Cushman&Wakefield: Piata imobiliara din Europa a intrat intr-o vacanta timpurie
Schimbarile de pe piata europeana a proprietatilor comerciale s-au accentuat in trimestrul al doilea, yieldurile crescand in Europa la cel mai inalt nivel inregistrat din 2006, in timp ce volumul investitiilor a scazut cu 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform unui raport al companiei globale de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield
“Piata a intrat intr-o vacanta timpurie” a declarat Michael Rhydderch, Head of the European Cross Border Capital Market Group la Cushman & Wakefield. “Volumul tranzactiilor s-a redus nu atat din cauza lipsei de cerere sau de oferta de pe piata, cat din cauza incertitudinilor de pe piata financiara si a preturilor. Acestea continua sa afecteze tranzactiile majore si vanzarile de portofolii mai mult decat alte sectoare ale pietei. Totusi, cererea este inca puternica pentru produse de calitate (din categoria “prime”) si exista mai multi cumparatori care observa acum oportunitati in piata.”
Vestul Europei a inregistrat scaderi de peste 50% in tranzactiile de anul acesta fata de media trimestriala pentru 2007, insa pietele din est sunt intr-o usoara crestere, mai ales datorita Rusiei si Bulgariei. Pietele mai mari inregistreaza scaderi importante: Marea Britanie (-60%), Germania (-55%), Franta (-51%)
Cel mai mare declin se inregistreaza insa in pietele mai mici, cum sunt Grecia, Irlanda, Ungaria, Austria si Luxemburg. Belgia si Olanda rezista in timp ce tarile nordice raporteaza scaderi de 41%, iar Sudul Europei de 43% - mai putin insa decat media europeana de 49,6%.
Pentru nordici, aceasta se datoreaza situatiei mai bune din Danemarca si Finlanda, in timp ce in sud, Spania tine media sus, cu scaderi in volumele tranzactionate de numai 10% fata de anul trecut. In Spania repozitionarea preturilor (depasita in severitate doar de cea inregistrata in Marea Britanie si in Norvegia) si presiunea asupra proprietarilor deschid noi oportunitati intr-un ritm rapid, noteaza raportul Cushman&Wakefield.
“Cu yielduri in crestere in majoritatea sectoarelor, este clar ca ne indreptam catre o piata cu preturi mult mai rationale” a comentat Rhydderch. “Problema este ca unii cumparatori nu stiu cum sa foloseasca aceasta putere de care dispun in prezent si nici ce optiuni sunt disponibile pentru ei, in timp ce multi vanzatori nu se afla inca intr-un impas suficient de mare incat sa accepte preturile care le sunt oferite.”
Cumparatorii internationali raman precauti, investitiile trans-nationale scazand cu 55% anul acesta fata de investitiile domestice care au scazut doar cu 44%. “Aceasta situatie s-ar putea schimba, avand in vedere capitalul international ce asteapta sa fie investit”, a completat Rhydderch. “Situatia este complexa in momentul de fata, exista cerere atat din partea jucatorilor locali, cat si a celor internationali in majoritatea pietelor. De departe cei mai activi jucatori sunt fondurile germane. Aproape toate cererile vizeaza proprietati de tip “prime”.”
Analistii companiei de consultanta considera in acest context ca din toamna ar trebui sa apara mai multe oportunitati de tranzactii cu preturi bune, in timp ce trimestrul in care ne aflam "va fi unul slab". "Ultimul trimestru va putea semnala rezultate mai bune si anticipam volume anuale de 150-155 miliarde de euro. Intr-adevar, acei investitori care au asteptat pana la sfarsitul anului inainte de a reintra in piete ar putea descoperi un mediu mai competitiv decat s-ar fi asteptat.”, conclude Michael Rhydderch.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro