„Cred totuşi că mai avem un drum lung până la înlocuirea omului de către maşina inteligentă”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 18 iunie 2024 105 afişări

... spune Ana Moldoveanu, care de aproape doi ani a preluat rolul de culture & people regional head în cadrul producătorului de farmaceutice Stada. Ea are o experienţă de 15 ani în resurse umane şi în industria farmaceutică, iar din 2021 s-a alăturat companiei ca manager resurse umane şi membru al management board, coordonând procesele de resurse umane.

„AI lucrează cu un volum de date imens, însă influenţat şi deci părtinitor patternurilor de sortare, de recunoaştere, de credinţe şi de limbaj ale celor care îl crează şi «ntrenează»”, argumentează reprezentanta companiei farmaceutice ideea legată de faptul că oamenii nu vor fi încă înlocuiţi de maşini. Absolventă a Facultăţii de Psihologie şi membru asociat al Chartered Institute of Personnel and Development, UK, a intrat în echipa Stada Romania în ianuarie 2021, ca manager resurse umane şi membru al management board, coordonand procesele de resurse umane. De un an şi jumatate ocupa poziţia de Culture & People Regional Head, coordonând o echipă de opt specialişti din România, Ţările Baltice şi Ucraina.

Stada România, subsidiara grupului german cu acelaşi nume, continuă recrutările anul acesta şi estimează o creştere cu aproape 400% a numărului de angajaţi în entitatea comercială până la finalul acestui an faţă de 2019, susţine Ana Moldovanu, culture & people regional head în cadrul companiei. Compania construieşte la Turda, judeţul Cluj, o fabrică de medicamente, cu o capacitate de 160 de milioane de cutii de medicamente anual, vor produce prima cutie de medicamente în octombrie anul acesta în noua unitate.

Ce perspectivă aveaţi în urmă cu 20 de ani în ce priveşte evoluţia profesională? Ce vă doreaţi să profesaţi, să realizaţi?

În urmă cu 20 de ani visam să devin psihoterapeut, ca mulţi dintre absolvenţii de psihologie care se caută pe ei înşişi. Între timp am conştientizat că nu e încă momentul pentru acest pas şi am decis să lucrez în resurse umane. Ştiam că vreau să lucrez într-un domeniu care îmbină folosirea abilităţilor interpersonale cu cele analitice.

Realitatea a coincis cu gândurile de la acea vreme?

Tranziţia către acest domeniu a fost lentă, între decizia de a lucra în resurse umane şi rolul efectiv trecând 3 ani.Am avut însă şansa de a lucra cu un manager care a crezut în mine şi care întotdeauna a investit încredere, timp, atenţie şi cunostinţe.

Deşi atunci au fost momente când mi se părea că bat pasul pe loc, când mă uit în urmă înţeleg că a fost o perioada esenţială de formare, în care am avut ocazia să învaţ foarte multe despre industria farmaceutică şi modul de lucru într-o companie multinaţională. Înţelegerea profundă a businessului dobandită atunci a fost unul dintre lucrurile care m-au ajutat mai târziu să devin un partner pentru colegii mei din celălalte departamente.

În ce priveşte următorii 20 de ani, cum vă aşteptaţi să se schimbe lumea / domeniul în care activaţi / compania în care lucraţi acum?

În ceea ce priveşte următorii ani, pe termen mediu, mă aştept să avem o şi mai mare diversitate în ceea ce priveşte forţa de muncă. Şi aici mă refer şi la o integrare a baby boomers şi prima decadă din generaţia X. Am privilegiul de a fi aproape de două extreme de vârsta ale celor care sunt activi în câmpul muncii, prin intermediul nepoţilor mei, care au 20 ani dar şi a colegilor, care au 50Ă ani.

Sunt foarte plăcut surprinsă de spiritul antreprenorial, asertivitatea şi ambiţia celor mai tineri şi nu pot să nu remarc etica muncii pe care o au cei din generaţiile anilor ’60 - ’80 şi înţelepciunea pe care ţi-o dă doar experienţa de viaţă. Observ şi o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte recrutarea: dacă la începuturile capitalismului in România erau căutaţi tinerii de 20 ani, acum companiile aleg diversitatea şi au inţeles beneficiile imense cu care vine o forţă de muncă multi-generaţională. Aceasta combină perspective şi abilităţi diverse, facilitează transferul de cunoştinţe şi stimulează creativitatea. 

Referitor la schimbările pe termen lung, mă uit cu interes şi curiozitate la influenţa pe care o are AI asupra joburilor curente. Nu atât de mult la LLM (large learning models), deşi sunt mai populare în domeniul în care lucrez, datorită ChatGPT, ci la folosirea AI în domeniul vizual (ex Midjourney), pentru că efectele folosirii ei au fost instantanee şi dramatice.

În industria farmaceutică, AI va avea o contribuţie imensă în cercetare, descoperirea de noi molecule, studii clinice, producţie etc. Cred totuşi că mai avem un drum lung până la înlocuirea omului de către maşina (inteligentă), chiar şi doar din perspectiva faptului că AI lucrează cu un volum de date imens, însă influenţat şi deci părtinitor patternurilor de sortare, de recunoaştere, de credinţe şi de limbaj ale celor care îl crează şi „antrenează”.    

Ana Moldovanu, culture & people regional head, Stada România

Cifră de afaceri (2022): 206,8 mil. lei

Profit net (2022): 9,6 mil. lei

Număr de angajaţi: 203


BUSINESS Magazin a lansat de curând anuarul 100 Cele mai puternice femei din business, ediţia 2024. Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a catalogului să descoperim împreună cu reprezentantele mediului de afaceri cum au fost cei 20 de ani pe care i-am trăit şi la ce ne aşteptăm pentru următoarele două decenii. Ana Moldoveanu, culture & people regional head în cadrul STADA, este una dintre doamnele prezentate în ediţia din acest an a acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.