Dilema ruseasca: berea este sau nu alcool?

Autor: Ioana Mihai Postat la 20 ianuarie 2011 51 afişări

Ca sa transformi fierul in aur e nevoie de magie, dar soarta unei propuneri legislative din Rusia, ce defineste berea ca bautura alcoolica depinde de mai mult decat de schimbatoarea arta a politicii, relateaza The Washington Post.

Legea ruseasca trateaza berea ca aliment, la acelasi capitol cu laptele si painea, si oricine fabrica si vinde bere trebuie doar sa respecte conditiile de igiena impuse. Lipsa legistaltiei si atitudinea indiferenta, spun criticii, a contribuit la cresterea numarului de de bautori - chiar de la varsta de 13 ani. Ceea ce nu face decat sa aplifice fenomenul alcoolismului in Rusia.

Chiar si asa, aprobarea acestei propuneri pare departe de a fi sigura, desi guvernul rusesc a propus saptamana trecuta Dumei (legislativul de la Moscova) sa defineasca berea drept alcool, astfel incat sa poata fi interzisa la evenimentele la care participa copii. In plus, prezenta berii ar putea fi interzisa in chioscurile din preajma scolilor, unde este acum cumparata la paritate cu apa minerala.

Deputatii Dumei se pregatesc de alegeri, in decembrie, dupa cum a aratat deputatul Anton Belyakov care a atras atentia ca prea multe campanii depind de finantarile industriei berii.

"Este vorba de miliarde si miliarde de dolari anual", spune Belyakov, care este membru al unui partid minoritar din Rusia. "Vreau sa repet: o parte importanta a acestui flux financiar intra in cladirea in care lucrez".

Legea propusa este destul de blanda - berea poate fi produsa in continuare fara licenta - si a fost inaintata pentru a se incadra intr-un tel stabilit de primul ministru Vladimir Putin, care spune ca vrea sa reduca pana in 2020 consumul de alcool la jumatate.

Oficialii Rusiei publica adeseori statistici terifiante despre efectele alcoolului: numarul copiilor cu varste intre 10 si 14 ani a crescut la 15,4% in 2008, pana la 10,8 milioane; 2 milioane din cei 140 de milioane de rusi sunt alcoolici; peste 23.000 de rusi mor anual din intoxicatii alcoolice; 500.000 de rusi mor anual ca urmare a crimelor, accidentelor si bolilor provocate de alcool.

"Vorbind cinstit", a spus presedintele Dmitry Medvedev, "alcoolismul in tara noastra a devenit o tragedie nationala".

Berea, care contine in mod normal sub 5% alcool, nu se incadreaza in imaginea publica ca alcool "adevarat", ca vodka (cu 40% alcool). Dar Belyakov a spus ca actiunile de marketing care tintesc tinerii pun bazele unui obicei care se transforma, in preajma varstei de 30 de ani, in consum de bauturi mai tari.

Vadim Drobiz, director al Centrului de Cercetare pentru Pietele Alcoolice Regionale si Federale, odata cu dezvoltarea pietei berii din anii '90, oficialii rusi au sperat ca se va dovedi o alternativa mai sanatoasa la bauturile tari.

Dar in loc sa se intample asta, pentru ca arhicunoscutul toast cu vodca n-a pierdut deloc teren, rusii au dezvoltat si o sete pentru bere. Organizatia Mondiala a Sanatatii a calculat ca in 2005, rusii peste 15 ani beau echivalentul a 15,7 litri de alcool per capita in fiecare an. Spre comparatie, in SUA consumul se plasa la 8,4 litri de alcool per capita, conform Institutului National de Sanatate.

Varsta legala pentru consumul de alcool in Rusia este 18 ani, dar Pavel Shapkin, seful Centrului de Dezvoltare a Politicii Nationale pentru Alcool, spune ca nici aceasta nu este respectata strict. "Sigur ca berea este vanduta minorilor," spune el. "Nimic nu este monitorizat, nimic nu este controlat. Berea este foarte accesibila. Astfel incat daca vorbim despre incercarea guvernului de a reduce la jumatate consumul de alcool pana in 2020, cum poate fi acest lucru posibil fara restrictionarea consumului de bere?"

Daca Duma va gasi o metoda de a transforma berea in alcool, ramane neclar, dar toata lumea e de acord ca lobbistii vor avea mult de lucru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Rusia,
legislativ,
bere,
alcool
/actualitate/afaceri/dilema-ruseasca-berea-este-sau-nu-alcool-7906038
7906038
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.