Care sunt cele mai mari griji ale companiilor pentru anul acesta şi pe domenii se vor concentra

Autor: Răzvan Botea Postat la 14 aprilie 2024 85 afişări

Directorii financiari din România se uită mai degrabă la cum să administreze planurile de investiţii, pentru că economia şi businessurile vor creşte în 2024, conform prognozelor. Rămân însă şi incertitudini, pentru că nevoile pentru bugetul de stat sunt mari, iar modificările de taxe sunt cele mai la îndemână pentru scăderea deficitului bugetar. În rest, dacă nu se mai întâmplă un eveniment neaşteptat, concentrarea din departamentele financiare rămâne asupra creşterii businessului, a fost principala concluzie a celei de-a cincea ediţii a Deloitte CFO Summit. Care sunt cele mai importante subiecte din departamentele financiare ale companiilor?

 

Climatul general de business este mai degrabă unul de concentrare pe creştere, investiţii şi transformări. Sigur că aceste transformări vin şi dintr-o zonă defensivă, de gestionare a costurilor, dar nu aş spune că ne găsim într-un climat de scepticism sau neîncredere, ci într-unul de concentrare pe multiplele oportunităţi, care vin odată cu transformările din societate şi business”, spune Alexandru Reff, country managing partner la Deloitte România şi Moldova.

Cu sprijinul media oferit de Ziarul Financiar, Deloitte România a găzduit cea de-a cincea ediţie a Deloitte CFO Summit, un eveniment dedicat profesioniştilor din domeniul financiar din companii. Directorii financiari din România se arată optimişti în privinţa anului 2024, dar menţin o atitudine prudentă, recunoscând existenţa unor riscuri pentru economie şi afaceri, cum ar fi inflaţia sau schimbările geopolitice. La conferinţă au participat directorii financiari ai unora dintre cele mai importante companii din România, alături de specialiştii Deloitte.

„Noi percepem mediul actual macroeconomic destul de volatil şi destul de impredictibil. Stabilitatea fiscală este o coloană vertebrală a mediului de afaceri şi 2023 a venit cu o revoluţie din punct de vedere fiscal. Iar această revoluţie fiscală a pus foarte multă presiune pe mediul de business.  Deci, ceea ce ne dorim din pentru 2024 e să vedem mai multă stabilitate şi predictibilitate”, a spus, la masa dezbaterilor, Nadia Reischel, senior manager finance & accounting la Ford Otosan Craiova.

Conform opiniei exprimate de directorii financiari prezenţi la cea de-a cincea ediţie a Deloitte CFO Summit, anul 2024 se anunţă a fi favorabil. Cu toate acestea, specialiştii din departamentele financiare rămân în gardă şi se uită cu un ochi la creşterea companiei şi cu un ochi la riscuri, care nu sunt puţine şi nu sunt mici. „În calitatea mea de director financiar, provocările acestui an sunt cum continui să-mi finanţez creşterea, pentru că noi, până vom primi aprobarea la Consiliul Concurenţei, urmând modelul actual de business, continuăm să creştem. Avem un buget de CAPEX foarte ambiţios. Ca în fiecare an, bugetul nostru de CAPEX este de peste 100 de milioane de euro”, a spus Andrei Bica, CFO, Profi, lanţul de magazine care a fost preluat de Ahold Delhaize (Mega Image). Şi Răzvan Popescu, CFO la PPC România, compania care a preluat operaţiunile Enel în România, vorbeşte de creşterea businessului ca cea mai mare provocare, dincolo de inflaţie şi de riscurile geopolitice: „Pentru noi, provocarea cea mai mare este planul de investiţii pe care ni l-am propus, împreună cu grupul. Noi avem un plan de investiţii pentru o perioadă de trei ani pentru 2024-2026, plan strategic care a fost prezentat la Capital Market Day la Londra.

Pe partea de energie regenerabilă, avem un plan foarte ambiţios. Ne dorim să creştem capacităţile de producţie de la 600 de megawaţi cât avem în prezent, până la 2 GW la sfârşitul anului 2026.” Videoconferinţa a fost o ocazie pentru lansarea studiului anual Deloitte CFO Survey, care a evidenţiat că directorii financiari din România sunt mai optimişti în comparaţie cu colegii lor din regiune în ceea ce priveşte perspectivele economice şi ale afacerilor.

„Directorii financiari din România sunt relativ optimişti, mai optimişti decât omologii lor din Europa Centrală şi de Est, astfel că 38% consideră că România va avea în 2024 o creştere economică moderată, între 1,5 şi 2,5%, faţă de 60% ponderea directorilor financiari din Europa Centrală şi de Est, care apreciază că de fapt, creşterea economică va fi mai degrabă redusă, sub 1,5%”, a spus Zeno Căprariu, partener audit, Deloitte România şi coordonatorul CFO Program în România. În ciuda acestui fapt, directorii financiari manifestă o atitudine mai prudentă în previziunile lor decât analiştii financiari şi guvernul României, care în general estimează o creştere economică de 3% în ţară pentru anul 2024. „Noi credem că, macroeconomic, 2024 va fi un an relativ bun. Aţi văzut estimările, inclusiv la nivel european, chiar dacă există scenarii care analizează posibilitatea unor întârzieri în reducerea dobânzilor şi, respectiv, în accelerare evoluţiilor pozitive din economie, scenariul de bază este unul în care dobânzile vor scădea. Poate nu în luna următoare, dar vor scădea undeva spre jumătatea anului”, a spus George Călinescu, CFO, Banca Transilvania. Alexander Boersch, economistul-şef şi coordonatorul diviziei de cercetare, Deloitte Germania, a adus în cadrul evenimentului perspectiva evoluţiei economice a Germaniei.

Piaţa din România se uită cu atenţie la cum evoluează Germania, pentru că mersul economic al ţării este în strânsă legătură cu parcursul României. Germania este cel mai mare partener comercial al României: un sfert din schimburile comerciale ale ţării se realizează cu Germania. „Economia Germaniei nu merge rău, dar se poate şi mai bine. Anul trecut Germania a fost în recesiune, o recesiune uşoară. În acest an va fi mai bine, vom vedea o creştere mică, dar este un proces de tranziţie şi în special prima parte a anului nu va fi uşoară pentru industria germană”, a spus Alexander Boersch.

Directorii financiari au adus în discuţie şi procesul de asimilare a modificărilor fiscale care au intrat în vigoare, în cea mai mare parte, începând cu data de 1 ianuarie 2024. Acest subiect a fost deosebit de relevant, având în vedere că noile reglementări fiscale şi mai ales un climat fiscal impredictibil pot avea
un impact semnificativ asupra strategiilor financiare şi operaţiunilor companiilor.   


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.