcinată cu fiica cea mică, fiind tot mai atentă la alimentaţie.

„Tot gătind pentru familie a încolţit a­cest gând: cum să avem alternative sănă­toase la dulciurile pline cu zahăr din supermarketuri.  Şi atunci am zis să mă gândesc la un business la care să te duci cu inima deschisă, cum spun eu - fără regrete, să mănânci, să ştii ce mănânci şi să fie sigur pentru copii, pentru familii, indiferent dacă au diabet sau intoleranţe, pentru că lucrăm şi cu persoane care au intoleranţe. Şi aşa a început businessul, cu paşi mici“, povesteşte antreprenoarea.

A început să facă dulciuri fără zahăr după ce a născut, iniţial le oferea persoa­nelor care ţineau o anumită dietă, dieta low-carb, într-un grup în care era şi ea dorind să slăbească. Oamenii au început să ceară din ce în ce mai mult aceste dulciuri şi a decis să-şi deschidă propriul laborator în 2018.  La început era „one man show“, cofetar şi livra­tor, însă spune că din această perioadă a învăţat multe.

„Modul în care dulciurile sunt pre­parate diferă de orice carte de bucate sau orice curs de bucătar sau cofetar pe care l-ai face vreodată. Evitând nişte elemente de bază cum ar fi amidonul sau glutenul tre­buie să găseşti nişte elemente de bază care să funcţioneze într-un mod foarte sănătos. Am aruncat sute de prăjituri până a ieşit ce trebuie. Apoi a apărut şi primul angajat şi primul şofer de livrări“.

Însă, visul ei nu s-a oprit aici, iar într-un an de la deschiderea laboratorului, a des­chis prima locaţie, în Primăverii. Însă, a­tunci când businessul prindea bine rădăcini, a venit pandemia.

„Nu am închis, dar am de­cis să mergem doar pe livrări şi de la încasările pe care aveam înainte de pandemie am ajuns la 10% din ele“.

Însă, odată cu această peri­oa­dă, Laura Eremia a învăţat poate cea mai importantă lecţie. 

„Clientul mulţumit este cel pe care te poţi baza şi atunci când ţi-e greu. Pentru că odată ce a cumpărat de la tine şi e mulţumit va cumpăra a doua şi a treia oară. Lecţia asta a funcţionat în pandemie. Pe mine cli­en­ţii fideli m-au salvat atunci“.

Pandemia a fost o perioadă dificilă pentru toţi jucătorii din HoReCa, iar Laura Eremia spune că s-a chinuit să nu conce­dieze angajaţii. A luat decizia de a închide locaţia din Primăverii şi să livreze la câteva locaţii care puteau rămâne deschise şi direct către clienţii finali. Însă, pandemia a fost şi ea o oportunitate în final.

Lucrurile au revenit la normal, iar Loca a început să prindă din nou aripi.

„Şi atunci am apelat la un partener de-al nostru, o cafenea, şi le-am propus să ducem prăjiturile la ei . Şi această unire de forţe ne-a ajutat şi ne-a scos din pandemie şi pe noi şi pe ei. Şi asta e a doua lecţie pe care am învăţat-o: că atunci când e greu, e bine să ceri ajutorul“.

Apoi persoanele care deţineau această cafenea i-au propus Laurei să se asocieze.

„Şi în momentul ăla când era totul incert să găseşti un partener care să aibă încredere să meargă la drum cu tine a fost uimitor“.

Următoarea locaţie Loca a fost într-o casă în zona de nord, pe care clienţii o denumeau  „căsuţa de turtă de dulce“ fără zahăr. Locaţia a fost deschisă anul trecut şi şi-a dublat cifra de afaceri din trei în trei luni, după cum povesteşte Laura Eremia.

Apoi 2022 a fost anul marilor investiţii şi este anul în care a luat naştere şi restaurantul Loca, după cum spune Laura Eremia.

„ Am deschis un magazin în Promenada la nivel -1 unde vindem prăjiturile proaspete pe care noi le producem, apoi am luat decizia să deschidem şi un restaurant. Decizia a venit după ce clienţii care consumă produsele noastre ne întrebau: dar mâncare nu faceţi? Şi apoi ne-am decis să facem şi mâncare. Am găsit o locaţie care ne permite să facem asta, am găsit un spaţiu de 200 mp pe Clucerului, unde avem şi terasă. Şi am început să facem mâncare. Şi în luna iulie, când nu e o lună strălucită pentru că este vacanţă, am vândut peste 1.000 de pizza low carb“, menţionează ea.

Doar în locaţia din Promenada, investiţia s-a ridicat la 30.000 de euro, iar în restaurantul-cofetărie de pe strada Clucerului, în zona de nord a Capitalei, investiţia s-a ridicat la circa 35.000 de euro. Tot unde se află restaurantul funcţionează şi laboratorul de dulciuri fără zahăr.

„Meniul nostru este adaptat clienţilor noştri. Ne-am dat seama că majoritatea vor alternative sănătoase la mâncare fast-food, vor o pizza bună, un burger bun dar să nu-şi facă griji că se îngraşă sau le creşte glicemia, avem paste, salate, totul este făcut de noi. Avem conopidă pane care este un înlocuitor extraordinar pentru cartofii prăjiţi. În zona de dulciuri, avem de la amandină, savarină, ecler, felie de lapte, salam de biscuiţi, până la variante ale prăjiturilor franţuzeşti, tarte etc.

Mamă a trei copiii, Laura Eremia petrece 8 ore pe zi în bucătărie şi cofetărie, dar este şi antreprenor full time. În businessul Loca lucrează în prezent 17 oameni, iar planurile de viitor ale Laurei vizează extinderea la nivel naţional.

„Cred că mulţi ar spune că e prea devreme pentru asta, dar cred că am putea încerca  deschiderea de locaţii în ţară. În Bucureşti, nu cred că ar mai fi o miză să deschidem încă o locaţie deocamdată. Însă, am cercetat piaţa din Cluj. De asemenea, există interes pentru franciză în Iaşi şi Braşov“. De asemenea, antreprenoarea vrea să dezvolte produse pentru persoane cu diete speciale, dar şi produse ambalate. În prezent, Laura Eremia are deja produse care poartă semnătura ei, dar vrea să ducă produsele Loca pe cât mai multe rafturi pentru ca mai multă lume să aibă opţiuni.

Loca deţine o cofetărie în Promenada Mall şi un restaurant-cofetărie în zona de nord ca Capitalei, acolo unde se află şi laboratorul.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business,
dulciuri,
laborator,
afaceri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.