Cum sprijina statul IMM-urile: alti bani, alta strategie pentru 2011
Sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii a fost si este un punct permanent pe agenda tuturor guvernelor si un subiect de lobby pentru oamenii de afaceri. Miza este extrem de importanta, in conditiile in care ele platesc mai bine de jumatate din angajatii Romaniei.
Tinerii sub 35 de ani care isi infiinteaza prima firma, angajeaza cel putin doua persoane si reinvestesc apoi anual 50% din profit pot primi de la stat un ajutor de 10.000 de euro. Este unul dintre cei mai importanti piloni ai celei mai recente strategii a Guvernului pentru sprijinirea antreprenoriatului. Conform acestei strategii, care la sfarsitul acestei luni va inlocui planul de peste 200 de pagini lansat anul trecut de aceiasi autori - KPMG si Finas Consulting -, Guvernul isi propune cresterea cu 10% a numarului de firme mici si mijlocii, de angajati si a exporturilor in 2011. Bugetul alocat de Guvern in acest scop este de circa 2,4 miliarde de euro pana in 2013 si de 2,3 milioane de euro in acest an, ceea ce inseamna ca 230 de firme ar putea fi infiintate in 2011 cu ajutorul statului.
"Proiectul are cinci obiective importante: imbunatatirea accesului la finantare, incurajarea spiritului antreprenorial si cresterea competitivitatii, imbunatatirea cadrului de reglementare in domeniul IMM si al cooperatiei, dezvoltarea educatiei antreprenoriale si imbunatatirea participarii intreprinderilor mici si mijlocii pe piata interna si pietele terte", a enumerat Andreea Paul-Vass, consilierul prim-ministrului Emil Boc, la seminarul MEDIAFAX Talks about SMEs.
Ea insista ca acum, mai mult decat oricand, trebuie stimulata extinderea prezentei firmelor mici si mijlocii pe piata externa, acolo unde conjunctura e favorabila.
De pilda, situatia din Egipt si Tunisia ar putea favoriza IMM din Romania care furnizeaza textile, incaltaminte, farmaceutice, cablaje si componente auto si chiar produse agricole. "Strategia Guvernului isi propune cresterea numarului de IMM cu 10%, a numarului de salariati din sistem cu 10%, un avans al investitiilor cu 15% si al exportului cu 10%. De asemenea, productivitatea va creste cu 5%", enumera Paul Vass.
Mai multe firme mici si mijlocii inseamna o sansa in plus de crestere economica si de scadere a numarului de someri, iar interesul pentru sprijinirea lor si l-au declarat toate guvernele. In realitate, cei care au sau vor sa faca o firma de acest fel intampina probleme la obtinerea finantarii necesare din partea bancilor, indeosebi de doi ani incoace, de cand bancile au constatat ca IMM au inceput sa ocupe cea mai mare parte a portofoliului lor de credite neperformante. "Bancile stau calare pe bani, dar finantarea lipseste, pentru ca s-a prabusit increderea intre sistemul bancar si mediul de afaceri. In axa banci - IMM - fonduri de garantare si contragarantare exista fracturi, ceea ce intarzie aparitia elementelor de relansare economica", remarca evidenta Ioan Hidegcuti, presedintele directoratului Fondului Roman de Contragarantare.
Fondul Roman de Contragarantare, care are ca scop preluarea unei parti din riscul asumat de fondurile de garantare a creditelor, a fost infiintat de stat in 2010, cu un capital de 100 de milioane de euro, din care Ministerul Economiei are 68%, iar Fundatia Post-Privatizare 32%. Pana in prezent a acordat 2.000 de contragarantii. In acelasi timp, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, detinut de Ministerul Economiei, a facut anul trecut plati catre banci de circa 23 de milioane euro, in crestere cu peste 35% fata de 2009, majoritatea pentru creditele care finanteaza capital de lucru. Fondul garanteaza pana la 80% din creditele acordate pentru IMM, pana la valoarea de 2,5 milioane de euro.
Ultimii doi ani au marcat un declin in demografia firmelor mici si mijlocii, dupa cum spune Peter Barta, directorul executiv al Fundatiei Post-Privatizare, care a realizat Raportul anual privind sectorul IMM din Romania. "In ceea ce priveste demografia firmelor, cred ca ne aflam in aceeasi situatie de declin din 2009: chiar daca au fost inregistrate firme noi, numarul lor nu a reusit sa recupereze declinul din 2009, cand s-au inregistrat peste 133.000 de suspendari de activitate", spune Barta. Nu ar fi o problema, spun oamenii de afaceri, in conditiile in care multe dintre firme nici nu aveau activitate, astfel incat disparitia lor nu produce niciun dezavantaj economiei. Ba chiar ar mai fi intreprinderi care ar trebui sa dispara pentru ca piata sa fie "curata".
Desi 133.000 de IMM si-au suspendat activitatea in 2009, alte 116.000 de noi firme au fost infiintate. Cele mai multe firme inchise au fost din domeniul serviciilor de intermediere imobiliara, constructii, industrie si servicii de administrare si suport, comert.
Important de remarcat este ca, desi raman printre cei mai importanti angajatori din economie, asigurand jumatate din locurile de munca existente, criza a redus numarul mediu de angajati din sector. La sfarsitul anului 2009, numarul mediu anual de salariati din IMM era de 2,6 milioane de persoane, fata de 2,95 milioane in 2008, ceea ce inseamna pierderea a 333.273 locuri de munca.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro