Noi ingrediente pentru Chrome

Postat la 17 noiembrie 2009 11 afişări

Multi s-au indoit ca exista un „mare plan” in spatele miscarilor aparent haotice pe care Google le-a facut in ultimii ani. Se pare insa ca totul incepe sa capete sens: Google vrea sa ne mute birourile in internet.

Oriunde caut informatie din lumea tehnologiei IT, este imposibil sa nu dau peste cateva titluri in care figureaza si Google. Desi numele companiei a devenit aproape sinonim cu cautarea informatiei, foarte putine dintre noutati se refera la motorul de cautare. Google alearga in mai multe directii deodata, asa ca in aceeasi pagina poti gasi informatii dintre cele mai diverse, incepand cu noi proiecte si terminand cu achizitii spectaculoase. În ultima vreme am avut parte de toate.

La capitolul "proiecte noi", capul de afis este un nou limbaj de programare, care se cheama Go. Alegerea numelui este justificata de creatori in mai multe feluri, printre care referinta la numele companiei si jocul cu acelasi nume. Numai ca oamenii de la Mashable.com au remarcat imediat ca deja exista un limbaj de programare care se cheama Go si chiar au vorbit cu creatorul acestuia, Frank McCabe. Însa Frank nu detine in mod legal numele si, intr-un mesaj catre Information Week, se declara chiar incantat ca Google a ales acest nume - printre altele, si pentru ca oricum nu are resursele necesare pentru un proces. Pe de alta parte, fortele pe care le-a adunat Google pentru acest proiect sunt impresionante, printre cei implicati numarandu-se Ken Thompson (cel care alaturi de Dennis Ritchie a creat sistemul de operare Unix), Rob Pike (conducatorul unui proiect de sistem de operare numit Plan 9) si Robert Griesemer (care a contribuit la compilatorul Java HotSpot si la motorul JavaScript V8 care echipeaza browserul Chrome). Desigur, Go va fi open source si este foarte probabil ca va fi folosit in Android si chiar in sistemul de operare Google Chrome (despre care se zvoneste ca va putea fi descarcat in urmatoarele saptamani).

La capitolul "competitie" s-ar incadra o recenta declaratie a presedintelui diviziei Enterprise de la Google, Dave Girouard, conform careia in cel mult un an Google Docs va putea sa ofere functionalitati care sa permita companiilor sa renunte la Microsoft Office. Este un semnal clar ca Google va depune eforturi sa aduca suita sa de birotica online la un nivel care sa satisfaca cerintele uzuale ale majoritati: utilizatorilor, cu atat mai mult cu cat sistemul de operare Chrome se va baza in mare masura pe Google Docs pentru a furniza aplicatiile esentiale. Girouard nu crede, totusi, ca MS Office "va disparea cu desavarsire", ci mai degraba ca va deveni o oferta specializata pentru cei care au nevoie de functionalitati speciale - cam cum se pozitioneaza Adobe Photoshop fata de nenumaratele programe de editare grafica.

Însa capitolul "achizitii" este de data aceasta cel mai spectaculos: Google cumpara compania Gizmo5. Desigur, datele tranzactiei nu au fost publicate, dar se confirma zvonurile despre intentia gigantului de a cumpara un mare serviciu de telefonie prin internet. Însa acesta nu este Skype, ci principalul rival al acestuia. Achizitia vine la mai bine de doi ani dupa ce a cumparat serviciul Grand Central, care intre timp a devenit Google Voice. Avand in vedere ca serviciul Gizmo este deja integrat cu Google Voice, se pare ca Skype se vede pus in fata unui rival de temut, mai ales in conditiile in care sistemul Android se raspandeste tot mai rapid.

Este, cu siguranta, greu de rivalizat cu baza de clienti detinuta de Skype, chiar daca Voice si Gizmo ofera cateva avantaje si facilitati suplimentare. Însa exista ceva special la oferta de la Google: se bazeaza pe standarde cu larga raspandire, ceea ce face posibila integrarea serviciului de voce (capabil si de video sau chat) in noul produs Google Wave (pe care l-am prezentat de curand). O astfel de miscare ar face din Wave un serviciu de comunicatii unificat si complet, reunind e-mail, mesagerie instantanee (compatibila cu majoritatea sistemelor), voce si video. Daca mai adaugam aici si posibilitatea de a trimite si primi mesaje SMS, precum si accesul la serviciile de telefonie mobila sau fixa (ambele disponibile prin Gizmo), ajungem la o oferta de nerefuzat pentru foarte multe companii care isi doresc unificarea canalelor de comunicatii. Succesul lui Wave este adevarata amenintare pentru Skype.

În cele din urma, toate aceste trei noutati au o legatura subterana. Este vorba de sistemul de operare Google Chrome, care intentioneaza sa integreze serviciile din internet cu cele de pe desktop. Limbajul Go este anume proiectat in acest spirit, aplicatiile reunite in Docs ofera deja sincronizare intre documentele locale si cele din web, iar Wave reuneste comunicatiile. Se pare ca nu mai lipseste nimic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Mircea Sarbu,
Goolgle,
Chrome
/actualitate/afaceri/noi-ingrediente-pentru-chrome-5111677
5111677
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.