Afaceri de la zero. Denisa Voicu a creat un concept de cafenea „3 in 1“ la Câmpina şi a pregătit deja cinci tineri din centre de plasament pentru meseria de barista

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 19 noiembrie 2024 11 afişări

Denisa Voicu a intrat în antreprenoriat în urmă cu circa 20 de ani, când a vrut să meargă pe cont propriu. A urmat-o în acest demers pasiunea pentru cărţi căreia i s-a alăturat apoi şi pasiunea pentru cafea.

Prăjitoria cu poveşti s-a înfiinţat în 2021 ca întreţinere socială de inserţie, iar 90% din profit se reîntoarce către comunitate, astfel că în cadrul afacerii se pot califica tineri din grupuri vulnerabile în meseria de barista.

Denisa Voicu a intrat în antreprenoriat în urmă cu circa 20 de ani, când a vrut să meargă pe cont propriu. A urmat-o în acest demers pasiunea pentru cărţi căreia i s-a alăturat apoi şi pasiunea pentru cafea. În pandemie însă, a descoperit un proiect de antreprenoriat social şi când a documentat procesul a descoperit că i se potriveşte perfect.

Aşa a luat naştere Prăjitoria cu Poveşti, din Câmpina, un concept de cafenea „3 în 1“, care are activitatea de prăjitorie a cafelei pe care o ambalează şi o vinde inclusiv în online, dar şi în propria cafenea. În plus, în cafenea se pot consuma şi ceaiuri sau alte băuturi, dar Denisa Voicu organizează şi evenimente. „Prăjitoria cu Poveşti s-a înfiinţat în 2021 ca întreţinere socială de inserţie, deci este un SRL, dar care funcţionează mai mult ca un ONG, în sensul că noi, pe lângă produsele de bună calitate pe care le avem, facem şi diferite evenimente culturale, educative şi încercăm să informăm oamenii despre cafeaua de specialitate“.

„De asemenea, 90% din profit se reîntoarce în cauze, iar asta înseamnă că noi calificăm tineri din grupuri vulnerabile în meseria de barista“, a povestit Denisa Voicu în cadrul emisiunii ZF Afaceri de la Zero, un proiect susţinut de Banca Transilvania. Cafeneaua a fost deschisă în martie 2022, iar Denisa Voicu povesteşte că a decis să lanseze un astfel de proiect în Câmpina pentru că îi place zona, consideră că este un oraş cu potenţial şi crede că micile comunităţi merită mai mult mai multă atenţie din partea locuitorilor.

„Până acum am lucrat cu cinci tineri din centre de plasament pe care i-am calificat în meseria de barista, iar ei au făcut aici un fel de stagiu de pregătire. Este foarte greu să lucrezi cu grupuri vulnerabile şi legile nu prea ne ajută în acest sens pentru că sunt foarte scufoase, foarte complicate, dar a fost frumos. Încercăm în continuare să pregătim şi alţi tineri“, a mai povestit Denisa Voicu.

Cafenea prăjită de Prăjitoria cu Poveşti este vândută atât online, cât şi în băcănii din ţară, inclusiv din Râmnicu Vâlcea sau Focşani.

„Organizăm evenimente cam de două ori pe lună în medie. Au fost luni în care am făcut şi mai multe, ce să zic, patru-cinci, altele în care nu am făcut deloc. Am făcut lansări de carte şi miniconcerte. (...)Am creat o mică comunitate pe care aşteptăm să crească de la o zi la alta, dar în mod organic. Nu vrem să renunţăm la calitatea produselor, nu vrem să renunţăm la calitatea evenimentelor şi atunci e mai greu“.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.