Ce a reuşit să facă un tânăr care s-a întors la 3 dimineaţa de la o petrecere în camera sa de cămin. Povestea lui este acum deja istorie şi un exemplu pentru toţi tinerii din lume
3:00 AM. E ora la care Frits Goldschmeding a ajuns acasă, de la o petrecere studenţească, şi a aşternut prima dată pe hârtie, în camera de cămin, ideile pe care le avea pentru lansarea firmei de recrutare Randstad. Rezultatul? O companie cu zeci de mii de angajaţi şi câteva miliarde de dolari în contul personal.
Student la Facultatea de Economie din cadrul Amsterdam’s Vrije University, olanezului i-a venit ideea pornirii unei firme de recrutare în timp ce scria teza de licenţă. Pe măsură ce subiectul prindea contur, şi-a dat seama că piaţa de profil din ţara natală era, la acel moment, insuficient acoperită. Într-o noapte, în timp ce se întorcea de la o petrecere împreună cu un coleg, Ger Daleboudt, s-a gândit să nu mai piardă timpul şi să treacă la fapte. „Ger m-a întrebat: când? Am spus: acum!
Ora trei dimineaţa părea a fi momentul perfect”, povesteşte antreprenorul într-un document de prezentare al companiei. Când au ajuns în camera de cămin în care locuiau ca studenţi, şi care avea să le fie şi primul birou, s-au pus pe treabă.
Goldschmeding a scris o scrisoare către viitorii clienţi, iar colegul său, către viitorii angajaţi. Şi, pentru că nu aveau bani de timbre, antreprenorul le-a livrat personal. „Am început fulgerător. Iar la finalul primului an, aveam deja vreo 20 de angajaţi”, îşi aminteşte el începuturile businessului, lansat în 1960.
Iniţial, compania s-a numit Uitzendbureau Amstelveen, numele fiind schimbat în cel actual în 1964. În 1990 afacerea a atins borna listării la bursă. Un alt moment important din istoria Randstad a fost marcat în 2008, când jucătorul a semnat un acord de preluare a concurentului olandez Vedior, într-o tranzacţie de 3,5 miliarde de euro, în urma căreia a devenit a doua cea mai mare companie de recrutare de forţă de muncă din lume. O altă achiziţie, mai recentă, a fost cumpărarea, în 2016, a site-ului american Monster.com, pentru care a plătit suma de 400 de milioane de dolari.
În paralel cu activitatea antreprenorială, Goldschmeding a fost şi profesor la Centrul pentru Antreprenoriat din cadrul Nyenrode Business University. El a obţinut şi o diplomă de doctorat din partea Free University of Amsterdam. În 1998 s-a pensionat, ieşind din echipa de management a companiei. În prezent locuieşte în Amsterdam, este căsătorit cu Petra Goldschmeding şi are trei copii. În 2015 a pus bazele fundaţiei Goldschmeding, care sprijină proiecte şi cercetări ştiinţifice care răspund unor probleme sociale importante din domeniul resurselor umane, al muncii şi economiei. Potrivit publicaţiei internaţionale Forbes, la momentul actual deţine 32% din acţiunile Randstad Holding, iar averea sa se ridică la 4,9 miliarde de dolari.
Compania pe care a înfiinţat-o are filiale în 38 de ţări şi o echipă de peste 47.000 de angajaţi răspândiţi la nivel internaţional, inclusiv în România.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro