Cegedim: Farmaciile vor rezista doar daca isi asigura flux numerar
Viabilitatea economica a farmaciilor romanesti este tot mai des pusa sub semnul intrebarii in conditiile in care sistemul de adaosuri comerciale pentru medicamentele etice este unul regresiv. Astfel, farmaciile vor fi puse tot mai des in situatia de a se baza tot mai mult pe portofoliul de OTC-uri pentru a-si asigura fluxul de numerar necesar, avertizeaza Marian Pana, data business unit manager in cadrul companiei de cercetare a pietei farmaceutice Cegedim.
“Daca farmaciile ar face afaceri doar cu medicamente etice (medicamente eliberate cu prescriptie medicala), atunci toate ar inregistra pierderi si poate ca ar si aduce bani de acasa”, a explicat Pana motivul pentru care retailerii farmaceutici se axeaza tot mai mult pe dezvoltarea portofoliului de OTC-uri (medicamente eliberate fara prescriptie medicala). Sistemul regresiv de adaosuri comerciale practicat in farmaciile romanesti, prin care adaosul cel mai mic, de 12%, se aplica majoritatii covarsitoare a produselor din farmacii, poate sa diminueze viabilitatea economica a farmaciilor.
Astfel, tot mai multe farmacii se bazeaza pe gama de produse de tip OTC, dar si pe discounturile oferite de distribuitori si producatori. Dar tinand seama de situatia actuala a blocarii preturilor la medicamente (preturile la medicamente sunt calculate la un curs mediu de 3,3 lei pentru un euro, pe cand moneda europeana atinge 4 lei actualmente) - necorelarea pretului la medicamente cu schimbarile de curs leu/euro, distribuitorii au inregistrat pierderi masive. Efectele imediate au fost sistarea acordarii de discounturi catre farmacii si chiar a livrarii de medicamente etice, ceea ce poate sa cauzeze un blocaj generalizat la nivelul lantului producator-distribuitor-farmacii-pacient.
Cu privire la aceasta ipoteza, Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat recent ca “orice blocaj pe o piata risca sa creeze un dezechilibru intre cerere si oferta si, pe termen lung, acest lucru ar putea avea repercusiuni negative si din punct de vedere concurential. Speram insa la o solutionare cat mai rapida si pe cale amiabila a diferendului legat de ajustarea trimestriala a pretului medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala”.
Cititi mai multe detalii despre strategia de dezvoltare a farmaciilor, dar si o analiza asupra boom-ului sectorului farmaceutic din Europa de Est.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro