Chiriile spatiilor industriale din Bucuresti au scazut cu 6% anul trecut
Chiriile spatiilor industriale din Bucuresti au scazut cu 6% anul trecut ceea ce a dus la o scadere cu 11 pozitii in topul celor mai scumpe orase dupa nivelul chiriilor pentru spatii industriale, potrivit raportului Industrial Space Across the World, intocmit de catre compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield
In raportul intocmit de catre companie, 89% dintre orase au inregistrat fie cresteri, fie niveluri stabilizate ale preturilor pentru ocuparea spatiilor industriale in 2007, in timp ce doar 11% dintre ele au raportat scaderi. Bucuresti este una dintre aceste locatii, de aceea operatorii de astfel de spatii devin din ce in ce mai interesati de Romania, potrivit consultantilor Cushman & Wakefield. La nivel global, chiriile au crescut cu o medie de doar 6% in 2007, cea mai mare crestere regionala fiind inregistrata in America de Sud: 25%.
“Segmentul industrial/logistic in Romania este in plina dezvoltare, iar in urmatorii ani va cunoaste o expansiune deosebita. Zonele cele mai vizate sunt bineinteles cele situate in vecinatatea marilor centre urbane pe rutele principale de transport, de-a lungul autostrazilor existente precum si a celor aflate in stadiu de proiect. Exista proiecte pentru astfel de spatii la Cluj si in vestul tarii in jurul unor orase precum Timisoara, Oradea, Arad, Satu Mare", a precizat Gabriel Sfetcu, Head of Industrial la Cushman & Wakefield Activ Consulting Bucuresti a ocupat astfel locul 38 din 52, in scadere cu 11 locuri fata de 2006, cand ocupa pozitia a 27-a, nivelul chiriilor medii din Capitala pentru spatiile industriale fiind de patru euro pe metru patrat
Potrivit acestuia, cele mai retanbile amplasamente pentru parcurile logistice din Bucuresti sunt cele situate in vecinatatea autostrazilor A1 si A2, in timp ce zona de nord, cu centre logistice de dimensiuni mici si medii, inregistreaza cele mai mari chirii.
“Motivul scaderii chiriilor pe segmentul industrial/logistic in Romania in 2007 este unul simplu si anume: cresterea ofertei datorata cresterii numarului de proiecte anuntate de dezvoltatori consacrati, in conditiile in care cererea are o crestere constanta”, a adaugat Gabriel Sfetcu.
La nivel global, zona din jurul aeroportului londonez Heathrow isi pastreaza renumele de cea mai scumpa locatie pentru segmentul industrial. Un metru patrat de spatiu industrial in Heathrow costa 211 de euro euro pe metru patrat pe an, cost total de ocupare care include chiria si serviciile. Londra este urmata de capitala Irlandei, Dublin, pe locul al doilea, care urca doua locuri si de Tokyo pe locul al treilea.
Totusi, chiriile (cea mai importanta parte a costurilor de ocupare) a crescut doar cu 5% in moneda locala in Heathrow, in timp ce in Mumbai, India, s-a inregistrat o crestere de 94%, iar in Istanbul de 60%. Mumbai este de asemenea in varful clasamentului daca analizam cele 138 de locatii din perspectiva cresterii chiriilor in moneda locala, acesta inregistrand o crestere de 94% anul trecut.
“Pietele emergente in sectorul industrial vor continua sa influentele tendinta globala de crestere a chiriilor si anul acesta. In pietele mai mature, totusi, cresterea va avea tendinta de a fi moderata sub influenta crizei creditelor”, a declarat Elaine Rossall, Head of Business Space Research & Consultancy pentru Cushman & Wakefield.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro