Antreprenorul care şi-a început businessul pe stradă, cântând pe unde putea. Acum este cunoscut în toată lumea
Înainte de a deveni antreprenor, Jim Marshal a cântat, în vreme de război, pentru sume modeste, cărându-şi echipamentul cu ajutorul unei biciclete cu remorcă. Mai târziu, după ce şi-a deschis un magazin de produse muzicale, văzând cererea tot mai mare de amplificatoare, a decis să le fabrice chiar el, pentru a oferi artiştilor alternative mai ieftine faţă de produsele de import, folosindu-se de câteva cunoştinţe de inginerie electrică. Aşa a apărut brandul omonim, folosit de-a lungul timpului de cântăreţi şi compozitori arhicunoscuţi, ca Eric Clapton şi Jimi Hendrix.
James Charles Marshall s-a născut în Londra, în 1923, într-o familie de artişti. În copilărie, din cauza unei afecţiuni a sistemului osos, a petrecut mult timp în spital, ceea ce i-a afectat şi educaţia timpurie, dar l-a scutit şi de înrolare, pe durata celui de-al Doilea Război Mondial.
Mai târziu a început să cânte în diverse locaţii, acompaniindu-se singur la tobe. „Câştigam 10 şilingi (circa 0,5 lire sterline) pe seară pentru că erau vremuri de război, şi nu aveam benzină pentru maşini, aşa că mergeam pe o bicicletă cu remorcă, pe care îmi căram echipamentul construit de mine”, a povestit antreprenorul.
Cu experienţa inginerească a reuşit să construiască un sistem de amplificare, iar mai târziu, după ce a luat el însuşi lecţii, a început să predea şi altora.
Din 1960 a operat un magazin de musică în West London, cu un portofoliu alcătuit iniţial din tobe şi chitare. Tot mai mulţi clienţi căutau însă amplificatoare, aşa că antreprenorul, întrezărind oportunitatea, a fondat, la doi ani distanţă, Marshall Amplification, revoluţionând industria muzicală cu de-vice-urile lansate. Pentru a putea produce alternative mai ieftine ale amplificatoarelor americane, de import, Marshall l-a cooptat în echipă Ken Bran, un tehnician al Pan American Airways, folosind ca sursă de inspiraţiile produsele Fender. Proiectul a necesitat mai multe prototipuri, însă în cele din urmă a avut succes, artişti cunoscuţi ca Jimi Hendrix şi Eric Clapton ajungând să folosească produsele marca Marshall.
De-a lungul timpului, fondatorul a primit numeroase recunoaşteri pentru activitatea din domeniu, inclusiv Ordinul Imperiului Britanic pentru serviciile aduse industriei muzicale şi pentru caritate, premiul pentru export din partea reginei Elisabeta a II-a, fiind inclus, de asemenea, pe Rock and Roll Walk of Fame în Hollywood.
Jim Marshall a murit pe 5 aprilie 2012, la vârsta de 88 de ani, la înmormântare venind cântăreţi ca Paul McCartney şi Slash.
Prezent astăzi în toată lumea, cu sedii în Marea Britanie şi Suedia, brandul Marshall a înregistrat anul trecut venituri de peste 350 de milioane de euro.
Carte de vizită
James Charles Marshall, fondator, Marshall
1. S-a născut în Londra şi în copilărie a suferit de o afecţiune a sistemului osos, fapt pentru care nu a reuşit să urmeze o educaţie propice;
2. Pe durata celui de-al Doilea Război Mondial a început să cânte în diverse locaţii la voce şi la tobe;
3. Şi-a deschis apoi un magazin de produse muzicale, şi, văzând cererea mare de amplificatoare, în 1962 a lansat brandul Marshall, producând device-uri la preţuri accesibile, inspirate de produsele Fender;
4. A primit numeroase premii pentru activitatea din industrie şi printre primii artişti care i-au folosit produsele s-au numărat Eric Clapton şi Jimi Hendrix.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro