Bolnavii scapa greu de dependenta de medicamente scumpe. Chiar cand cele ieftine au acelasi efect
Cu toate ca medicamente generice sunt produse care au acelasi echivalent terapeutic dar sunt disponibile la un pret mai mic, producatorii de generice sustin ca pacientii sunt manipulati, ei afland adeseori ca sunt ieftine sau invechite, desi contin aceeasi substanta activa. Batalia intre “originali” si “generici” devine tot mai apriga, iar pacientul tot mai confuz.
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania adreseaza un protest vehement la adresa campaniei mediatice de discreditare a medicamentelor generice. "Prezentarea trunchiata a adevarului si manipularea bunei credinte a opiniei publice nu fac decat sa aduca deservicii pacientilor si sa ii dezinformeze cu privire la drepturile si posibilitatile lor, sa creeze panica si sa comute atentia de la problemele reale si grave ale sistemului sanitar", se arata intr-un comunicat remis BUSINESS Magazin. "Discreditarea afecteaza in egala masura sansele de evolutie a investitorilor industriali din Romania, de fapt o practica anticoncurentiala abil condusa", considera APMGR.
Problema reala a sanatatii este finantarea insuficienta si lipsa de transparenta si predictibilitate. O cheltuiala medie cu medicamentele de 45 de euro per pacient arunca Romania in randul tarilor din lumea a treia si pericliteaza chiar viaţa cetatenilor sai, spun producatorii de generice. "Adevarul eludat cu buna stiinta este acela ca nu este eficient economic, nici pentru pacienti nici pentru bugetul alocat sanatatii, sa se plateasca de pana la sapte ori mai mult pentru a se obtine acelasi efect terapeutic. Incercarea de a induce opiniei publice ideea ca medicamentele originale nu au, in general, echivalent in industria de generice este cel putin tendentioasa.
Astfel de cazuri au titlu de exceptie, nefiind nici pe departe o regula generala. Medicamentele generice au fost si vor ramane o alternativa viabila pentru majoritatea claselor terapeutice. Exista acoperire corespunzatoare cu medicamente generice pentru toate ariile terapeutice, iar incercarea de a panica populatia din cauza ca nu va mai putea sa se trateze este falsa", se mai arata in comunicat.
Membrii APMGR sunt Actavis, Antibiotice, Biofarm, Gedeon-Richter, LaborMed, Sandoz, Terapia-Ranbaxy si Zentiva.
In prezent, medicamentele generice sunt incluse in protocoalele terapeutice utilizate la nivel international, inclusiv in cazul unor boli cronice grave. Totodata, medicamentele generice au o pondere de aproape 70% din piata romaneasca. Sapte din 10 cutii sunt prescrise din randul medicamentelor generice, ceea ce demonstreaza ca medicii si farmacistii recunosc efectele terapeutice ale genericelor, argumenteaza APMGR.
In mod normal, medicul curant si farmacistul trebuie sa aduca la cunostinta pacientului optiunile pe care acesta le are, iar pacientul are dreptul sa solicite sa fie informat corect asupra tuturor alternativelor disponibile. "In majoritatea cazurilor exista tratamente la fel de eficace, dar mai accesibile. Acolo unde nu exista un echivalent generic, se va compensa in continuare originalul utilizat si pana acum", mai sustin producatorii de generice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro