Afaceri de la Zero. David Ciocodeică a făcut din pasiunea sa pentru fashion un business şi a deschis atelierul de costume bărbăteşti la comandă Suits by David C, căruia i-au călcat pragul peste 500 de clienţi

Autor: Alexandra Matei Postat la 19 martie 2024 325 afişări

David Ciocodeică a lucrat trei ani în domeniul vestimentar, iar în 2019 a decis să pornească un proiect pe cont propriu cu costume bărbăteşti făcute pe comandă. El a pus bazele brandului Suits by David C, a pornit dintr-un atelier în Târgovişte cu câţiva croitori, iar astăzi are propriul showroom în Bucureşti, pe Calea Dorobanţi.

Sub brandul Suits by David C sunt făcute pe comandă costume, cămăşi şi pantofi bărbăteşti  Un costum făcut pe comandă pleacă de la 3.500 de lei, o cămaşă de la 750 de lei, iar o pereche de pantofi de la 950 de lei.

David Ciocodeică a lucrat trei ani în domeniul vestimentar, iar în 2019 a decis să pornească un proiect pe cont propriu cu costume bărbăteşti făcute pe comandă. El a pus bazele brandului Suits by David C, a pornit dintr-un atelier în Târgovişte cu câţiva croitori, iar astăzi are propriul showroom în Bucureşti, pe Calea Dorobanţi.

„În 2019 am decis, după trei ani în care am lucrat în domeniul costumelor pe comandă, să deschid un proiect pe cont propriu şi să îmi transform pasiunea într-un business.

Mi-am propus să deschid acest business cu scopul de a face din vestimentaţie o carte de vizită. Am început proiectul la Târgovişte, iar ulterior am crescut şi am deschis un punct de lucru în Bucureşti, pe Calea Dorobanţi. Facem costume, cămăşi şi pantofi pe comandă. Lucrăm doar pe bază de programare şi oferim şi partea de consultanţă vestimentară“, a povestit antreprenorul. El a pornit la drum cu o investiţie de 30.000 de euro, bani care au venit printr-o finanţare nerambursabilă pentru studenţii care voiau să îşi deschidă o afacere. David Ciocodeică era atunci student la ASE, iar astăzi este cadru didactic asociat în cadrul aceleiaşi universităţi şi predă la Facultatea de marketing.

Producţia costumelor cu eticheta Suits by David C are loc în Italia. Fondatorul a externalizat acest serviciu pentru pentru a putea creşte capacitatea de producţie. „Noi trimitem comanda de costume la fabrica din Italia, iar ei ne livrează produsul. Cămăşile şi pantofii îi facem în România“, a adăugat el.

Clienţii brandului pornit de David Ciocodeică se împart în două categorii - clienţi de business şi clienţi de ceremonii şi evenimente, unde predomină nunţi sau botezuri. Până astăzi, spune el, atelierului de pe Calea Dorobanţi i-au călcat pragul peste 500 de clienţi.

Costumele bărbăteşti sunt făcute, după cum spune fondatorul, din lână combinată cu mătase sau cu bumbac.

Un pachet basic de ceremonie porneşte de la 4.250 de lei şi cuprinde un costum din două piese şi o cămaşă. Separat, un costum pe comandă pleacă de la 3.500 de lei, o cămaşă de la 750 de lei, iar o pereche de pantofi de la 950 de lei.

„Evenimentele de ceremonie, cum ar fi nunţile, sunt cele care predomină. Nuntaşii îşi doresc să iasă din zona de confort şi să-şi personalizeze ţinutele. În business există o anumită sezonalitate. Într-o lună bună, încasările ajung la circa 100.000 de lei“, a adăugat David Ciocodeică.

În zona de costume, el spune că este indicat să porţi culoare care te avantajează. La nunţi, foarte mulţi clienţi merg pe costume închise la culoare – negru, verde închis sau vişină putredă. Însă, la nunţile tematice, pe plajă, se poartă costume deschise la culoare, din in sau bumbac.

Antreprenorul îşi propune să mărească echipa şi să să deschidă un al doilea showroom într-un alt oraş mare din ţară, cum ar fi Cluj-Napoca sau Timişoara. În cinci ani el vrea să ajungă la trei showroom-uri la nivel naţional.

Antreprenoriatul, afirmă David Ciocodeică, vine cu foarte multe beneficii, dar şi cu provocări pentru că nu întotdeauna este totul roz. Apar multe multe cheltuieli, spune el, astfel că o planificare financiară bine pusă la punct şi pe termen lung este mai mult decât necesară.

„Deşi toată lumea spune că atunci când eşti antreprenor ai mai mult timp liber, atunci când businessul e la început, acest timp liber dispare şi ajungi să lucrezi mai mult decât la un job full time. Pe mine antreprenoriatul mă scoate din zona de confort şi mă face să fiu mereu în acţiune.“


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.