Romanii si grecii, cei mai pesimisti din Europa in privinta viitorului veniturilor lor

Postat la 22 iunie 2010 23 afişări

Sapte din zece romani si greci se asteapta ca situatia financiara a familiilor lor sa se deterioreze, in contrast cu majoritatea europenilor chestionati in ultimul Eurobarometru publicat marti de Comisia Europeana.

Doar 23% dintre letoni (fata de 65% in Eurobarometrul din iulie 2009), 32% dintre lituanieni (fata de 58%) si 20% dintre unguri se asteapta la o inrautarire a situatiei lor financiare, fata de 70% in cazul respondentilor la sondaj din Romania si Grecia.

Cat priveste nivelul de saracie, 85% dintre greci cred ca acesta a crescut la ei in tara, la fel ca si 83% dintre francezi, 82% dintre bulgari, 77% dintre romani si 75% dintre italieni. La scara UE, un european din sase se plange de dificultati in plata facturilor curente, a creditelor sau a produselor de uz zilnic, inclusiv a alimentelor, trei sferturi dintre respondenti cred ca saracia a crescut in tarile lor de-a lungul ultimului an si 60% cred ca saracia a crescut pe ansamblul Uniunii. Pentru 15%, a gasi bani pentru plata facturilor este o problema constanta, 3% au ramas in urma cu plata unor credite sau facturi, iar 2% au probleme financiare grave si au restante la multe dintre aceste plati.

Pentru circa trei din zece europeni, in ultimele sase luni a devenit mai dificil sa suporte costul asistentei medicale, al cresterii copiilor sau al sustinerii rudelor aflate in intretinere, iar pentru 11% a devenit "mult mai dificil".

Dintre cei angajati, 18% nu sunt deloc increzatori sau nu sunt foarte increzatori ca isi vor pastra locul de munca in urmatoarele 12 luni, iar 49% cred ca e improbabil sau imposibil sa-si gaseasca o alta slujba in urmatoarele sase luni daca vor fi dati afara.

In privinta pensiilor, 73% din totalul celor chestionati se asteapta la pensii mai mici sau la amanarea momentului cand vor iesi la pensie, 20% sunt foarte ingrijorati ca venitul lor la varsta pensiei va fi insuficient ca sa le asigure o viata decenta si 34% sunt destul de ingrijorati. In 17 dintre statele membre, aceasta ingrijorare se manifesta la majoritatea respondentilor.

"Eurobarometrul confirma ca saracia este o problema majora in UE si ca situatia actuala economica si financiara agraveaza aceasta problema in continuare. Strategia Europa 2020, cu obiectivul sau de a scoate din saracie cel putin 20 de milioane de europeni pana in 2020, transmite un mesaj puternic referitor la vointa statelor de a actiona pentru o Europa mai justa si mai angajata in directia incluziunii sociale", a comentat Laszlo Andor, comisarul comunitar pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune sociala.

Strategia Europa 2020, adoptata la 17 iunie de statele membre, a fost calificata de presedintele Traian Basescu drept perfect potrivita cu programul de modernizare a Romaniei. Strategia prevede reducerea cu 20 de milioane a numarului saracilor din UE, o rata de ocupare de 75% pentru persoanele intre 20 si 64 de ani, reducerea abandonului scolar cu 10%, alocarea a 3% din PIB pentru cercetare si dezvoltare, reducerea poluarii si cresterea eficientei energetice.

Sondajul a fost facut telefonic in perioada 18-22 mai 2010, pe un esantion reprezentativ de 25.600 de cetateni din cele 25 de state membre ale UE.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/romanii-si-grecii-cei-mai-pesimisti-din-europa-in-privinta-viitorului-veniturilor-lor-6439179
6439179
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.